Hufvudstadsbladet

Duka upp för bina

- Anna bratt/tt

En tredjedel av allt vi äter är beroende av pollineran­de insekter, men i världen råder bibrist. Gör din trädgård till en oas för pollinerar­e och få blomsterpr­akt, riklig skörd och rädda världen på köpet.

– Det går knappt att överskatta betydelsen av pollineran­de insekter. Samspelet mellan insekter och växter är så fundamenta­lt, säger Ingemar Fries, professor emeritus vid Sveriges Lantbruksu­niversitet, SLU.

Han har forskat i honungsbin i 35 år och själv varit biodlare sedan 1970, men efter pensionen började han intressera sig för vildbin. Med kameran i handen vandrade han ut i trädgården utanför Uppsala sommaren 2015.

– Jag hade tur, det var ett bra år för bin – och jag blev förstummad över mångfalden man kan hitta i en villaträdg­ård.

De senaste åren har det talats mycket om bins och andra pollinerar­es viktiga roll i världen, och hoten mot dem. De största hoten mot bina är brist på mat och boplatser, sjukdomar och förekomste­n av bekämpning­smedel, samt konstgödse­l i jord-

bruket. Men den som har en trädgård kan dra sitt strå till stacken för att hjälpa bina.

– Det är lätt att bygga eller köpa ett insektshot­ell. För att ge mat kan man tänka på att odla sådant som har lång blomningst­id och ger både nektar och pollen, tipsar Ingemar Fries.

Våren innebär stora risker för vildbin. Till skillnad från honungsbin­a har de inget extra matförråd lagrat. Blir det blåsigt och kallt ef- ter att de har börjat flyga svälter de ihjäl. Det är inget trädgårdsä­garen kan påverka.

– De första dagarna med flygväder surrar det enormt i vårlöken som växer i vår gräsmatta, eftersom vi låter bli att klippa tidigt, säger Fries.

Under den kommande månaden kommer bland annat krusbär, plommon, körsbär, slånbär, lönn och maskros bjuda på mat, i alla fall i Ingemar Fries trakter i Uppland.

Bland vildbin finns många arter som ur en mänsklig synvinkel inte gör någon nytta, men som ändå kan vara till glädje.

– Det blir ju lite fägring, även om de inte ger någon avkastning. Vi har till exempel blåklocksb­in som är väldigt fascineran­de – de äter nektar, har sex och övernattar i blåklockan. Det är en fröjd att gå på kvällen och vända upp blåklockor och se att det sitter ett eller annat bi där som slagit nattläger, säger Ingemar Fries.

 ?? FOtO: AP PhOtO/Jens Meyer ?? viktig insekt. De största hoten mot bina är brist på mat och boplatser, sjukdomar och förekomste­n av bekämpning­smedel, samt konstgödse­l i jordbruket.
FOtO: AP PhOtO/Jens Meyer viktig insekt. De största hoten mot bina är brist på mat och boplatser, sjukdomar och förekomste­n av bekämpning­smedel, samt konstgödse­l i jordbruket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland