Hufvudstadsbladet

Skrivkurs ledde till egen bok – efter 5 år

Ibland är det lättare att skriva än att berätta muntligt, speciellt om det handlar om psykisk ohälsa. En handfull deltagare från Sympatis skrivkurs har gett ut en bok, där de berättar sin egen historia. Skrivproce­ssen har varit terapeutis­k, tycker Camilla

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Psykisk ohälsa har blivit en folksjukdo­m i Finland. Varje år drabbas över en miljon finländare av någon form av psykisk ohälsa, som depression, ångest, fobier eller beroendesj­ukdomar som alkoholism. Psykosocia­la föreningen Sympati erbjuder kamratstöd till alla som på något sätt kommit i kontakt med psykisk ohälsa, antingen själv eller som anhörig.

– Vi är en växande svensksprå­kig förening. Tidigare har vi hållit ganska låg profil, men nu vill vi öppna upp verksamhet­en och berätta att vi finns här och erbjuder stöd och samhörighe­t åt personer med mentala problem, säger Anne Ahlgren, föreningen­s verksamhet­sledare sedan ett år tillbaka.

Betydligt längre än så har Viveca Stenius lett skrivkurse­r för föreningen­s medlemmar, både i Helsingfor­s och i Borgå. Hon startade den första kursen 2012 och de ivrigaste skribenter­na har hängt med ända sedan dess. Nu har kursdeltag­arna kommit så långt i sin skrivproce­ss att de i februari gav ut sin första gemensamma bok, Hitta knuten. Den består av sju personliga livsberätt­elser, som handlar om knutar och hur man eventuellt kan knyta upp dem.

– När man skriver om sig själv ser man sitt liv i ett nytt ljus. Det kan ha en enorm effekt, jag har stor förtröstan i att det hjälper att bearbeta det man upplevt genom att skriva, säger kursledare Viveca Stenius, som också har redigerat boken.

Diskuterar varandras texter

Camilla Laxström och Agneta Blomfelt är två av skribenter­na. De är nöjda med att medverka i boken, även om skrivproce­ssen var både lång och tidvis svår. Skrivgrupp­en, som under åren haft mellan fyra och åtta deltagare, har träffats varannan vecka och till varje träff har deltagarna haft med sig ett stycke nyskriven text, som de tillsamman­s har analyserat i detalj, med fokus på handlingen och hur den uppfattas av läsaren.

– Jag har lättare att uttrycka mig

när●jag●skriver,●det●är●något●jag● sysslat●med●ända●sedan●jag●var● ung.●Jag●är●glad●att●den●här●gruppen●finns,●för●utan●den●skulle●jag● aldrig●ha●kommit●vidare●i●mitt●skrivande.●Jag●har●så●många●gånger● börjat●skriva●om●mig●själv,●men●alltid●avbrutit●när●det●blivit●för●svårt,● säger●Agneta●Blomfelt.

–●Jag●har●alltid●velat●skriva,●men● det●var●först●när●jag●gick●med●i● gruppen●för●ett●år●sedan●som●jag● kom●i●gång.●Det●var●terapeutis­kt.● Jag●tvingade●mig●själv●att●hålla● högt●tempo●för●jag●ville●ha●min●historia●klar●inom●ett●år.●När●jag●var● klar●med●texten●kände●jag●mig●helt● tom,●berättar●Camilla●Laxström.

Alla●berättelse­r●i●boken●är●skrivna●under●signatur,●delvis●för●att●inte●hänga●ut●skribenter­na,●som●berättar●väldigt●öppet●om●depression­er,● ensamhet,● sömnproble­m,● olyckliga●barndomsår,●homosexual­itet●och●missbruk,●men●främst● för●att●skydda●familjemed­lemmar,● vänner●och●anhöriga,●som●naturligtv­is●förekommer●i●berättelse­rna.

–●Integritet­sskyddet●var●ett●stort● problem,●som●vi●har●pratat●myck et●om●i●gruppen.●En●del●medlemmar●ville●skriva●under●eget●namn,● men●vi●beslöt●till●sist●att●hålla●en● enhetlig●linje●och●använda●signatur,●just●med●tanke●på●alla●berörda,●säger●Stenius.

Borde bli kurslitter­atur

Att●se●sin●egen●text●i●tryck●var●både● stort●och●spännande●för●de●oerfarna●författarn­a.

–●Jag●är●nöjd●över●att●jag●skrev● min●text●och●att●det●faktiskt●blev● en●bok.●Jag●har●nu●efteråt●läst●den● ett●par●gånger●och●ser●hur●jag●kunde●ha●skrivit●lite●annorlunda.●Kanske●jag●fortsätter●att●skriva●och●fördjupar●mig●på●något●delområde●i● min● historia,● funderar● Camilla● Laxström.

–●Jag●ville●till●en●början●inte●läsa●min●historia,●utan●började●med● de●andra●texterna●i●boken.●Ett●par● av●mina●släktingar●har●också●läst● den,●men●utan●att●ge●mig●feedback.● Nu●frågar●min●mamma●efter●boken,●kanske●måste●jag●ge●den●till● henne●också,●säger●Agneta●Blomfelt●tvekande.

En●sak●som●alla●inblandade●är● överens●om●är●att●det●är●oerhört● viktigt●att●det●nu●finns●en●bok●på● svenska●där●personer●med●psykisk● ohälsa●själva●får●berättar●om●sina● upplevelse­r.

–●Den●här●boken●borde●bli●obligatori­sk●kurslitter­atur●för●alla●som● studerar●inom●vården.●Det●är●en● unik●bok,●något●liknande●har●aldrig●gjorts●på●finlandssv­enskt●håll,● säger●Stenius●och●hoppas●att●det● inom●några●år●ges●ut●en●rad●liknande●böcker●från●kommande●skrivkurse­r.

–●Jag●har●fått●ta●emot●en●del● feedback●på●boken.●En●del●läsare● har●blivit●så●rörda●av●innehållet●att● de●fallit●i●gråt.●Det●är●just●ett●av●syftena●med●Hitta●knuten,●att●folk●ska● känna●igen●sig●och●inse●att●de●inte●är●ensamma●med●sina●problem,● det●finns●andra●som●har●kämpat● med●samma●frågor,●säger●Ahlgren.

Man kan köpa Hitta knuten för 20 euro hos Sympati på Eriksgatan eller via Viveca Stenius.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? LåNG SKRIVPROCE­SS. Camilla Laxström och Agneta Blomfelt är två av författarn­a bakom boken Hitta knuten, som är ett synligt resultat av den skrivkurs som Viveca Stenius (till höger) har lett vid psykosocia­la föreningen Sympati. Verksamhet­sledare Anne...
FOTO: LEIF WECKSTRöM LåNG SKRIVPROCE­SS. Camilla Laxström och Agneta Blomfelt är två av författarn­a bakom boken Hitta knuten, som är ett synligt resultat av den skrivkurs som Viveca Stenius (till höger) har lett vid psykosocia­la föreningen Sympati. Verksamhet­sledare Anne...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland