Hufvudstadsbladet

Kampen i kulisserna kan ge små fördelar

Stallen skickar under varje tävlingshe­lg ut sina ”spioner” för att kolla in nya detaljer på konkurrent­ernas bilar.

- FREDRIK AF PETERSENS

FORMEL 1 Så fort som bilarna står uppställda på gridden går ingenjörer omkring och kollar konkurrent­ernas bilar. Ofta ser man dem stanna för att granska en detalj. Och lika ofta försöker en eller flera mekaniker blockera inblicken.

Williams tekniska chef Paddy Lowe säger att det inte bara är tillåtet – utan helt ok – att kopiera en detalj man ser på konkurrent­ens bil. Alla team har också minst en fotograf vars enda uppgift är att ta bilder på speciella detaljer. De går omkring i depån men är också ute längs banan.

De både fotografer­ar och filmar konkurrent­ernas bilar för att få bättre bild av vad som kan ge en fördel för det egna stallet.

– Resurserna i F1 är begränsade och därför är det logiskt att man kollar vad de andra gjort och vilka tekniska lösningar de hittat, säger Lowe.

Diskussion­en är inte ny men den fick igen luft under vingarna då ett par bilar plötsligt hade den så kallade T-vingen.

– Nu heter det väl plötsligt att vi plagierar. Men glöm inte att nio andra vindkanale­r också används, säger engelsmann­en.

En konstruktö­r säger att man ska ta det som en komplimang om en konkurrent kopierar något från hans bil. Framför allt om det visat sig att lösningen eller delen fungerar.

– Det är bättre att profitera från vad andra gjort än att själv råka ut för en rejäl smäll, resonerar Lowe.

Att gå i samma riktning är helt ok och normalt. Men man ska inte bara göra en exakt kopia av konkurrent­ens del – man ska utveckla den vidare.

– Man måste göra något som är lite bättre, säger Lowe.

 ??  ??  SVåRT ATT HåLLA
HEMLIGHETE­R. Bilarna är under ständig granskning på gridden.
FOTO: EPA/SRDJAN SUKI
 SVåRT ATT HåLLA HEMLIGHETE­R. Bilarna är under ständig granskning på gridden. FOTO: EPA/SRDJAN SUKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland