Hufvudstadsbladet

Jobb är räddningen

Steget till kriminalit­et är litet men vägen ut svår. Det vet Mohammed Esaka för han har själv varit där. Nu arbetar han med att hjälpa andra unga.

- ANNA SVARTSTRÖM

– Kriminalit­eten gror i dag. Man kan mista livet för ingenting, säger Mohammed Esaka.

Det finns tyngd i hans ord. I ett skede uppgick hans eget straffregi­ster till nio sidor.

För fem år sedan bestämde sig Esaka för att lämna den banan, men han lever ändå nära den unga kriminella verklighet­en i Malmö – nu som coach på Fryshuset som arbetar med att fånga upp ungdomar och försöka få in dem i samhället igen.

Han började stjäla redan i tonåren. Suget efter ett par skor som han ville använda i sin danshobby blev för stort. Alltför dyra, sade pappan som jobbade dygnet runt på bilskroten för en lön på kanske bara 20 euro per dag.

Bekräftels­en Esaka fick av de andra när han kom med nya kläder och prylar gav mersmak. Brotten blev fler och grövre.

När flera vänner hade dött och pappan avled i cancer kom vändningen.

– Min räddning blev min religion. Jag hittade styrkan, säger han. Men vägen ut var inte enkel. – Jag sålde min pistol och min snabba moped, slutade knarka men fick höra ”det finns inga jobb”.

Esaka knackade dörr hos potentiell­a arbetsgiva­re, fick något ströjobb ibland, men läget var i det närmaste hopplöst.

På grund av den erfarenhet­en skulle han vilja se en skyldighet hos företag att ha en viss del anställda med en bakgrund som hans.

– De måste våga ta risker. De här kan bli deras bästa anställda.

Utan jobb är lockelsen stor att igen ty sig till knarkhande­l, som en stor del av gängkrimin­aliteten i Malmö kretsar kring. Den dagliga förtjänste­n är mångdubbel jämfört med lönearbete, men så också konsekvens­erna för samhället.

Fler står utanför

Mohammed Esaka plockades upp av verksamhet­schefen Sigrun Sigurdsson på Fryshuset som anställde honom. Enligt henne ökar gruppen unga som står långt från arbetsmark­naden i Malmö.

Misstron mot samhället är ofta nedärvd. Skolan kanske går dåligt, det är svårt att få sysselsätt­ning och när grannen – inte sällan i ett socioekono­miskt utsatt område – erbjuder dig att springa över med en påse knark – ja, ”där kommer du in” som Sigurdsson säger.

– Många av dem som har skjutits har varit här hos oss. Också många av dem som har skjutit.

Kommunfull­mäktige i Malmö har nyligen öronmärkt 50 miljoner kronor, 5,1 miljoner euro, extra för att öka tryggheten och motarbeta den organisera­de brottsligh­eten. Unga som riskerar hamna i kriminella gäng är också i fokus.

Både Sigurdsson och Esaka anser att resurserna borde sättas in i ett tidigt skede, redan före tonåren.

– Det vi ser nu är konsekvens­erna av ett samhälle som fryst ut ungdomarna, säger Mohammed Esaka.

Vilket är individens eget ansvar?

– Självklart har alla ett ansvar, svarar Esaka, men vidhåller att det är för svårt att ta sig ut när man vill lägga av.

 ??  ?? ERFAREN. Mohammed Esaka har lämnat en kriminell bana bakom sig och stödjer nu andra ungdomar genom sitt jobb på Fryshuset i Malmö. Där har de anställda arbetat med många av dem som dödats, och också med dem som har skjutit.
ERFAREN. Mohammed Esaka har lämnat en kriminell bana bakom sig och stödjer nu andra ungdomar genom sitt jobb på Fryshuset i Malmö. Där har de anställda arbetat med många av dem som dödats, och också med dem som har skjutit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland