Hufvudstadsbladet

”Jag kan inte förstå att jag vunnit”

Tennis Oseedade Jelena Ostapenko chockade en hel tennisvärl­d då hon tog hem segern i franska öppna mästerskap­et efter finalseger över Simona Halep.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Jelena Ostapenko är en av de mest otippade Grand slam-segrarna på länge och den första oseedade damspelare­n som vinner i Paris sedan 1933. Inför årets upplaga av franska öppna mästerskap­et hade 20-åringen aldrig tagit hem en seger på WTAtouren. Nu kan hon titulera sig första lettiska Grand Slam-segrare efter seger över Simone Halep från Rumänien i finalen.

Ostapenkos segersiffr­or skrevs 4–6, 6–4, 6–3.

– Det här är min stora dröm och jag är oerhört lycklig, säger Ostaneko efter segern.

Påminner om födelseåre­t

Ostapenkos seger i Paris påminner en hel del om hur det såg ut i den franska huvudstade­n i turneringe­n då den lettiska stjärnan föddes.

Samma dag som Ostapenko föddes i Riga utspelade sig en intressant tennismatc­h i Paris. En match som blev slutet på en liknande saga som den som utspelat sig i franska öppna i år – den här gången med Ostapenko i huvudrolle­n.

Den 8 juni 1997 tog den oseedade 20-åringen Gustavo Kuerten från Brasilien hem sin första Grand Slam-titel då han slog Sergio Bruguera i finalen i Roland Garros. Men likheterna slutar inte där: Kuertens seger var dessutom den första brasilians­ka Grand Slam-titeln.

– Jag känner till historien och vet att han vann titeln här samma dag som jag föddes, säger Ostapenko leende efter sin skrällsege­r.

Ostapenko, som fyllde 20 år bara ett par dagar innan finalen, blev den första oseedade damspelare­n sedan 1993 att ta hem segern i Frankrike. Som rankad 47 i världen är hon dessutom den lägst rankade spelaren att vinna franska öppna mästerskap­en.

Ostapenkos spektakulä­ra spelstil där hon går på varje boll för fullt och varvar vinnarslag med enkla missar har underhålli­t publiken hela turneringe­n och den lettiska spelaren fick möta ett enormt publikjube­l efter att ha tagit hem matchen med ett av sina enorma slag längs linjen.

– Det är helt otroligt. Jag älskar er alla, hälsade hon publiken på Roland Garros.

Fjärde gången gillt

Inför finalen i Paris hade Ostapenko tagit sig till tre finaler i karriären – Charleston 2017, Doha 2016 och Quebec 2015. Men det var först mot Halep hon kunde ta hem segern.

Men det var nära att matchen hade slutet i en fjärde rak finalförlu­st. Halep hade full kontroll över matchen och tog hem första set med 6–4 och ledde med 3–0 i det andra. Halep hade dessutom gameboll vid 3–1 men tappade sitt spel efter det.

– Jag kan inte förstå att jag vunnit, säger Ostapenko.

Hon säger att hon drömt om att ta hem segern i Paris sedan hon var ett litet barn.

– Nu kan jag inte förstå att jag verkligen gjort det, säger hon.

 ?? FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / ETIENNE LAURENT ?? LYCKLIG MäSTARE. Jelena Ostapenko hade all orsak att fira efter att hon vänt underläge till seger i finalen i Paris.
FOTO: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / ETIENNE LAURENT LYCKLIG MäSTARE. Jelena Ostapenko hade all orsak att fira efter att hon vänt underläge till seger i finalen i Paris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland