Hufvudstadsbladet

Finlands högsta trähus – 14 våningar i Joensuu

Bergen, Vancouver och Stockholm men också Joensuu. Höga hus i trä är fortfarand­e spektakulä­ra men inte längre alldeles ovanliga.

- NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com

Treet i Bergen förlorar sin titel ”världens högsta trähus” i slutet av sommaren när den nya värstingen, ett 18 våningar högt trähus i Vancouver i Kanada färdigstäl­ls. Byggnaden står i princip färdig men arbetena med detaljer och interiör pågår ytterligar­e några månader. Det är fråga om studentbos­täder i ett 53 meter högt trähus, som alltså klår Treet med ett par meter.

Om studentbos­täder handlar också det genom tiderna högsta trähusbygg­et i Finland, 14 våningar som ska byggas på Penttilänk­ulma i Joensuu där man väntar otåligt på bygglovet.

Huset når en höjd på omkring 45 meter och det uppförs enligt en annan teknik än Treet. I Joensuu går konstrukti­onen helt i trä och uppförs i Kerto-limbalkar med mycket stark styvhet som räcker för att stabiliser­a huset. Kerto är ett registrera­t varumärke som tillhör finländska Metsäwood.

– Behandling­en av bygglovet har tyvärr dragit ut på tiden. Men om det beviljas i slutet av juni är vi redo att starta i augusti. Då står huset färdigt i slutet av 2018, säger byggchefen på Joensuun Elli, Vesa Vapanen. Joensuun Elli är byggherre för studentbos­täder i Joensuu.

Enligt Vapanen hoppades man på bygglov redan tidigare i våras. Då skulle de 720 nya studentbos­täderna ha varit klara inför hösttermin­en 2018 när campus i Nyslott flyttar till Joensuu.

Bygget i Joensuu tar ledningen som det högsta trähuset i Finland, men ett nytt projekt i Esbo förlorar med bara två våningar. Studentbos­tadsstifte­lsen Hoas låter bygga ett 12 våningar högt trähus i Hagalund.

Världens högsta åter till Norge

Men i Norge har man inte en tanke på att avstå från titeln ”världens högsta trähus”.

– Vi är i gång med ett 18 våningar och drygt 80 meter högt trähus i Brumunddal norr om Oslo. Som det nu ser ut kommer byggarbete­na i gång i höst, säger vd Rune Abrahamsen på Moelven Limträ. Abrahamsen var med om starten av Treet och är eld och lågor inför projektet i Brumunddal. Där ska man uppföra en träbyggnad, Mjöstornet som blir en mix av kontor, hotell och boende överst.

Ambitionsn­ivån är hög, bakom projektet står den norske investerar­en Arthur Buchardt som byggde det nya Clarionhot­ellet på Busholmen. Mjöstornet blir en konstrukti­on av limträ, massivt trä och finländska Kertobalka­r.

– Detta är ett svar på det ”gröna skiftet” och ett bevis på att trä är ett material som kan utmana traditione­lla lösningar även på höjden. Trä möjliggör dessutom klimatrikt­igt byggande bara man tänker tillräckli­gt offensivt, säger Buchardt.

Men Sverige bygger ännu högre

Sverige, som länge varit en nordisk föregångar­e i att bygga högt i trä, har inte tappat stinget, och till exempel planerar man nu ett landmärke i Skellefteå i Norrland. Byggnaden blir både kommunalt kulturhus och hotell, och når enligt planerna 19 våningar med en skybar överst. Och i Bålsta utanför Stockholm har man reserverat en tomt för ett 17 våningar högt trähus.

Högst i Norden blir ändå trähuset som ska uppföras i Bromma i Stockholm i samband med att HSB firar 100-årsjubileu­m 2023. Svenska byggherren HSB hör till de största, och stort är också jubileumsp­rojektet.

– Vi har visserlige­n gått ned från ursprungli­ga planerade 34 våningar till 26 bland annat för att det helt enkelt är det högsta tillåtna, säger arkitekten Ola Jonsson på byrån C.F. Møller som arbetar på projektet tillsamman­s med byrån Dinelljoha­nsson.

Jonsson beskriver trähuset som en hybrid där man ska kombinera massivt trä och limträbalk­ar med material som betong eller stål eller både och, i en strävan att nå bästa möjliga klimatsmar­ta resultat.

– Forsknings­arbetet kring olika alternativ­a kombinatio­ner av material fortsätter. Det är lite som att testa nya innovation­er när man utvecklar nya bilar, säger Jonsson och tilllägger att man inte bygger högt i trä för att slå diverse rekord utan för att trä har obestridli­ga ekologiska egenskaper.

– Och det är klart, framtiden är att man bygger mycket i trä och lite i betong.

Man bygger inte högt i trä för att slå diverse rekord utan för att trä har obestridli­ga ekologiska egenskaper. Ola Jonsson, arkitekt

 ??  ?? HöGST I FINLAND. Ett fjorton våningars trähus med studentbos­täder i Joensuu väntar på bygglov, och byggstarte­n är planerad till augusti. Huset ska bli cirka 45 meter högt.
HöGST I FINLAND. Ett fjorton våningars trähus med studentbos­täder i Joensuu väntar på bygglov, och byggstarte­n är planerad till augusti. Huset ska bli cirka 45 meter högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland