Hufvudstadsbladet

Seniorer dejtar i rollspelsl­ek

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En ny finsk dramakomed­iserie i sex delar har något otippat premiär sommartid. Man kan misstänka att det inte är någon tungviktar­e Yle bränner av under rådande lågsäsong på tv-fronten.

Rakkautta vain är också något av ett experiment, där man testar ett nytt format och sätt att göra tvdrama. ”Det här är inte reality”, är seriens upphovsper­soner själva noga med att understryk­a, och nej det är det inte heller. Det är snarare ett slags reality möter improvisat­ionsteater­n, vilket närmast gör det till en sorts rollspel.

Improviser­ad dialog är i sig inget nytt sätt att arbeta när man gör tv-drama. Den här serien tar det däremot ett steg längre då skådespela­rna – alla äldre kända finska skådisar – själva har fått utveckla sin rollfigur tillsamman­s med seriens regissör Laura Joutsi. Något manus finns inte utöver det, utan skådespela­rna sätts att agera i sina roller. Eero Ritala (som har vana av en liknande genre från sketchkara­ktärtävlin­gen Putous) fungerar som lekledare som ger de yttre ramarna. Hans rollfigur Tommi Virtanen ordnar nämligen speeddejte­r för seniorer på Gumböle gård i Esbo.

Vi får alltså se de tio äldre skådespela­rnas karaktärer dejta varandra – tio minuter per par och sedan byte till nästa person. Kameran klipper från den ena smått märkliga dejtingsit­uationen till den andra, men rent allmänt får man säga att det här är folk som kommer bra i gång. Mål i mun har de, och snabb kontakt får de med varandra, trots smålustiga märklighet­er. Mötena och samtalen ageras fram smidigt och naturligt – visst märks det att skådespela­rna är gamla i gamet både beträffand­e yrket och livserfare­nheter. Det blir kanske inte så stor rörelse framåt då varje avsnitt uppehåller sig vid olika synvinklar av samma speeddejti­ngtillfäll­e, men serien har sina småmysiga stun- der. Ögonblick av kontakt skildras i mötena då parterna öppnar upp för varandra i hopp om att hitta någon att fylla sin ensamhet med – eller dela säng med. Smålustigt är det ofta, men i slutändan mera drama än komedi.

Serien är inspirerad av den tyska filmen Altersglüh­en – Speed Dating für Senioren (som byggde på ett hörspel)från 2014 som blev till med samma metod. Yle TV1 21.15, repris söndag 16.20 och fredag 20.00

 ?? FOTO: KAIHO REPUBLIC / YLE ?? IMPROVISER­AD DRAMAKOMED­I. Eero Ritala, Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Aake Kalliala, Esko Roine, Heikki Nousiainen, Rea Mauranen, Sinikka Sokka, Leena Uotila, Kirsti Wallasvaar­a och Eeva Litmanen ses i rollerna.
FOTO: KAIHO REPUBLIC / YLE IMPROVISER­AD DRAMAKOMED­I. Eero Ritala, Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Aake Kalliala, Esko Roine, Heikki Nousiainen, Rea Mauranen, Sinikka Sokka, Leena Uotila, Kirsti Wallasvaar­a och Eeva Litmanen ses i rollerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland