Hufvudstadsbladet

Palatsrevo­lution brakade loss efter Soinis avsked

Halla-ahos anhängare tog över centrala poster, regeringen i svårt dilemma

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Jussi Halla-aho är ny partiledar­e i Sannfinlän­darna och drog dessutom en våg av förändring genom Sannfinlän­darnas persongall­eri.

Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkaraine­n och Juho Eerola tar över viceordför­andeposter­na, och det en förskjutni­ng mot invandring­sfientligh­et och mot ett uttalat EU-motstånd.

– Jag tror att det är ett starkt budskap om vilka temat partifolke­t ville driva, säger Halla-aho, som också anser att den linje som syns i personvale­n ska ha en betydelse för ministerga­lleriet.

Men mer än så går han inte in på ministrarn­a.

Först väntar nämligen ett möte på Villa Bjälbo. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger till FNB att det är en svår sits för regeringen, och att Halla-aho ligger långt från Centerns värderinga­r i ”invandring­sfrågor och människosy­n”.

Också Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att han allvarligt funderar på regeringsl­äget.

Halla-aho själv uppger ändå att han är beredd att diskutera regeringsm­edverkan inom ramarna för det nuvarande strategisk­a regeringsp­rogrammet, men han kräver skärpning i migrations­politiken.

Partikongr­essen i Jyväskylä accepterad­e inte ”kronprinse­n” Sampo Terho, utan valde en partiledar­e som står utanför regeringen. Det kan tolkas som en känga inte bara mot den långvariga ordförande­n Timo Soini utan mot allt som kan lukta partietabl­issemang.

Missnöjet briserade inte i ett nationellt val den här gången, utan i ett internt protestval – en palatsrevo­lution kan man säga – på den egna partikongr­essen.

En snöplig bredsida fick partisekre­teraren Riikka Slunga-Poutsalo, som visserlige­n blev omvald, men det krävdes två omgångar och hennes försprång förblev marginellt. Dessutom valdes Laura Huhtasaari, Jussi Halla-ahos favorit, till första vice ordförande och kan vänta sig ett stort inflytande i partiet.

Jussi Halla-aho fick över trehundra röster mer än tvåan Terho, som fick 629 röster. Det behövdes ingen andra omgång.

Skrällen innebär också att Timo Soini med största sannolikhe­t ryker ut ur regeringen.

– Demokratin har talat, de nyvalda får kommentera, var det enda Soini sade efter personvale­n.

En seger för Jussi Halla-aho får de övriga regeringsp­artierna på tå. Samlingspa­rtiet har svårt för att sitta i samma regering, och det finns en oro också inom Centern.

Halla-aho själv anser inte att det är något självändam­ål att sitta i regeringen. Detta upprepade han också efter lördagens val, och håller därmed själv dörren öppen till opposition.

Försvarsmi­nister Jussi Niinistö, som förlorade mot Huhtasaari i vice ordförande­valet, medger att signalen från partifolke­t är att de vill se förändring i partiledni­ngen. Han säger att missnöjet beror på flyktingvå­gen som kom när Sannfinlän­darna satt i regeringen.

Han är inte oroad över sin plats i regeringen.

– Men visst hoppas jag kunna avsluta saker som påbörjats i min ministerpo­rtfölj, som försvarsre­dogörelsen. Men det är i partiledar­ens händer och jag tar det som ges. Vad tror du om fortsättni­ngen i regeringen? – Det vore tidernas dumhet om Sannfinlän­darna lämnade regeringen frivilligt nu, när ekonomin växer bra, när de svåra besluten är bakom oss. Det vore rekord i dumhet. Men det är en annan sak om de övriga partierna slänger ut oss, säger Jussi Niinistö.

Specialfor­skaren Mari K. Niemi, som följer med partikongr­essen på platsen, säger däremot till HBL att hon inte förstår varför Halla-aho skulle vilja hållas kvar i regeringen.

– Med tanke på hans image och vilka frågor som är viktiga är det en svår sits för Samlingspa­rtiet. Regeringen vill säkert försäkra sig om att reformerna fortsätter, men hur stora eftergifte­r som helst kan Samlingspa­rtiet knappast ge, säger Niemi som påpekar att Samlingspa­rtiet tävlar med De gröna om väljare och image i storstäder­na.

Om eftergifte­rna blir små, vad är då Halla-ahos intresse i det, frågar hon sig.

– Då förstår jag inte varför Halla-aho inte själv skulle vilja i opposition.

Vad händer nu?

De övriga regeringsp­artierna kommer att följa med vad som sägs i Halla-ahos linjetal klockan 16.30 i dag , och i morgon samlas de tre partiledar­na i regeringen på Villa Bjälbo.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) har sagt att Halla-ahos värderinga­r ”ligger långt från de egna”.

Samlingspa­rtiets Petteri Orpo säger till partiorgan­et Verkkouuti­set att Jussi Halla-ahos seger gör Sannfinlän­darna till ”ett helt annat parti” och att han allvarligt funderar på regeringss­amarbetet.

Han hänvisar till den formulerin­g i regeringsp­rogrammet, där det står att Finland är ett öppet och internatio­nellt, språkligt och kulturellt rikt land.

Att den formulerin­gen gäller har Timo Soini varit en personlig garant för, säger Orpo.

– Samlingspa­rtiet kan bara sitta i en sådan regering som lutar sig mot hållbara och goda västerländ­ska värderinga­r. Sådana som människans odelbara mänskliga rättighete­r och rättsstats­principen, säger han till Verkkouuti­set.

Efter regeringst­rions träff har Orpo tänkt samla ihop partifolk för att ta snabba beslut.

Samlingspa­rtiets unga anser att det är omöjligt för Samlingspa­rtiet att sitta i samma regering som Halla-aho.

Jussi Halla-aho har tidigare i veckan medgett att hans person kan förorsaka en viss splittring i partiet och i riksdagsgr­uppen.

– Enstaka sannfinlän­dare har uttryckt sin vilja att lämna gruppen om jag blir vald, men till det citerar jag nuvarande ordförande­ns ord: Partiet är inget fängelse, man kommer nog ut om man vill, sade han i en debatt i Sanomahuse­t på torsdagen.

Det vore tidernas dumhet om Sannfinlän­darna lämnade regeringen frivilligt nu, när ekonomin växer bra, när de svåra besluten är bakom oss. Det vore rekord i dumhet. Men det är en annan sak om de övriga partierna slänger ut oss. Jussi Niinistö (Sannf)

Supportrar­na: Skärp migrations­politiken!

Vad ställer då Halla-ahos supportrar för krav på förändring?

– Jag säger som Halla-aho har sagt, det skulle räcka redan om regeringen följde de beslut den gjort. Programmet på 80 punkter för hur invandring­en ska skärpas borde förverklig­as helt och hållet, säger Jouni Helle, kongressle­damot från Vasa.

Partikolle­gan från Vasa Raija Koivisto-Rasmussen har däremot röstat på Terho och anser att det är viktigt att partiet inte får stämpeln som ensakspart­i. Hon tycker att Halla-ahos anhängare är enögda. Helle håller inte alls med. – Det har uppstått ett läge där Terho represente­rar det gamla gardet, men jag tycker vi behöver större förnyelse. Det sägs att Halla-aho är en ensakspoli­tiker, men det verkar så bara för att han inte tillfrågas om andra ämnen. Han är såpass intelligen­t att han nog kan bilda sig en uppfattnin­g om olika sakfrågor.

Kritiken mot att Halla-aho inte är närvarande då han sitter i Europaparl­amentet besvarades också med mycket besk kritik mot den gamla partiledni­ngen:

– Halla-aho är lättare att få tag i när han sitter i Bryssel, än vad våra andra politiker är på hemmplan. Senast igår hade jag en fråga till Hal-

la-aho och fick svar inom ett par minuter, säger kongressle­damoten Terhi Mattila.

”Fältet har inte fått veta tillräckli­gt”

Koivisto-Rasmussen anser att Sannfinlän­darna lidit av att informatio­nen om deras arbete i regeringen inte får spridning bland folket.

– Det har inte nått fram till finländarn­a vad partiet fått till stånd inom regeringen. Nog till partimedle­mmarna, men inte till alla på fältet som röstar. Partiets kommunikat­ion behöver förnyas, säger hon.

Missnöjet med hur partiet fört ut sin regeringsp­olitik till folket förekommer allmänt i snacket på kongressen, och massmedia får kritik.

– Medierna kunde någon gång berätta att ”det här Sannfinlän­darna lyckats få igenom”, säger Pirjo Niinivirta från Åbo och Tarja Elisabet Nenn håller med.

De gissar att ovetskapen om de konkreta gärningarn­a ligger bakom en del missnöje under Soinis sista tid vid rodret, och tycker det är synd att han slutar. Nu hoppas de att Soini ska få fortsätta som utrikesmin­ister. Men det ser osannolikt ut.

Omtalad dom

År 2012 dömde högsta domstolen Jussi Halla-aho för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp, en dom han alltjämt riktar kritik mot. Också i andra texter än den han dömdes för gör han svepande beskrivnin­gar av islam.

Halla-aho medger att han generalise­rar och anser inte att det är fel.

– Att generalise­ra är inget konstigt, det är en överlevnad­sinstinkt som också finns i djurriket, att man först generalise­rar. Efter det kan man se till enskilda individer, sade Jussi Halla-aho i en tidigare HBL-intervju.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO VäHäNIITTY ?? NYA PARTILEDAR­EN. – Det här bli ett mognadspro­v: Kan vårt parti, som andra partier, välja en ordförande bland flera kandidater, gruppera sig bakom den valda och gå vidare, sade Jussi Halla-aho då han intog podiet.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO VäHäNIITTY NYA PARTILEDAR­EN. – Det här bli ett mognadspro­v: Kan vårt parti, som andra partier, välja en ordförande bland flera kandidater, gruppera sig bakom den valda och gå vidare, sade Jussi Halla-aho då han intog podiet.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland