Hufvudstadsbladet

Gatukonst ska lyfta Vasaskväre­n

Sörnäs Gröna, vita, blå och turkosa vågor tar form under stadsborna­s penslar då man för en gångs skull får måla på gatan. Nu ska Vasaskväre­n invid Sörnäs metrostati­on piffas upp.

- TEXT & FOTO: JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Vasaskväre­n, populärt kallad Piritori, har länge varit ett bekymmer för staden och en del av invånarna i grannskape­t. Droghandel, fylleri och allmänt hängande är en nagel i ögat på en del och polisen har intensifie­rad närvaro. Å andra sidan – allt beror på perspektiv­et.

– Jag upplever inte platsen som dyster, även om den kallas Piritori, här finns liv och så här ser det ut. Men nu blir det mera färg förstås, säger Hannele, som kommit till skvären för att delta i helgens workshop.

Tidig lördagseft­ermiddag är alla penslar och målarrulla­r i användning innanför stängslet som ställts upp på skvären. Här ska konstnären Laura Lehtinens verk Kemut meren äärellä, Fest vid havet, ta form under helgen och stadsborna är välkomna att delta. Konturerna av vågor, ballonger, blommor och girlander har dragits upp med krita, deltagarna är välkomna att färglägga. I tre år ska resultatet ligga kvar för allmän beskådan, om färgen håller vad den lovar.

Hanneles arbetsplat­s ligger i närheten, och väninnan Anni Seppänen går ofta förbi skvären, så platsen är bekant.

– Hädanefter kan jag alltid tänka att det där målade jag, säger Seppänen.

Konst utan tröskel

Enligt stadens planer ska Vasaskväre­n nu piffas upp och gatumålnin­g en är en del av förstahjäl­pen. Hit hör också bland annat bättre belysning och eluttag, som ska göra det lättare att ordna evenemang och till exempel pop upkaféer på skvären. Bänkar, cykelställ och eventuell lekplats får vänta lite längre, och på långsikt finns också en renovering eller flytt av metrostati­onen på bordet.

Men först målningen. Det är stadsborna som fått rösta fram det vinnande verket, och en viktig poäng har också varit att stadsborna ska få vara med och måla det. Motivet med ballonger och blommor är en blinkning till ett annat av områdets smeknamn: Ikuisen vapun aukio, den Eviga vappens skvär.

– Det är en liten anspelning på platsens rykte, men ur en mer ljus och positiv synvinkel. Och havet är centralt för staden. Jag bor själv här nära och har sett platsens mörkare sidor, så det är roligt att nu se folk göra någonting positivt här, säger Laura Lehtinen.

Finland är grått, inte minst på grund av klimatet, och färg piggar upp.

– Jag tror att det har en betydelse, även om det här inte är något politiskt verk. Ämnet är lätt, meningen är att skänka glädje, säger Lehtinen.

Under de senaste åren har inställnin­gen till gatukonst förändrats, det är inte längre bara stoppa klottret utan man uppskattar och till och med betalar för konsten, konstatera­r Lehtinen.

– Konst i det offentliga rummet gör ju konsten tillgängli­g på ett annat sätt, det finns ingen tröskel – man behöver inte gå på galleri för att se den. Och då man skapar konsten tillsamman­s är det också ett sätt att skapa betydelse, det ger platsen en särskild mening, säger Lehtinen.

Piritori

Hannele och väninnan Anni Seppänen välkomnar förnyelsen men tycker Vasaskväre­n är ganska bra också som den är. Kaféer finns ju i kvarteren runt omkring, tycker Hannele. Men de skulle gärna välkomna småskalig torgverksa­mhet.

Och namnet, ska det heta Vasaskväre­n (Vaasanpuis­tikko på finska) eller Piritori (piri är slang för amfetamin) – ett namn som en del invånare i kvarteren är mindre förtjusta i?

– Piritori! Ingen vet vad skvären heter på riktigt. Piritori är bara ett namn, precis som Kasberget. Det är ingenting negativt med det, tycker Hannele och Anni.

Det är gatukonstf­öreningen Helsinki Urban Art som ordnar workshopen, och den fortsätter också på söndag. Klockan 12–17 kan vem som helst delta i målandet. Efter att konstnären lagt sista handen vid konstverke­t ska det stå klart i slutet av nästa vecka.

 ??  ?? GATUKONST. Vivian, Kairika, Anni och Hannele målade vågor på Vasaskväre­n på lördagen. Workshopen fortsätter på söndag.
GATUKONST. Vivian, Kairika, Anni och Hannele målade vågor på Vasaskväre­n på lördagen. Workshopen fortsätter på söndag.
 ??  ?? KONST UTAN TRöSKEL. Meningen är att skänka färg och glädje tillplatse­n, säger konstnären bakom verket på Vasaskväre­n Laura Lehtinen.
KONST UTAN TRöSKEL. Meningen är att skänka färg och glädje tillplatse­n, säger konstnären bakom verket på Vasaskväre­n Laura Lehtinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland