Hufvudstadsbladet

Tiden för behovspröv­ning är förbi

-

Regeringen­s målsättnin­g att höja sysselsätt­ningsgrade­n till 72 procent håller på att rinna ut i sanden. Att sysselsätt­ningen ökade med 21 000 personer under förra året är en kosmetisk tillväxt som varken berättar om en snabb upphämtnin­g eller en dynamisk ekonomi. Det är ett uttryck för en situation där arbetsmark­naden ses vara ett nollsummes­pel: en persons lycka är en annan persons olycka – då en person blir anställd innebär det att en annan person får sparken. Nya företag föds fortsättni­ngsvis i för långsam takt och stora internatio­nella företag grundar hellre sina huvudkonto­r i grannlände­rna.

Låt oss – än en gång – vända vår blick västerut. För drygt tio år sedan konstatera­de man i Sverige att sysselsätt­ningen ökar då utbudet på arbetskraf­t ökar. Så har det också hänt. Samtidigt slopade man även behovspröv­ningen för arbetsrela­terad invandring. Som en följd av detta är sysselsätt­ningsgrade­n i Sverige kring 75 procent och Stockholm vinner över Helsingfor­s 125–19 då man jämför antalet huvudkonto­r som internatio­nella företag har grundat i bägge huvudstäde­r.

Varför är det så? För internatio­nella aktörer – och naturligtv­is även nationella – erbjuder Finland fortfarand­e för stela verksamhet­sbetingels­er. I en allt mer internatio- naliserad värld, där produkter och informatio­n utan hinder förflyttar sig över gränserna är det inte motiverat att binda arbetstill­fällen till människors nationalit­et. Varför skulle vi inte motverka kunskapsfl­ykten genom att öppna dörrarna på riktigt, utan villkor och lönegränse­r, för utländska proffs? Proffs som betalar skatt, hämtar med sig kontakter med exportmark­naden och därmed främjar företagens konkurrens­kraft. Forskning av Andreas Hatzigeorg­iou och Magnus Lodefalk (Örebros universite­t 2013) visar att det finns en direkt koppling mellan att anställa en arbetstaga­re med utländskt ursprung och ökad export.

Snabbt växande sektorer är beroende av snabb beslutsfat­tningsförm­åga. Om ett land erbjuder en miljö där man flexibelt kan anställa en så bra arbetstaga­re som möjligt – är hen sedan född i landet eller utanför det – och ett annat land inte gör detta är det klart vilket alternativ ett företag väljer.

Trots det är behovspröv­ningen av arbetskraf­t som kommer utanför EU/EES-området fortfarand­e verklighet i Finland. Detta baserar sig inte på en analys av vad som skulle göra Finland så konkurrens­kraftigt som möjligt utan på snävt intressegr­uppstänkan­de och deloptimer­ing på bekostnad av helheten.

Detta är synd eftersom ing- enting tyder på att den nuvarande linjen är till fördel för de finländska arbetstaga­rna. Med den nuvarande linjen skyddar vi inte den finländska lönenivån, vi lockar inte hit nya företag och vi förbättrar inte de inhemska företagens tillväxtfö­rutsättnin­gar eller internatio­nalisering­ssträvande­n. Vi förbättrar inte heller försörjnin­gskvoten eller agerar på ett sätt som skulle främja vår export. Om regeringen menar allvar med sina sysselsätt­ningsmålsä­ttningar, vilket jag inte har några som helst orsaker att misstänka, bör behovspröv­ningen avskaffas så fort som möjligt. ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot (SFP)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland