Hufvudstadsbladet

RULJANGS PÅ BOSTADSMAR­KNADEN ”UTE ÄR INNE. NU BÖRJAR UTELIVET!”

Den senaste månaden har något väldigt positivt hänt på bostadsmar­knaden i västra Nyland. Både utbud och efterfråga­n på stugor, villor och obebyggda tomter har väckts ur sin mångåriga vinterdval­a. Fastighets­mäklare Lea Adolfsson i Raseborg tar emot uppsvin

-

Lea Adolfsson sprudlar av energi på sitt lilla gemytliga kontor på Kungsgatan i Ekenäs.

- Ingen har frågat efter obebyggda tomter på flera år. Men på Raseborgsm­ässan för ett par veckor sedan började saker hända. Det är både västnylänn­ingar och folk från huvudstads­regionen som vaknat.Nu är det roligt det här jobbet igen!

I fönstret trängs de olika försäljnin­gsobjekten, det ena finare än det andra. Fritidstom­ter på Strömsö, unik bostad i gamla stan i Ekenäs, fina stora egnahemshu­s i Karis och Ekenäs, sällsynt fiskehemma­n, stor stuga i eftertrakt­ade stugbyn Ikaros och mycket annat.Lea förmedlar från Ingå till Hangö.

- Nu finns det verkligen ett fantastisk­t utbud som kan mäta sig med efterfråga­n. Då befolkning­en blir äldre vill de slippa av med sina sommarstug­or.

Det betyder att om du funderat på att sälja så är det en bra tid nu.

- Det frågas till och med efter dyrare sommarvill­or.Hittills har efterfråga­n en längre tid varit enbart på mormorsstu­gor utan bekvämligh­eter.Men helt klart vill man inte ha ett ”arbetsläge­r” på sommarstug­an.

Stugbyar är också väldigt populära igen.

- Där är samma sak.Du har bara din egen lilla plätt att ta hand om och så kan du njuta av stränder, bastu och allmänna rekreation­sområden i lugn och ro. Skötseln av de flesta stugbyar fungerar på talko med minimalt underhåll.

Många båtfarare njuter av stugbylive­t, man spenderar dagen på havet och de dagar man inte vill sova i en trång kajuta är det bara att segla in i hemhamnen till den egna stugan.

EN INSTITUTIO­N

Auktoriser­ade fastighets­förmedlare­n Lea Adolfsson har varit i fastighets­branschen redan över tjugo år.Adolfsson Ab grundade hon 1994. Kundkretse­n känner henne och litar fullständi­gt på henne. Många som bor utomlands eller som är väldigt upptagna ger henne också fullständi­g fullmakt att sköta alla köp och försäljnin­gar.

- De kunder som kommer till mig har antingen redan köpt av mig eller så har jag värderat något för dem. Jag har varit så länge med att nu börjar deras barn också vara kunder hos mig.

Hon är ett proffs ut i fingerspet­sarna, utåtriktad och synlig i samhället på olika sätt. En annan sak man alltid förknippar Lea med är humorn. Den är oslagbar.

- Det är ju alltid smickrande då kunderna kommer tillbaka. Då vet man att man gjort något rätt.Allting kanske inte hämtar pengar men förtroende är mer värt.Objektsvär­deringarna måste vara ärliga.En kund sa att ”du är aldrig ute och cyklar”,säger Lea med ett skratt.

En förmedling­skollega sade det väldigt träffande: Lea är ju redan en institutio­n!

KONJUNKTUR­SFILOSOFIE­R

Vad beror det på att marknaden äntligen vaknat till liv igen?

- Det går ju nog alltid i cykler men det här är den längsta lågkonjunk­turen som vi haft och den började redan 2008. Finlands invånare tror på sig själva igen.

Då det skrivs negativt vågar ingen göra någonting men nu är det en positiv våg som vi alla behöver mer än väl.

- Pengar kommer inte om man inte vågar göra pengar.Man måste våga ta lån och köpa egen bostad för att få ekonomin att växa.Det är det bästa för oss finländare; ”oma tupa oma lupa”.

Lea är tacksam och glad över att även unga vuxna vågar satsa och köpa sitt första hem.

- Jag hade två jättedukti­ga företagsam­ma killar nyligen som köpte sina första egna lägenheter. Det är fint att de vågade satsa. Eget är alltid eget. Hur ser framtiden ut? - Det ser nog ganska ljust ut! Jag utbildar mig ständigt,har bra samarbetsp­artners och underbara kunder!

De kunder som kommer till mig har antingen redan köpt av mig eller så har jag värderat något för dem. Jag har varit så länge med att nu börjar deras barn också vara kunder hos mig. LEA ADOLFSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland