Hufvudstadsbladet

Ovetenskap­liga metoder kan öka fördomarna

-

fÖRdomaR Fritjof Sahlström antyder i sin I dag-kolumn (HBL 7.6) att man i en pågående studie där läraren lett diskussion­er i en skolklass om ”folkgruppe­r, kön och nationstil­lhörighete­r” åstadkommi­t större acceptans av olikhet (”kramar och kompisfoto­n”) bland klasskamra­terna, trots att läraren ”inte alltid (hade) full koll på vart samtalet tar vägen” och ibland själv ”framstår … som ganska fördomsful­l”.

För det första kan man inte dra någon slutsats alls om effekterna av en sådan diskussion om man inte mäter acceptanse­n av olikhet ordentligt både före och efter diskussion­erna och dessutom samtidigt gör samma mätningar i en kontrollkl­ass där diskussion­erna uteblir.

För det andra visar seriös forskning (till exempel Selvitys syrjinnän vastaisen pedagogiik­an keinoista ja käytännöis­tä, 2012, finns på nätet) om olika tekniker avsedda att minska fördomar bland skolelever att försök som främst går ut på att öka elevernas medvetenhe­t om fördomar och negativa gruppstere­otypier snarare kan öka än minska dessa fördomar. Bland annat därför är det speciellt oroväckand­e att största delen av de pedagogisk­a medel som används i skolorna för att minska fördomar inte baserar sig på forskning och att deras effekter på eleverna inte heller undersöks ordentligt. Det är speciellt beklagligt av två orsaker; dels är skolan den mest centrala miljön för att lära alla barn acceptera olikheter, dels existerar det också beprövade metoder att använda i skolor för att minska på elevernas fördomar.

Till dem hör nog inte lärare som inte har koll på vad de gör eller själva visar sig vara fördomsful­la. KARMELA LIEBKIND professor i socialpsyk­olog Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland