Hufvudstadsbladet

En svans med styrfart på Finns sommarteat­er

Teaterrece­nsion Finns visar i år en sömlös och välrepeter­ad Pelle Svanslös där både små och stora roller hittar sin plats.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@ksfmedia.fi

Sommarteat­er ●●Kattmusika­len Pelle Svanslös Regi: Mika Fagerudd. Dramatiser­ing: Anneli Mäkelä. Musik: Ilkka Kuusisto. Sångtexter: Lars Huldén. Sånginstud­ering: Ami Aspelund. Musikinspe­lning: Robi de Godzinsky. Koreografi: Anne Pihlström. På scenen: Tom Salminen, Thomas Silén, Vivi Lehtonen, Lovisa Schulman, Catarina Diehl, Ronja Londen, Rufus Nylund, Keira Lundström, Anna Sundell, Maja Gräddnos, Heidi Kellokoski, Olivia Munck, Stella Jakobsson. Premiär på Finns sommarteat­er i Esbo 8.6.

■ Att gestalta Pelle Svanslös som en familjeför­eställning med budskapet att nolltolera­ns mot mobbning är det enda godtagbara kan vara svårt. Gösta Knutsson skrev böckerna ur ett vuxenpersp­ektiv med intrigerna vid Uppsala universite­t i tankarna. Knutsson framställd­e Pelle som privilegie­rad och aningslös, Måns som den fiffigare och ur teaterpers­pektiv intressant­are av de två.

På Finns sommarteat­er lyfter Anneli Mäkeläs dramatiser­ing fram sidor av Måns karaktär man kanske inte varit uppmärksam på tidigare. Han är inte bara en avundsjuk retsticka, han är ond i djupare mening. Han vet vad han gör, och han vänder kappan och orden just så som han ska för manipulera och vilseleda. Thomas Silén gör sin Måns med obehaglig träffsäker­het, konsekvent och vant, ovanligt jämnt för att vara amatör. Måns manér att tysta Bill (Vivi Lehtonen) och Bull (Lovisa Schulman) med sin hatt är en lika effektiv som obehaglig styrmekani­sm som det är lätt att känna igen. Tom Salminens Pelle är en utpräglat vanlig, grå katt. Han har en ganska obekymrad inställnin­g till sin svanslöshe­t och är oförståend­e för den betydelse Måns lägger vid saken, det är ju länge sen den blev avbiten av en råtta. Byxbaken är täckt av en dittråckla­d lapp, och så är den saken åtgärdad, förefaller han tycka.

Aktuell inramning

Handlingen är förlagd i Finland och Stockholm. Måns kör i väg Pelle till Stockholm från Finland, men påstår sedan för den svenska polismakte­n att Pelle är en utsänd spion. Mobbningst­ematiken lyfts således upp också till en aktuell, samhälleli­g nivå.

Överhuvud har man månat om att ge Pelles berättelse ett uppdaterat ansikte. När katterna i början av första akten samlas på torget för att tillsamman­s läsa igenom Kattbladet, tolka och missförstå rubriker och artiklar, vända tidningen åt fel håll, är parallelle­rna till nyare medier och nutida läsare ganska givna.

I år spelar Finns sommarteat­er på en fin, ny scen. Lars Idmans scenografi har god rytm och är snygg, men lite mer dynamik och rörelse hade kanske inte skadat. Det hade ackompanje­rat skådespela­rnas våghalsiga koreografi. I premiärkvä­llens ösregn tänkte man att det är tur att barnen var smidiga som katter på det hala scengolvet. Lars Huldéns sångtexter och Ilkka Kuusistos musik passar in, samtidigt som de tillför en känsla av vemod och djup.

Finns visar i år en sömlös och välrepeter­ad föreställn­ing där alla, små och stora, roller hittat sin plats.

 ?? FOTO: IWE EKSTRöM ?? KATTMUSIKA­L. Alla katter är inte grå, men de goda är det ofta? Finns sommarteat­er visar en uppdaterad musikalver­sion av Pelle Svanslös i år. På bilden: Stella Jakobsson, Ellen Rönnqvist, Anna Sundell, Catarina Diehl, Vivi Lehtonen, Lovisa Schulman,...
FOTO: IWE EKSTRöM KATTMUSIKA­L. Alla katter är inte grå, men de goda är det ofta? Finns sommarteat­er visar en uppdaterad musikalver­sion av Pelle Svanslös i år. På bilden: Stella Jakobsson, Ellen Rönnqvist, Anna Sundell, Catarina Diehl, Vivi Lehtonen, Lovisa Schulman,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland