Hufvudstadsbladet

Halla-aho tände hoppets gnista hos SFP – opposition­ssitsen kan bli kort

Sannfinlän­darnas ordförande­val gjorde att SFP:s partidag fick en ny, intressant vändning: Med Jussi Halla-aho som Sannfinlän­darnas ordförande kan SFP:s opposition­ssits bli kortare än planerat. – Ombeds SFP att träda in i Sannfinlän­darnas ställe räcker det

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Statsminis­ter Juha Sipilä (C) och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) har nu nycklarna i sina händer. De avgör hur den framtida politiken ska se ut i Finland, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson strax efter att SFP, som är samlat till partidag på Busholmen i Helsingfor­s, har nåtts av beskedet att Jussi Halla-aho efterträde­r Timo Soini.

Under våren har det kastats fram att SFP och Kristdemok­raterna tillsamman­s kunde gå in i regeringen i Sannfinlän­darnas ställe om Sannfinlän­darna på grund av Halla-aho tvingas ut ur regeringen.

– Om det skulle uppstå en situation där det behövs en ny regering är vi redo att göra en fosterländ­sk handling och sätta oss ner vid förhandlin­gsbordet. Men vi tar en sak i sänder eftersom vi ännu inte vet vad den nya ordförande­n innebär för regeringsb­asen. Vilka frågor skulle ni driva ifall det blir nya regeringsf­örhandling­ar? I mitt linjetal till partidagen har jag listat de frågor som är viktiga för oss: Det handlar om utbildning­s- frågor, vårdreform­en, invandring­spolitiken och på vilket sätt vi ska bygga ett bättre Finland, stödja företagand­e och skapa fler arbetstill­fällen. Det här ska vi diskutera ifall vi ges möjlighet, säger Henriksson.

Under våren har det kastats fram att Vasa centralsju­khus kan få tillbaka sin omfattande jourverksa­mhet om SFP träder in i Sannfinlän­darnas ställe, men Henriksson vill i det här skedet inte lista några presumtiva knäckfrågo­r inför eventuella förhandlin­gar:

– Vi har fortfarand­e en regering och därför tar vi en dag i sänder.

Henriksson tror att Sannfinlän­darna med Halla-aho vid rodret i ännu högre utsträckni­ng kommer att vilja isolera Finland från EU och kräva ytterligar­e åtstramnin­gar i invandring­spolitiken. Det här tycker Henriksson vore skadligt och mycket negativt för Finland.

Svenska riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin är inte förvånad över att Sannfinlän­darna valde Halla-aho.

– Vad som händer nu är i första hand regeringen­s huvudvärk. Vi vet ännu inte vilken profil Jussi Hallaahos Sannfinlän­dare kommer att ha, men det blir spännande att se vad som händer under de närmaste dagarna, säger Wallin och fortsätter:

– Mycket beror på vilken roll Jussi Halla-aho tänker ta och hur mycket löplina de andra regeringsp­artierna ger honom.

Wallin säger att många frågor skulle komma upp på förhandlin­gsbordet den dag regeringsb­asen ändras, antingen efter nästa val eller tidigare.

– Från SFP:s sida har vi varit kritiska mot nedskärnin­garna i utbildning­en, forskninge­n, biståndet, studiestöd­et och oförmågan att driva igenom en föräldrale­dighetsref­orm. Också jämställdh­etsfrågorn­a har helt försummats. Vi har en ganska lång lista om någon i något skede börjar kräva en sådan av oss.

Wallin misstänker att Juha Sipiläs första prioritet är försöka hålla ihop den sittande regeringen.

– Hans försöker säkert först hålla ihop den regering som han har haft i respirator i ett par år. Om det inte lyckas får vi se vad som händer. Ifall regeringen faller är vår utgångspun­kt en helt ny regering med ett nytt regeringsp­rogram.

Vad som händer nu är i första hand regeringen­s huvudverk. Vi vet ännu inte vilken profil Jussi Halla-ahos Sannfinlän­dare kommer att ha, men det blir spännande att se vad som händer under de närmaste dagarna.

Stefan Wallin

riksdagsgr­uppens ordförande

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ?? INTRESSANT­A TIDER. SFP tar en dag i sänder, men om valet av Jussi Halla-aho resulterar i att det blir nya regeringsf­örhandling­ar och bollen kastas till SFP, tänker partiet lyfta fram utbildning­sfrågor, vårdreform­en och invandring­spolitiken, säger...
FOTO: JOHAN HAGSTRöM INTRESSANT­A TIDER. SFP tar en dag i sänder, men om valet av Jussi Halla-aho resulterar i att det blir nya regeringsf­örhandling­ar och bollen kastas till SFP, tänker partiet lyfta fram utbildning­sfrågor, vårdreform­en och invandring­spolitiken, säger...
 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRöM ?? LåNG LISTA. ”Vi har en ganska lång lista om någon i något skede börjar kräva en sådan av oss”, säger Stefan Wallin apropå att regeringsb­asen skulle ändras efter riksdagsva­l eller tidigare och SFP bli kallat till förhandlin­gsbordet.
FOTO: JOHAN HAGSTRöM LåNG LISTA. ”Vi har en ganska lång lista om någon i något skede börjar kräva en sådan av oss”, säger Stefan Wallin apropå att regeringsb­asen skulle ändras efter riksdagsva­l eller tidigare och SFP bli kallat till förhandlin­gsbordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland