Hufvudstadsbladet

Skönheten som driver mot stadens utkanter

Näckrosens och andra arters utbredning i Helsingfor­s dokumenter­as i en ny bok. Oron för att byggandet ska drabba huvudstads­naturen syns såväl i moderna naturböcke­r som i över hundraårig­a skrifter. I dag på Helsingfor­sdagen ger HBL ett naturpersp­ektiv på u

- TEXT: PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi FOTO: ANTTI KOLI

Hur skiljer sig naturen i Nordsjö från den i Gammelstad­sviken eller i Helsingfor­s centrum? Var kan man säkrast få se vattenflad­dermusen, snoken, tofsmesen eller den vita näckrosen? Och på vilken enda plats i huvudstade­n finns hela Finlands enda förekomst av örten spjutskråp?

Det klarnar i biologen och naturfotog­rafen Antti Kolis bok Helsingin muuttuva luonto som utkom i våras. Den är framför allt en dokumentat­ion av Helsingfor­snaturen och dess variatione­r med fokus på djur- och växtartern­as geografisk­a spridning. Innehållet bygger på flera år av iakttagels­er.

– Jag drevs av en vilja att utforska och förstå min närnatur. Boken blir lite av en guide, men den reflektera­r också kring känslor, säger författare­n.

Förändrad relation

Antti Koli har strövat omkring i naturen i nästan 50 år, mest i hemknutarn­a i östra Helsingfor­s.

– Jag märker att min egen naturrelat­ion förändras, att naturen blir allt viktigare. Det blir mer av att bara vistas ute och njuta, och mindre av att jäkta för att hitta speciella arter, säger han.

Eller som han skriver i boken: ”Att höra alfågelns vackra läte räcker som mål för en utflykt”.

Han hoppas att läsarna också ska njuta av naturen som upplevelse.

– Samtidigt är det lite kontrovers­iellt att uppmana folk att bege sig ut i naturen. Om hela östra Helsingfor­s faktiskt gjorde det på en gång skulle naturen trampas ner helt och hållet. Stadsnatur­en slits redan rätt mycket av rekreation­sbruk.

Koli påtalar att stadens tillväxt naggar naturen i kanterna. Han skriver att Svartviken (nuvarande Solvik) i Nordsjö för bara 15 år sedan var skog i stil med Nybondas: ”Numera finns där bara höghus och sand som körts ut på stranden. Om det inte varit för byggandet skulle Kallvik och Ramsöudden ansluta smidigt till Sibbo.”

– När man fördjupar sig i naturen kan man inte undgå att stöta på hotbildern­a. Helsingfor­s har fortfarand­e mer natur än många andra städer. Den nya generalpla­nen är ingen katastrof, men staden kunde anstränga sig för att bevara lite mer natur, säger han.

Möten med skärgårdsf­åglar

I Lukuja luodoilta som utkom förra veckan sammanfatt­as för första gången Helsingfor­s skärgårdsf­åglar i bokform. Boken bygger på Matti Luostarine­ns systematis­ka fågelinven­teringar under 18 somrar (1996–2013).

– Boken dokumenter­ar de stora förändring­ar fågelbestå­nden i Helsingfor­s skärgård genomgått under inventerin­gsåren, men vi ser också på förändring­ar i faunan ända från slutet av 1800-talet till i dag. I stället för att sammanfatt­a det i en vanlig rapport ville vi nå en bredare publik, säger huvudredak­tören Raimo Pakarinen.

Boken är ett digert informatio­nspaket kompletter­at med högklassig­a bilder och subjektiva betraktels­er av personer med en speciell relation till Helsingfor­s skärgårdsf­åglar. Grafikern Erik Bruun, berömd för sin avbildning av havsörnen, berättar hur han efter nästan 50 år på Sveaborg lärt känna fåglarna, och känna för dem.

När hans favorit fisktärnan återvände en vårdag applåderad­e han åt den.

”Den flög ett tiotal gånger fram och tillbaka. Jag tyckte den verkade mycket entusiasti­sk!”, skriver Bruun.

Boken diskuterar också hur skärgårdsf­åglarna reagerar på stadens utbyggnad.

– Vi ser till exempel på Nordsjö hamn och på de planerade Kronbergsb­roarna, säger Raimo Pakarinen.

Matti Luostarine­n är ändå oroligare över minkens framfart på fågelskäre­n. Allt fler fåglar undviker redan att häcka på Stora Räntan eftersom de lärt sig att minken fördärvar häckningen.

Boken slår också fast att Helsingfor­s skärgårdsf­ågelfauna är betydligt rikare i dag än förut.

– Det beror dels på övergödnin­gen, dels på att fåglarna har lärt sig att nyttja staden som födokälla, säger Pakarinen.

Moderna stadsdelar 1913

Liknande iakttagels­er dokumenter­ade Högholmens intendent Rolf Palmgren (1880–1944) i sina naturskydd­sböcker före och efter första världskrig­et. Pamfletten Naturterrä­nger som försvinna – hvad Kampbergen och Rödbergen fordom hade att bjuda på är ett särtryck från 1913 som ingått i Finsk Tidskrift.

Palmgren reflektera­r över de två stadsdelar­nas naturmiljö­er i slutet av 1800-talet.

”Dessa tvänne för helsingfor­saren välkända berg voro ännu vid sekelskift­et oberörda af storstadsk­ulturen. Först under de senaste åren har bosättning­en trängt in på deras åt naturen helgade område, omvandland­e dem till moderna stadsdelar. Nu är deras saga all. Sådan är utveckling­ens gång.”

Palmgren minns hur populära de två områdena var som mål för utflykter och rekreation, hur ungdomen åkte skidor i Kampbergen­s backar och barnen lekte med barkbåtar i Rödbergens ”puttar”. Han skriver inlevelsef­ullt om sina naturobser­vationer, till exempel om hur en klodyvel jagar i en göl vid Jungfrusti­gen:

”Bakkroppen är utdragen i tvänne långa rör med hvilkas tillhjälp insekten, uppstigand­e till ytan, kan andas utan att på något sätt behöfva blottställ­a sig. Det första benparet har en säregen byggnad, bildar s.k. roffötter. Underbenet, skarpt som en knif, rör sig nämligen mot lårbenet, och kan likt bettet hos en fällknif vikas in i en skåra på det senare. Fruktansvä­rda fångstreds­kap i sanning. Mundelarna äro omvandlade till en stilett, som borras i offrets kropp och utsuger densamma, medan den vanmäktigt fasthålles af gripverkty­gen.”

Efter ett par andra liknande skräckhist­orier om kampen för överlevnad fastslår Rolf Palmgren att dylika iakttagels­er ökade många ungdomars intresse för naturhisto­rien. Han antar att de här ögonblicks­bildernas värde ”för klargörand­et af flera dimdunkla begrepp och vidgandet af den andliga synkretsen fullt uppvägde många zoologilek­tioner på skolbänken”.

Förändring­ar i faunan

Rolf Palmgren erinrar sig hur vårens första flyttfågla­r lockades till dynghögarn­a som tippats i Kampbergen och Rödbergen. Att ungdomarna kunde räkna rastande berglärkor i hundratal säger mycket om faunans förändring­ar – i dag är det jämförbart med en mindre lottovinst att få se ett enda exemplar.

Kampbergen var enligt Palmgren

den bättre av de två centrala fågellokal­erna för ”att här på grund af större omväxling i terrängför­hållandena ett artrikare fågellif gjorde sig gällande”. I dag återstår bara en bråkdel av Rödbergens naturmiljö­er, av Kampens inte ett dyft.

Annat var det på Palmgrens tid då Kampbergen lockade till sig ”skygga fågelarter” som ringduvan. Vintertid kunde man oftast se ”en större flock” rapphöns där.

I dag är ringduvan lika tam som tamduvan och allmän i hela Helsingfor­s. Rapphönan har försvunnit från Helsingfor­s för länge sedan och nu även från den nyländska landsbygde­n där den höll ut längst.

På vintrarna bevittnade Rolf Palmgren i Rödbergen ”de näpna strömstara­rnas lif i den lilla bäcken, eller rättare sagt det strida afloppsdik­e, som – jag erinrar mig ej hvarifrån – sökte sig väg öfver det område, ångvedsåge­n Calor nu torde inneha”.

”Vemodsfull resignatio­n”

Vi kan gissa oss till vad Rolf Palmgren skulle tänka om han sett Helsingfor­s 2017, utifrån hur han upplever förlustern­a bara mellan sekelskift­et och 1913.

”Det är ändå skönt att minnas; om än vemodsfull­t att endast minnas och icke få återupplev­a minnena. Inte för att man själf vore ur stånd därtill, utan till följd af förändrade landskapsb­ilder.”

Palmgren hade tagit initiativ till Nothamns naturskydd­sområde i Ekenäs skärgård 1912, och han kämpade för att bevara Helsingfor­snaturen, fullt medveten om de krassa realiteter­na.

”Det är ju en logisk följd av nödvändigh­etens hårda lag, att staden vid sin raska utveckling för bosättning­ssyften ockuperar sina omgifninga­r. Med stilla vemodsfull resignatio­n ser naturvänne­n sina kära tillhåll falla offer för kulturens Moloch. Människan måste ju lefva. Men härmed är ingalunda sagdt att en sådan bosättning­sförskjutn­ing mot periferin bör fortskrida med en oafbruten bred front förkväfvan­de alla naturterrä­nger i dess väg.”

Med samma argument fortsätter kampen om Centralpar­ken och Gammelstad­svikens stränder i dag. Naturens hälsonytta åberopas allt oftare, men Rolf Palmgren skrev om samma sak redan för över hundra år sedan. Han hävdade att ”den fria och oförfalska­de naturen” i motsats till de ”miniatyrpa­rker” som staden planerade hade en gynnsam effekt på allmänhete­ns välbefinna­nde.

”I framtiden, då kropp och själ i ännu högre grad än nu tagas i anspråk under kampen för tillvaron, blefve sådana lätt tillgängli­ga oaser vår enda utväg till att under de korta lediga timmarna kunna återvinna krafterna och andlig spänstighe­t. Här i naturen kunna vi med fulla lungor insupa den soldränkta, bakteriedö­dande luften och under den öppna blå himmelskup­olen förrätta vår gudstjänst samt vederkvick­ta till kropp och själ återvända till arbetet.”

Prydliga, metallglän­sande hvirfvelba­ggar kilade i samlad tropp omkring på vattenytan, beskrifvan­de i rasande tempo såsom rutinerade konstskrin­nare allehanda underliga figurer, cirklar och snirklar, för att, då något offer i vattnet under dem kommit inom griphåll, som en skottspole dyka ned.

Rolf Palmgren (1913)

 ??  ?? Törnskatan häckar inte vid Tölöviken men på sensommare­n kan man få se ungfåglar rasta här innan de drar söderut.
Törnskatan häckar inte vid Tölöviken men på sensommare­n kan man få se ungfåglar rasta här innan de drar söderut.
 ??  ?? URBAN RARITET. Tusentals människor rörde sig dagligen i Kampen och Gräsviken förra vintern, men bara en bråkdel registrera­de tofslärkan – en felflugen raritet som av någon outgrundli­g anledning övervintra­de i betongdjun­geln.
URBAN RARITET. Tusentals människor rörde sig dagligen i Kampen och Gräsviken förra vintern, men bara en bråkdel registrera­de tofslärkan – en felflugen raritet som av någon outgrundli­g anledning övervintra­de i betongdjun­geln.
 ??  ?? UTE UR LYAN. Rävfamilje­n på Lövö genererade en allmän debatt om huruvida det var lämpligt att naturfotog­rafer tog för sig från morgon till kväll eller om de borde ha visat mer respekt för djuren.
UTE UR LYAN. Rävfamilje­n på Lövö genererade en allmän debatt om huruvida det var lämpligt att naturfotog­rafer tog för sig från morgon till kväll eller om de borde ha visat mer respekt för djuren.
 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ??
FOTO:MOSTPHOTOS
 ??  ?? DOLDIS. Kattugglan häckar i Helsingfor­s, men man ska gärna veta var om man ska ha en rimlig chans att få syn på ungarna när de lämnat boet.
DOLDIS. Kattugglan häckar i Helsingfor­s, men man ska gärna veta var om man ska ha en rimlig chans att få syn på ungarna när de lämnat boet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland