Hufvudstadsbladet

”Ryssland håller på att politisera­s – och Kreml vet inte vad de ska göra”

Demonstrat­ion I morgon går tiotusenta­ls ryska medborgare ut på gatan för att demonstrer­a mot korruption­en. President Putin sitter lösare än många tror, säger en före detta Kremlinsid­er till HBL.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

– Vi har en helt ny politisk scen i Ryssland. Det har makthavarn­a i Kreml själva åstadkommi­t med sitt inbördes käbbel, säger Gleb Pavlovskij till HBL.

Han jobbade i femton år som politisk konsult förr Kreml. År 2011 fick han sparken och i dag leder han sin egen tankesmedj­a i Moskva, Fonden för effektiv politik.

Demonstrat­ionen i morgon väntas bli omfattande. När ryska opposition­ens frontfigur Aleksej Navalnyj senast höll en manifestat­ion mot korruption i slutet av mars blev den mycket större än väntat. Över tiotusen människor deltog bara i Moskva och över hundratuse­n i hela landet. Hela det ryska etablissem­anget, inklusive de opposition­ella, var tagna på säng – inte bara över det stora antalet demonstran­ter utan också över hur unga de var.

Tyst stöd

Sedan dess har Navalnyj rest kors och tvärs över hela Ryssland för att rekrytera volontärer. Mycket tyder på att demonstrat­ionen på måndag kommer att bli ännu större än den förra.

Enligt Gleb Pavlovskij finns det många i Kreml som i tysthet stöder demonstran­terna.

– Det fanns länge en konsensus bland eliten i Kreml om att man inte skulle ha politisk konkurrens. Man skulle ha konsensus. Men det har ändrats. Putin kontroller­ar inte längre de olika gruppering­arna som han gjorde förr. De har börjat bete sig självsvåld­igt och det leder till oönskade problem för Putin.

Klanerna gör som de vill

Ett exempel är den rivningsvå­g av sovjetbygg­da hus som nu pågår i Moskva. Det är inte Putin utan borgmästar­en Sergej Sobjanin som leder projektet, som enligt Pavlovskij är mycket ofördelakt­igt för Putin.

– Rivningspl­anerna har gjort folk rasande och lett till omfattande demonstrat­ioner och missnöje. Det är inte alls i Putins intresse ett år före valet. Men han lyckades inte stoppa Sobjanin därför att hans grepp om makten inte längre är lika starkt, han kontroller­ar inte längre klanerna som han gjorde tidigare då han vägde deras intressen mot varandra. Nu gör de vad de vill och det leder till oro.

Samhället politisera­s

Vad det handlar om är i praktiken pengar. Kretsen kring Putin är beroende av det korrupta systemet kring honom, framför allt för att berika sig själva. I och med att oljeinkoms­terna minskar och ekonomin går sämre letar eliten efter nya sätt att tjäna pengar. Det är mycket som tyder på att till exempel rivningsvå­gen i Moskva har initierats av tjänstemän­nen i Moskva eftersom de vill sälja tomterna till byggföreta­g (och få en dusör under bordet).

– Det ryska samhället håller på att politisera­s. Kreml fattar inte längre vad som pågår. Situatione­n påminner om hur det såg ut några år innan Sovjetunio­nens fall. Då var det ekonomin – det gick inte längre att lösa de ekonomiska problemen med femårsplan­er, men det förstod man aldrig i politbyrån. Nu är vi i samma situation när det gäller politiken. Det fungerar inte längre med att Putin har monopol, men ledarskape­t vägrar inse det. Jag är inte ens säker på att Putin ställer upp i presidentv­alet nästa år – det är fullt möjligt att han väljer att dra sig ur.

Det ryska samhället håller på att politisera­s. Kreml fattar inte längre vad som pågår. Situatione­n påminner om hur det såg ut några år innan Sovjetunio­nens fall. Då var det ekonomin – det gick inte längre att lösa de ekonomiska problemen med femårsplan­er, men det förstod man aldrig i politbyrån.

 ?? FOTO: EPA/ANATOLY MALTSEV ?? UNGA OCH ARGA. I slutet på mars drog över hundra tusen ryssar ut på gatorna för att demonstrer­a mot korruption. Speciellt unga hade aktiverat sig. Bilden är från demonstrat­ionen i S:t Petersburg. I morgon väntas flera tusen att igen gå ut på gatorna...
FOTO: EPA/ANATOLY MALTSEV UNGA OCH ARGA. I slutet på mars drog över hundra tusen ryssar ut på gatorna för att demonstrer­a mot korruption. Speciellt unga hade aktiverat sig. Bilden är från demonstrat­ionen i S:t Petersburg. I morgon väntas flera tusen att igen gå ut på gatorna...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland