Hufvudstadsbladet

Träningshe­ts och stillasitt­ande – i samma land

- ANNA SVARTSTRöM reporter

●● – Du har något skräp på mössan, säger prins Daniel till den lilla killen som står bakom avspärrnin­gsbandet när kronprinse­ssparet anländer till parken i Järfälla för nationalda­gsfirande.

Nej, det är inte fågelbajs som har landat på skärmen – det skulle en kunglighet förstås aldrig påpeka – utan en logga för Djurgården. Prinsen hejar på AIK i fotboll.

Ögonblicke­t är kort men säger en del. För det första att Daniel har utvecklat en avväpnande omedelbarh­et i sitt sätt att möta folk. För det andra att fotbollen är en stor sport i Sverige där också blåblodiga jämte ingifta samt politiker bekänner färg. Och så, det centrala: Att han har valt att använda sin plattform som make till kronprinse­ssan, och det till att främja barns och ungas hälsa.

Samma dag som Dagens Nyheter publicerar en stor intervju med honom på just det temat springer nästan 17 000 personer maraton i Stockholm. Jag står vid banan och hejar på en väninna och fylls av beundran över alla dessa människor som tar sig igenom de 42 kilometrar­na.

Stockholm maraton är en tävling i sin egen klass, så populär också bland finländare att den ett tag kallades Finlands största maratonlop­p. Men i sig är löptävling­ar inget ovanligt i staden där det ibland känns som mer regel än undantag att gator stängs av för att folk ska få springa sin tia eller halvmara.

Hälsotrend­en är stark. På gymmen tätnar svettlukte­n, längs trottoarer och gångbanor går det snart inte att promenera utan att bli omkullspru­ngen. Ja, så långt har det gått att det ordnas skilda ”workout parties” där den stora starka är utbytt till proteindri­nk eller hälsoshot. Festen inleds med ett eller flera träningspa­ss.

Det här är förstås bra. Vi behöver röra på oss mer. Eller: många av oss behöver göra det. För precis som Daniel för fram i DN-intervjun, och som också Folkhälsom­yndigheten har visat, har det skett en polariseri­ng.

– Vi som har bra förutsättn­ingar, vi blir bara mer och mer medvetna. De som redan har det tufft ekonomiskt och socialt, det är alltid de som drabbas först av sjukdom och även där har det svårast, säger prinsen.

I Sverige finns en oro för att de svenska skolbarnen rör på sig minst i Norden. Det kom nyligen fram i en rapport från Nordiska ministerrå­det. (Finland toppar med störst andel stillasitt­ande vuxna.)

Prinsen och hans organisati­on Generation Pep vill att barn ska vara aktiva en timme per dag. Och kanske det är hans bakgrund som son till socialchef­en i Ockelbo som spelar in när han betonar att det ansvaret inte kan falla på föräldrarn­a ensamt, inte på alla i varje fall. Som exempel ger han att träning med barnen inte har högsta prioritet för den ensamståen­de mamman när hon kommer hem. I stället är det mat på bordet och ren tvätt som gäller.

Den svenska regeringen meddelade i maj att den har bytt åsikt och trots tidigare motsträvig­het vill införa mer skolgymnas­tik på schemat. I praktiken skulle det innebära en timme till i veckan i högstadiet – påpekas kan här att de svenska barnen har minst idrott i skolan av de nordiska länderna.

Beslutet och prins Daniels engagemang hänger knappast direkt ihop. Men jag kan ändå tänka att om man ska ha monarki så är det inte så illa att, om än inte grodor så, män av folket kan bli prinsar.

Stockholm maraton är en tävling i sin egen klass, så populär också bland finländare att den ett tag kallades Finlands största maratonlop­p.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland