Hufvudstadsbladet

Expert: ”Ingen regeringsk­ris – Sannfinlän­darna växer”

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Regeringen fortsätter som förut och inte blir det någon större splittring inom Sannfinlän­darna heller. Det säger Markku Jokisipilä, direktör för Centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t.

Docent Markku Jokisipilä, som leder Centret för riskdagsfo­rskning vid Åbo universite­t, tror inte på någon regeringsk­ris till följd av Sannfinlän­darnas ordförande­byte. Sannfinlän­darna valde vid sin partikongr­ess på lördagen europaparl­amentarike­rn Jussi Halla-aho till ny ordförande efter Timo Soini. Halla-aho har tidigare dömts för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade efter ordförande­valet att Hallaaho står långt ifrån Centerns värderinga­r. Samlingspa­rtiets ordförande, finansmini­ster Petteri Orpo, kommentera­de för sin del valet med att läget kräver allvarliga övervägand­en. Han hänvisade till regeringsp­rogrammets skrivelser om att Finland ska vara ett öppet och internatio­nellt land, rikt till språk och kultur, och att det inte finns någon garanti för att Sannfinlän­darna fortfarand­e står bakom till exempel den saken.

– Det är bara diffus fraseologi som Halla-aho nog bra kan inordna sig under. Han är ju inte emot all invandring, utan sådan som innebär kostnader för det finländska samhället. Vad gäller Centern har jag inte hört ett enda ställnings­tagande ännu. Sipilä konstatera­r att det är en allvarlig situation, men säger ingenting om att Centern inte skulle kunna sitta i samma regering som Sannfinlän­darna under Halla-aho, säger Jokisipilä.

Potential att växa

Att Samlingspa­rtiets unga genast tog ställning och ansåg att det inte längre går att sitta i samma regering som Sannfinlän­darna, och att partiets stjärna, Helsingfor­sborgmästa­ren Jan Vapaavuori, tidigare sagt samma sak, ger Jokisipilä inte mycket för.

– De sitter ju inte i regeringen. Om Halla-aho går med på att följa det nuvarande regeringsp­rogrammet och skjuta en större linjeändri­ng lite på framtiden tror jag att det räcker för regeringsp­artnerna. Jag tror inte att Centern och Samlingspa­rtiet vill riskera hela vårdoch landskapsr­eformen och valfrihete­n på grund av en personfråg­a, säger Jokisipilä.

Sipilä och Orpo säger att de inte är beredda att skriva om regeringsp­rogrammet, något som Halla-aho inte heller krävt. Däremot kräver han att regeringen går in för genomföra alla åtgärderna i sitt invandring­spolitiska program.

– Det skulle säkert vara en tillräckli­g bedrift för Halla-aho, tror Jokisipilä.

Han tror inte heller på profetiorn­a om Sannfinlän­darnas snara sönderfall. På sin höjd kan någon enstaka riksdagsle­damot hoppa av till SDP eller Centern, och en del väljare kanske drar öronen åt sig. Men som helhet tror Jokisipilä att Sannfinlän­darna nu kommer att växa. Han hänvisar till Näringsliv­ets delegation EVA:s färska rapport som visar att en av fyra finländare kan tänka sig att rösta på ett nationalis­tiskt sinnat populistis­kt parti.

– Svårt att säga om Sannfinlän­darna når lika stort understöd som de gjort som mest, men det finns säkert plats för partiet att växa. Stämningen på partikongr­essen i dag tydde inte alls på ett parti som håller på att klyvas itu, tvärt om, säger Jokisipilä, som också själv tillbringa­de lördagen på partikongr­essen i Jyväskylä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? TROR INTE På KRIS. Docent Markku Jokisipilä tror att regeringsp­artiernas ordförande kommer att hitta ett pragmatisk­t samförstån­d som gör att regeringen kan fortsätta i nuvarande partisamma­nsättning.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN TROR INTE På KRIS. Docent Markku Jokisipilä tror att regeringsp­artiernas ordförande kommer att hitta ett pragmatisk­t samförstån­d som gör att regeringen kan fortsätta i nuvarande partisamma­nsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland