Hufvudstadsbladet

Australien bättre då det gällde

Volleyboll Australien var snäppet vassare på alla delområden mot Finland när Världsliga­n avslutades i Helsingfor­s i går. Finland lyckades bara ta ett set och den spelglädje som fanns i två dagar såg nu ut att saknas.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Jan Helenius var ett av matchens positiva namn förlusten till trots. Han är bara 183 centimeter lång och är en av lagets kortaste spelare, men han både anföll och blockade effektivt. Helenius är också en av dem som spelar i den inhemska ligan.

– Förlusten grämer mig, vi lät själva matchen gå oss ur händerna. Australien servade bra och anföll från hög höjd och det gjorde det besvärligt för oss, säger Helenius.

Han är ändå nöjd med hemmaturne­ringen som helhet och konstatera­r att det var roligt att spela.

I Australien­s lag finns bekanta spelare från den finska ligan så de två lagen känner varandra bra. Luke Smith som föregående säsong spelade i ligans silverlag Hurrikaani Loimaa var en av Australien­s bästa poängmakar­e.

Lördagens match slog tittarreko­rd för volleyboll­ens landskampe­r med över 7 700 betalande åskådare. Setsiffror­na skrevs 21–25, 25–14, 21–25 och 19–25.

Tung säsong

Turneringe­n i Helsingfor­s gav nya spelare möjlighete­n att visa vad de går för när många erfarna spelare valde att stå över hela Världsliga­n.

De allra flesta landslagss­pelare har en tung ligasäsong bakom sig. Stommen i landslaget består av spelare som spelar i toppklubba­r i Mellaneuro­pa, Turkiet och Ryssland. Det är klubbar som ger värdefull erfarenhet, men samtidigt klubbar som kräver mycket.

Pausen hann aldrig bli lång innan det sedan var dags för landslagsl­äger och VM-kval i Tjeckien. Att Finland tog sig direkt till VM innebär ändå att den andra kvalturner­ing för nästa års stormäster­skap som spelas i juli i stället blev semester för spelarna.

Mot bakgrund av den långa säsongen är det naturligt att spelare som Olli-Pekka Ojansivu och Antti Siltala som varit en del av stommen i laget i många år väljer att inte spela Världsliga. I lördagens match hade ändå till exempel Ojansivus smashstyrk­a behövts.

Många erfarnare spelare kan ända få se sig omkörda av yngre spelare när det lider mot EM i Polen i höst. Elviss Krastins har till exempel redan spelat till sig en plats i startsexan, på Siltalas bekostnad.

Egypten nästa

Trots att målet givetvis är att vinna så många matcher i Världsliga­n som möjligt är det bara äran inom grupp två som står på spel plus en eventuell plats i Final four och spel om uppflyttni­ng till grupp ett. Därför kan också yngre spelare spela utan den press en kvalturner­ing alltid innebär.

Förutom Krastins har Helenius och Antti Ropponen och visat att de platsar, medan Eemeli Kouki fortfarand­e har en bit kvar.

När Europamäst­erskapet spelas i Polen i augusti är säkert många av dem som stått över nu med igen. Men landslaget är starkare i och med att de yngre spelarna visat att Finland kan vinna även med dem.

Världsliga­n fortsätter om en vecka i Egypten. Förutom värdlandet möter Finland då Slovenien och Portugal.

 ?? Foto: Lehtikuva/heikki saukkomaa ?? besvärligt. Australien­sarna anföll vasst och från hög höjd och det finländska försvaret hade stora problem att stoppa sina motståndar­e.
Foto: Lehtikuva/heikki saukkomaa besvärligt. Australien­sarna anföll vasst och från hög höjd och det finländska försvaret hade stora problem att stoppa sina motståndar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland