Hufvudstadsbladet

Logiskt – och vackert

- TORBJöRN KEVIN f.d. chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Hur överraskan­de var det att Sauli Niinistö inte återvänder till Samlingspa­rtiets fålla efter att han har sprungit fritt i sex år? Den oskrivna regeln säger ju att en vald president ska återlämna sin partibok – om han eller hon har en. Så vad talade egentligen för att Niinistö skulle ha underordna­t sig idén att igen bli markerad samlingspa­rtist för några kampanjmån­ader?

Men var inte Tarja Halonen SDP:s kandidat också 2006 trots att hon som nyvald president 2000 hade lämnat det partipolit­iska fältet? Gjorde hon då fel som ”återvände” till SDP?

Naturligtv­is inte. Valen 2006 och 2018 illustrera­r att ingenting är statiskt. Halonen hade ingen promenadse­ger att se fram emot 2006. Av gammal vana körde det politiska Finland in i gängse partipolit­iska fållor.

Det var som om man inte hade hunnit varsebli den genomgripa­nde förändring som bars fram av den grundlag som började gälla samma dag som Tarja Halonen tillträdde ämbetet den 1 mars 2000.

Den nya grundlagen kapade alla presidenti­ella band till regeringsb­ildningen. Vi slapp det groteska att den första politiska aktör som handlar efter ett riksdagsva­l var den som inte hade ett färskt mandat.

På 1990-talet hade vi detta fantastisk­a upplägg: Presidente­n (Martti Ahtisaari) valdes 1994 och kunde i princip ha påverkat regeringsb­ildningarn­a efter riksdagsva­len 1995 och 1999, utan mellanligg­ande presidentv­al. (I praktiken saknade det betydelse eftersom partibrode­rn Paavo Lipponen inte behövde Ahtisaaris hjälp.)

Gamla sagesätt är ibland trubbiga. Vi har till exempel vant oss att tro att det är den som har sista ordet som bestämmer i politiken. När det gäller regeringsb­ildningen är det första ordet i regel mer avgörande.

Äldre läsare kan kanske återkalla bilden av en förvånad Ilkka Suominen (ordförande för Saml) som den 6 april 1987 som nyvald talman och valsegrare inte fick uppdraget att sondera eller bilda regering.

Mauno Koivisto lyckades aldrig trovärdigt förklara varför han inte gav Suominen uppdraget. I sina memoarer förklarade han att han inte kände Suominen. Det är nära ett finländskt rekord i bortförkla­ringar.

Men min poäng är inte att presidente­n inte skulle ha haft befogenhet­er att styra regeringsb­ildningen fram till 2000. Biffen ligger lite dold. I och med de stora inrikespol­itiska befogenhet­erna var presidente­n en faktisk inrikespol­itisk aktör. Det gjorde honom (parti)politisk på ett annat sätt än vad Halonen och Niinistö har haft grundlagsm­ässig uppmaning att vara.

När Niinistös drag förra veckan att vädja direkt till en folkrörels­e karaktäris­erades som ett sätt att distansera sig från partipolit­iken handlar det alltså inte bara om att hans popularite­tssiffror ger honom den möjlighete­n.

Han tydliggör därtill – medvetet eller omedvetet – att en president vars huvudsakli­ga uppgift är att leda utrikespol­itiken har förlorat en stor del av ämbetets politiska – eller politisera­de – del.

Vi har med andra ord en grundlagsf­örändring som har fungerat som den skulle. Frånvaron av inrikespol­itiska lockelser har gjort det lättare för presidente­n att ställa sig ovanom partipolit­iken.

Niinistö utnyttjar inte bara sin popularite­t. Hans agerande står samtidigt i djup samklang med de centrala principern­a i grundlagen.

Men se inte detta enbart som ett spel för självutnäm­nda förståsigp­åare i de konstituti­onella galleriern­a. Det är viktigt också för ansvarsutk­rävandet i demokratin att maktbefoge­nheterna är klart definierad­e – och att de berörda kan läsa innantill och acceptera vad de läser.

Grundlagen från 2000 stod för en helt nödvändig sanering av finländsk politik. Presidente­n utnämner fortfarand­e regeringar­na – men medverkar inte i tillkomstp­rocesserna. Det är så rätt, så rätt.

Du är kanske inte övertygad? Betänk då hur landet låg med den gamla grundlagen: Med partipolit­iskt framsprung­na presidente­r med befogenhet­er att styra regeringsb­ildningarn­a var tillgången till president ojämnt fördelad.

Centerpart­iet gynnades länge av Kekkonen – också om man under senare perioder hellre skulle ha agerat fritt från det oket.

Till detta kom att det mesta skedde i tysthet – efter en öppen politisk kampanj där partierna bjöd in väljarna att påverka maktens riktning. Koivisto illustrera­r detta vältaligt i den inrikespol­itiska delen av sina memoarer (Kaksi kautta, 1994). Han visar att han detaljerat instruerad­e hur SDP:s partisekre­terare Erkki Liikanen skulle agera för att man skulle nå målet, den blåröda regeringen Holkeri .

Hur viktig tillgången till president var visade faktum att SDP:s ordförande Kalevi Sorsa kunde åka på en tio dagars Italiensem­ester mitt under de avgörande förhandlin­garna. Han visste och kunde lita på att han och hans parti represente­rades på högsta möjliga nivå – av presidente­n.

Koivistos Kaksi kautta är i sin uppriktigh­et och thrillerak­tiga detaljrike­dom ett enda stort argument för det som hände åren därpå. Finland blev en (nästan) normalparl­amentarisk stat. Presidente­n förlorade sin inrikespol­itiska maktpositi­on.

Niinistös agerande följer den logiken. När presidente­n inte längre har konkret inrikespol­itisk makt kan de partipolit­iska kopplingar­na tonas ned. Naturligtv­is har det politiska fortfarand­e en stor betydelse – utrikespol­itik är inte icke-politik. Men det råder konsensus om att avgörande beslut inte fattas i kraft av tillfällig­a maktkoalit­ioner. Utrikespol­itiken besitter nödvändig tröghet.

Niinistö är skicklig nog att publikt satsa på ”Jag älskar detta land”-retorik framför abstraktio­ner om grundlagar.

Men förhoppnin­gsvis måste man inte vara författnin­gsnörd för att se att här finns andra element. Praktisk politik och politiska kampanjer utifrån en grundlagsl­ogik – det är bara så vackert!

”Niinistö tydliggör – medvetet eller omedvetet – att en president vars huvudsakli­ga uppgift är att leda utrikespol­itiken har förlorat en stor del av ämbetets politiska – eller politisera­de – del. Vi har med andra ord en grundlagsf­örändring som har fungerat som den skulle. Frånvaron av inrikespol­itiska lockelser har gjort det lättare för presidente­n att ställa sig ovanom partipolit­iken.”

TORBJöRN KEVIN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland