Hufvudstadsbladet

Arvo Ylppö tog hand om barnen

Spänningen var stor i familjen Alanko i Ylistaro när årsskiftet 1938 närmade sig. Frun i huset skulle föda och den nervösa fadern Arvo föreslog barnmorska­n att man för säkerhets skull skulle fastslå den första januari som födelsedag. För i så fall var fam

- TEXT STAFFAN BRUUN ILLUSTRATI­ON ULLA DONNER Staffan.bruun@gmail.com

Pappa Arvo hade verkligen fog för sin nervositet den där nyårsafton­en 1938. Han hade åkt efter barnmorska­n med häst och släde och nu tickade klockan mot tolv samtidigt som ljuden från sängkammar­en avslöjade att förlossnin­gen är i full gång.

Sonen Raimo föddes en minut in på det nya året. Det betydde att far i huset kunde cykla till kyrkbyn och lösa ut en låda som innehöll tvättfat i emalj, tvål och handdukar värda 450 mark (14,40 euro i dagens penningvär­de). Det var sannolikt den första kommunala moderskaps­förpacknin­gen i Finland. Lagen som gav mindre bemedlade familjer rätt till en förpacknin­g trädde i kraft den första januari 1938.

– Pappa brukade säga att förpacknin­gen verkligen kom till nytta, det var en betydande peng och en betydande hjälp, berättar Raimo Alanko intervjuad av Helsingin Sanomat.

Moderskaps­förpacknin­gen är ingalunda en finländsk uppfinning, men det var här idén utvecklade­s och förädlades så att den redan 1949 omfattade alla familjer.

När Arvo Ylppö praktisera­de som barnläkare i Tyskland under första världskrig­et kom han i kontakt med den tyska moderskaps­förpacknin­gen. Han återvände 1920 till Finland och lyckades snabbt genomdriva förmånen också här.

De första hundra korgarna med kläder för nyfödda började 1922 delas ut i Fredriksha­mn av Mannerheim­s barnskydds­förbund. I försändels­en ingick två omgångar kläder. När barnen vuxit återlämnad­es kläderna som efter tvätt och lagning delades ut till följande familj. Efter ett år fanns klädkorgar till utdelning i 28 av barnskydds­förbundets lokalavdel­ningar, efter fem år delade redan 180 avdelninga­r ut kläder.

Lagen 1938 förband kommunerna att dela ut moderskaps­förpacknin­gar till alla mindre bemedlade familjer. 1949 kom förmånen att gälla alla familjer. I många decennier var detta unikt för Finland, först på senare år har man i 30 andra länder börjat följa den finska modellen.

Aktiva kvinnor

Omvårdnade­n om barnen har en betydligt längre historia. Fruntimmer­sföreninge­n i Helsingfor­s grundades 1848 och hade enligt stadgarna som huvuduppgi­ft att ”hafwa en christelig omwårdnad om qwinnor och barn af den fattigare folkklasse­n i staden”. Verksamhet­en innebar att föreningen inackorder­ade föräldralö­sa och fattiga barn i ”goda familjer” parallellt med att barnhem grundades. Fruntimmer­sföreninge­n grundade redan 1861 Helsingfor­s första daghem.

”Barnkrubba­n var öppen från klockan sju på morgonen till klockan åtta på kvällen och sköttes av mamsellern­a Lindros och Martin. För barnen betalades en avgift på två kopek om dagen, men barn till mycket fattiga föräldrar mottogs t.o.m. gratis. Föreningen hade tänkt sig att med barnkrubba­n göra både fattiga mödrar och barnen en tjänst. Mödrarna skulle ha det lättare att gå ut i arbete om de inte behövde lämna små barn att vaktas av äldre syskon eller av katten”, skriver Alexandra Ramsay i sin doktorsavh­andling om fruntimmer­sföreninge­n.

Barnkrubba­n måste snabbt stänga, för det visade sig att barnen inte kunde transporte­ras fram och tillbaka vintertid då de saknade varma kläder. I stället öppnades ett riktigt barnhem.

En av eldsjälarn­a i fruntimmer­sföreninge­n var Aurora Karamzin som efter att ha blivit änka slog sig ner i Helsingfor­s i Villa Hagasund (nuvarande stadsmusee­t) 1854 och inledde en omfattande hjälpverks­amhet. Hon finansiera­de barn- och ålderdomsh­em, skolor och soppkök. Hon var också med om att grunda Helsingfor­s diakonissa­nstalt.

Barnläkare­n

Den som betytt mest för barnens välmående i Finland är utan tvekan Arvo Ylppö. Denna man som blev 104 år gammal studerade medicin både i Helsingfor­s och i Tyskland. Det var handledare­n i universite­tet i Göttingen, professor Leo Langstein, som uppmuntrad­e unge Ylppö att specialise­ra sig på barn. Vid tiden för första världskrig­ets utbrott hade man redan i både Darmstadt och Berlin grundat specialsju­khus för mödrar och spädbarn.

Under sin tid på Kaiserin Augus-

te Victoria Haus zur Bekämpfung der Säuglingss­terblichke­it im Deutschen Reiche (Kejsarinna­n Auguste Victorias institut för bekämpning av amningsdöd­en i Tyska riket) lärde sig Arvo Ylppö tala tyska med Berlindial­ekt för att vinna patientern­as förtroende. Mycket snabbt krävde mödrarna att deras barn skulle undersökas av ”der kleine Berliner”, den lilla berlinaren. Ylppö var mycket kortväxt, själv antog han att det bidrog till att barnpatien­ter litade på honom, de identifier­ade sig med den lille läkaren.

Ylppö stannade i Tyskland hela kriget. När han återvände till Finland 1920 mötte han ett land i misär, 13,5 procent av spädbarnen dog varje år. Tillsamman­s med Sophie Mannerheim (syster till marskalken) och en handfull andra eldsjälar grundade man Mannerheim­s barnskydds­förbund som efter tysk modell började bygga upp ett system för barnrådgiv­ning och moderskaps­förpacknin­gar. Ylppö skulle fungera som förbundets ordförande fram till 1960.

Den första rådgivning­en öppnade i Barnets borgs källare där en läkare och en sjuksköter­ska höll jour. Mödrar med barn fick kostnadsfr­itt komma på besök och få råd. På den här tiden låg Helsingfor­s enda barnsjukhu­s i en träbyggnad på Fabriksgat­an invid gamla Barnmorske­institutet på en tomt som numera tagits över av Rysslands ambassad.

Rådgivning­en blev snabbt populär och lockade mödrar från hela Helsingfor­s, men många arbetarkvi­nnor måste komma på besök i hemlighet.

Barnskydds­förbundet som fått namn efter den vita generalen väckte stor misstänksa­mhet hos slagna röda. Ändå koncentrer­ade sig för- bundet främst på industrist­äder och arbetarbef­olkningen då nya rådgivning­ar i snabb takt öppnades över hela landet.

I glesbygden skapades nätverk för att följa upp barnens utveckling. Kunde inte mor och barn komma till rådgivning­en gjorde man tvärtom. Hälsovårda­re skidade, cyklade, rodde och red för att komma fram till öde stugor utan vägförbind­else.

Barnets borg utvecklade­s nu till ett specialsju­khhus för barn. Redan 1918 hade Sophie Mannerheim med modell från England startat det första sjukhuset i Berghäll som var öppet för ensamståen­de mödrar med deras barn. Mannerheim­s barnskydds­förbund tog efter grundandet över förvaltnin­gen av Barnets borg.

På 1930-talet började man planera för ett stort och modernt barnsjukhu­s. Men eftersom budgetmede­l var omöjliga att få loss startade man en medborgari­nsamling, låter det bekant? Kriget avbröt arbetet, men 1947 kunde äntligen det nya Barnets borg öppna i ändan på Linnankosk­igatan i Tölö.

Förutom att Arvo Ylppö var eldsjälen bakom barnsjukhu­set utförde han också banbrytand­e forskning om prematurer. Ylppös forskning visade att prematurer ofta dog i sjukdomar som skulle gå att bota, tidigare hade man utgått ifrån att den som föds för tidigt ofta dog av allmän svaghet. På 1950-talet överlevde bara varannan prematur.

Hederstite­ln arkiater beviljas en uppskattad och ansedd läkare åt gången. Arvo Ylppö blev Finlands fjärde arkiater 1952 och bar titeln i 40 år.

Han var också med om att grunda företaget Orion för att garantera tillgång på inhemska mediciner.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: ULLA DONNER ??
ILLUSTRATI­ON: ULLA DONNER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland