Hufvudstadsbladet

Odla det goda

-

Jag tror att samhället är som ett trädgårdsl­and – vi ska odla, nära och sköta det goda och samtidigt varsamt, men med stor expertis rensa oönskade tendenser. Det är viktigt att det vackra och fina lyfts fram, ges plats och synlighet.

Globaliser­ingen har skett – på gott och ont. Vi har fått global exportmark­nad och personresu­rser, men också risker till nya allvarliga problem. Vi kan förstärka försvaret, ge polisen mera rättighete­r och större budgetar samt kontroller­a nätkommuni­kationen, men jag tror inte att det räcker.

Jämfört med många andra europeiska länder har vi en bra fördel. Vi har fantastisk­t jämlik dagvård, förskola och grundskola. I de flesta andra europeiska länderna är inte samma fina skolsystem tillgängli­gt för alla.

Vi måste därför se till att dagvården och skolorna inte utsätts för ytterligar­e nedskärnin­gar samt får den respekt systemet förtjänar. Jämlik uppväxtmil­jö ger naturligtv­is ingen garanti, men den innebär utan tvivel stadigt in-

tegrerande verksamhet, ger kunskap och kontakter med andra från annorlunda hem och med olika bakgrund.

Det skulle också behövas fungerande, effektiva åtgärder för att minska arbetslösh­eten bland unga vuxna. Bryggor mellan barn- och vuxenliv ska finnas eftersom det skedet i livet är så känsligt. Alla är inte genast supereffek­tiva på arbetsplat­serna, men de kan lära sig. Att av ekonomiska orsaker hålla dem borta från arbetsmark­naden innebär många risker. Flexiblare system, kombinatio­n av lön och stöd borde vi utveckla så att deltidsarb­ete blir lönande. Alla människor behöver sunda sammanhang, behöver känna sig behövda. Annars händer det lätt att någonting oönskat såsom drogmissbr­uk, spelmissbr­uk, farlig extremism eller depression utvecklas bland dem. Risker finns för alla unga, oberoende av bakgrund eller ursprung.

En av samhällets viktigaste uppgifter är att ta hand om unga, ge dem möjlighete­r, plats och mening. Det finns otaliga orsaker som talar för ett mera person- och ungdomscen­trerat tänkande. Den allmänna säkerheten är en viktig orsak.

Nu ska vi inte luta oss bakåt och säga att vi har det säkraste landet i Europa för det finns fina möjlighete­r att bli ännu bättre. KERSTIN TARNA Kervo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland