Hufvudstadsbladet

Växande politiskt intresse hos unga i Storbritan­nien

De bryr sig inte. Orkar inte. Så har ungas röstvilja framställt­s under lång tid i Storbritan­nien. Men i samband med veckans val tycks något ha förändrats. – Det har blivit inne med politik, säger 19-åriga Jasmine Tyzack.

- SOFIA ERIKSSON/TT

När britterna förra sommaren röstade om sitt EU-medlemskap fattades det två veckor för att nu 18-årige Charlie Solomons-Tuke skulle få delta. Frustratio­nen över brexit är stor, i synnerhet som han inte hade någon chans att säga sitt om ett beslut som han kommer att behöva leva med.

– Många av mina vänner känner som jag. Därför tror jag att fler unga passade på att äntligen få vara med och bestämma om sin framtid i det här valet, säger Solomons-Tuke, som röstade på Labour ”av ideologisk­a skäl”.

Historiskt sett har unga britter haft ett ganska ljummet engagemang kring politik. I parlaments­valen 2010 och 2015 röstade inte ens hälften av de röstberätt­igade mellan 18 och 24 år. Det finns ännu inga officiella siffror från årets tidigarela­gda val, men allt pekar på ett kraftigt ökat valdeltaga­nde i åldersgrup­perna 18–24 och även upp till 35 års ålder, enligt Laura McAllister, professor vid Cardiff University.

– Unga har gjort sina röster mer hörda i det här valet än tidigare. Konservati­va partiet satsade på att få ut sitt budskap bland äldre väljare och fokuserade inte alls på unga, vilket Labour och Jeremy Corbyn gjorde, säger hon.

Röstade fram Labour

Och många experter förklarar det socialdemo­kratiska opposition­spartiet Labours framgångar med just det stora stödet hos ungdomar, som tilltalas av Corbyns radikala politik från vänsterfla­nken. Förutom vallöften som att slopa kursavgift­erna på universite­t tog Labourleda­ren även till knep som att bruncha med grimestjär­nan JME och framträda på scen med rockbandet The Libertines.

– Jeremy Corbyn nådde ut till unga genom sociala medier. Ingen som är i vår ålder tittar väl på tv-nyheterna eller läser tidningen, säger 19-åriga Jasmine Tyzack till TT:s utsända i London.

– Jag vet knappt ens var jag får tag i en tidning, inflikar jämnåriga Sophie Woolcott.

Torsdagens val var första gången som de båda vännerna från West Sussex fick rösta i ett brittiskt parlaments­val. Dagen innan gjorde Jasmine Tyzack ett test på nätet som visade att hon borde rösta på De gröna. Woolcotts test föreslog i sin tur Skotska nationalis­tpartiet (SNP), vilket hon inte höll med om så hon lade sin röst på Konservati­va partiet.

– Jag är inte så engagerad egentligen, men det kändes viktigt att rösta. Tidigare sågs politik här i Storbritan­nien mest som något för gamla människor. Men nu växer misstron mot politikern­a, och det har blivit trendigt att bry sig, säger Tyzack.

De beskriver hur folkomröst­ningen om brexit skapat splittring mellan generation­er, eftersom yngre generellt sett varit mer positiva till EU än äldre.

– Det har tänt en gnista hos många unga, säger Woolcoot.

Frågan är om engagemang­et kommer att hålla i sig. I ljuset av valresulta­tet utesluter inte professor Laura McAllister ännu ett nyval inom ett halvår.

– Då tror jag att ännu fler unga kommer att delta. De har fått smak för det här med att rösta nu, säger hon.

 ?? FOTO: ANDY RAIN ?? En ung väljare protestera­r mot premiärmin­ister Theresa May på Parliament Square i går.
FOTO: ANDY RAIN En ung väljare protestera­r mot premiärmin­ister Theresa May på Parliament Square i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland