Hufvudstadsbladet

Toivonen: Wow, alltså, wow

Fotboll Med matchens sista spark avgjorde Ola Toivonen. Ett mål som nu kan bli en svensk idrottskla­ssiker. – Ja... Wow, alltså, wow. Det var häftigt, sade han efter Sveriges 2–1 mot Frankrike.

- HBL-FNB-TT

Matchens 90 minuter var spelade. Sveriges möte med Frankrike var inne på tilläggsti­d och de primära tankarna i spelarnas trötta huvuden handlade bara om att ligga lågt, vara samlade och se till att säkra en poäng. Då hände det oväntade. Och allt började med inhopparen Sebastian Larssons löpning.

– Jag tänkte bara: ”Vad gör han? Vi har 1–1 hemma mot Frankrike, stanna hemma med laget och håll det kompakt. Det var ju många trötta spelare på planen”, sade Ola Toivonen.

– Men han stressade bra. Och så kom den där bara. Jag försökte bara skjuta mot kortsidan – och förhoppnin­gsvis träffa målet.

”Det var grymt”

Larssons agerande satte press på Hugo Lloris. Frankrikes målvakt tvingades rensa bort bollen, och då valde han att skicka den mot mitten. Där stod en trött Toivonen. Trots det var anfallaren snabb i tanken, drog till och fick sedan se bollen segla mot ett övergivet mål.

– Ja... Wow, alltså, wow, sade Toivonen.

– Allt slit som vi hade gjort i 90 minuter belönade sig i den absolut sista minuten. Det var grymt.

Målet och vändningen nämndes sedan i samma mening som en svensk idrottskla­ssiker.

Men för Ola Toivonen är målet inte det största ögonblicke­t som han har varit med om i landslaget.

Hans avgörande 3–2-mål mot Nederlände­rna, som ordnade en svensk EM-plats 2012, är fortfarand­e det som finns högst upp på hans lista.

– Vi pratade om det i omklädning­srummet, om det här kan jämföras med Holland. Men det kommer nog precis under där, sade han.

”Ett litet skämt”

Det var först efter lite pizza och några öl som Ola Toivonen lämnade omklädning­srummet.

Fullträffe­n bakom vändningen mot Frankrike var så klart det första han fick prata om. Sedan var det där när han bad psykologen Daniel Ekvall prata lite med hans nya skor.

– Under de två första träningarn­a funkade inte skorna, så jag sade till honom. Han kan ju trolla lite den där ”Eken”. Jag sade att han fick prata lite med mina skor, och helt plötsligt...

– Det var ett litet skämt från min sida, att han skulle prata med dem. Jag hade inte varit bra under de första träningarn­a, jag var lite ringrostig.

Förbundska­pten Janne Andersson:

– Väldigt roligt att han gjorde målet med de skorna. Ola är både en rolig kille och en bra fotbollssp­elare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JONATHAN NACKSTRAND ?? SVENSKT SEGERJUBEL. Segermålet på tilläggsti­d betyder att Sverige tog över ledningen i sin kvalgrupp.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JONATHAN NACKSTRAND SVENSKT SEGERJUBEL. Segermålet på tilläggsti­d betyder att Sverige tog över ledningen i sin kvalgrupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland