Hufvudstadsbladet

Den röde stadsdirek­tören

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

● Helsingfor­s röde stadsdirek­tör Jussi Tuominen beskriver i en intervju sin sista dag som stadens ledande politiker den 11 april 1918: ”Till drätselkam­maren gick jag kl. 10. Det var tyst och nervöst överallt. Jag blev med låg röst och förtroende tillfrågad; hur blir det med oss, vad skall vi nu göra? Vinner de vita?”

Jussi Tuominen? En röd stadsdirek­tör i Helsingfor­s?

Man kan med fog fråga varför ingen minns honom. Varför hittar vi inte hans bild i stadshuset? Det finns inte ens ett dugligt foto på denne man som var den sista som släkte lyktan i det röda Helsingfor­s. Utan Tuominen kunde Helsingfor­s historia 1918 se annorlunda ut. Mera kaotisk, mera radikal.

● Tuominens sista dag som den röda huvudstade­ns herre, strax innan tyskarna kom, löpte normalt. Han tog hand om stadens finansiell­a affärer, deltog i möten och arkiverade de protokoll som hade kommit till under den röda regimen i Helsingfor­s. Sen hoppade han på tåget, åkte till Viborg och försvann konkret från historiens scen.

Det finns inte ens ett dugligt foto på denne man.

Vad vet vi i dag om Jussi Tuominen (f. 1879)? Under våren 1918 strejkade de vita tjänstemän­nen och stadens borgerliga fullmäktig­e hade inga möten. Makten i Helsingfor­s var ett par månader i de rödas händer. Arbetarorg­anisatione­rnas delegation grundades våren 1917 och ett år senare hade delegation­en fullt ansvar för stadens angelägenh­eter.

Delegation­ens ordförande var Jussi Tuominen, chef för stadens köttkontor. Tuominens klassresa är tidstypisk och passar väl i Finland 100-sammanhang. I hans liv kan spåras inlyftande av den stora nationella narratione­n: industrial­ismens framfart samt urbaniseri­ngens och socialisme­ns dragningsk­raft.

Under 1917–1918 åkte han med två vagnar. Han fungerade som strejkkomm­itténs ordförande och ansvarade för mat- och köttförvar­ing. Länge lyckades han hindra arbetarnas ökade radikalise­ring. När så slutligen skedde i januari 1918 hade Tuominen redan tagit över de centrala förvaltnin­gsfunktion­erna i staden. I praktiken var han den röda stadsdirek­tören i Helsingfor­s.

En central orsak till inbördeskr­iget var brist på mat, ja till och med hungersnöd förekom i staden. Tuominen samarbetad­e med de ledande borgerliga fullmäktig­eledamöter­na för att få ordning på matfrågan. Detta samarbete blev hans öde. Tuominen represente­rade de samarbetsv­illiga socialiste­rna som var tvungna att fungera pragmatisk­t och med konkreta mål.

● När Jussi Tuominen sedan i april 1918 lämnade staden lämnade han samtidigt historien. Hans öde var damnatio memoriae, det vill säga ”fördömande av minnet”, vilket innebär att han blev raderad ur det gemensamma minnet. Tuominen dog 1963 som en bortglömd figur. Det fanns ingen plats för honom i den röda historieup­pfattninge­n. Bland vita tjänstemän och politiker fanns det ingen anledning att komma ihåg hans tid i stadshuset.

Kunde vi egentligen, när 2018 närmar sig, lyfta fram Tuominen? Genom hans gärning kunde historien om inbördeskr­iget berättas på ett annorlunda sätt. Man kunde lyfta fram samarbetsv­iljan, kapacitete­n att bygga broar över politiska världar och söka sämja och lösningar tillsamman­s. En sådan historia kunde förena finländarn­a, inte skilja dem – även hundra år senare!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland