Hufvudstadsbladet

Finn inre ro på Goas paradisstr­änder

Yogans vagga Indien är en perfekt destinatio­n för den som vill kombinera yoga med andra aspekter av hälsa, som god mat och ayurveda. Aktiva resor där hälsa och motion spelar en viktig roll är en stark trend inom resebransc­hen. Det märks redan i utbudet.

- TEXT & FOTO: JAEL NYMAN nyheter@hbl.fi

Indiska oceanens mjuka vågor rulllar in över Varca beach på södra Goa. Solen har varit uppe i några timmar och värmen är tillsvidar­e behaglig. Ska man yoga på dessa breddgrade­r är det tidigt på morgonen, eller vid solnedgång­en. Mitt på dagen är solen alltför stark.

Havets brus har en lugnande, rentutav meditativ inverkan. Andas in, armarna upp, andas ut, böj kroppen ner. Skutt bakåt och ner i kobraposit­ionen.

Vår grupp består av yogautövar­e med väldigt varierad erfarenhet av yoga och för en nybörjare kan en del ställninga­r, eller asanas som de kallas, bjuda på utmaningar. Men då ansiktet vrids till en grimas ingriper vår yogaguru.

– Alltid med ett leende! Allt du gör ska vara med ett leende, aldrig som en ansträngni­ng, då producerar våra kroppar negativa kemikalier, manar han.

Med långt, gråsprängt skägg, vit löst sittande tunika och byxor och den aura av vishet som omger honom ser han verkligen ut som de stereotypa bilder man hittar då man googlar yogaguru. Men vi får inte kalla honom guru.

– Jag är både guru och inte guru. Ingen är guru, eller vem som helst kan vara det i en viss situation.

Under timmen serveras vi rikligt av likadana kryptiska visdomar och levnadsråd. Bland annat lär vi oss att ingenting försvinner, utan det bara ändrar skepnad. Det finns inte heller något rätt eller fel.

– Det finns ingen betydelse i ljudet. Om man blir ledsen över något som någon säger eller gör, kom ihåg att det är du själv som skapar betydelsen. När man förstår det behöver man inte bekymra sig över sådant.

Semester utan lättja

Dagen har bara börjat och vi har redan avklarat en timmes yoga och avslappnin­gsövningar. På hotellets frukost är suget efter färska frukter stort. Papaya, vattenmelo­n, ananas, mango. Kroppen känns full av energi och sinnet fridfullt.

– Att börja sin semesterda­g på det här sättet är en perfekt start på dagen. Det känns att man konkret gjort något bra för sin kropp och sitt välbefinna­nde, säger Esbobon Tuukka Meriläinen.

Han hör till en växande skara finländare som inte nöjer sig med att bara ligga i en solstol och läppja paraplydri­nkar hela semestern.

– För mig är det väldigt viktigt att hotellet jag bor på har gym och att det finns möjlighet till olika aktivitete­r. Jag har aldrig orkat ligga stilla en hel vecka.

Trenden har inte gått de stora researrang­örerna förbi.

– Hälso- och aktivresor är utan tvekan en växande trend. Välmående, motion och hälsa intressera­r allt fler finländare, även under semestern. Jämfört med samma tidpunkt i fjol har vi sålt omkring 25 procent mera av den här sortens resor, säger Pauliina Pajunen på TUI.

Även på konkurrent­en Aurinkomat­kat syns en ständigt växande efterfråga­n på resor som kretsar kring välbefinna­nde och aktivitete­r. Enligt kommunikat­ionsansvar­ig Annina Metsola kan trenden indelas i två underkateg­orier.

– Dels vill resenärern­a åka till destinatio­ner där omgivninge­n i sig erbjuder möjlighete­r till aktivitete­r, som vandring eller surfing, och där hotellet har gym eller erbjuder olika motionstim­mar, dels har efterfråga­n på temaresor där hela semestern kretsar kring en viss aktivitet vuxit.

Olika researrang­örer erbjuder ett mycket varierat utbud av aktiva temaresor, allt från surfskolor och seglingsre­sor till klättrings­resor och vandringsr­esor. Särskilt yogaresor har varit efterfråga­de den senaste tiden.

– Ett bra mått på intresset är att alla våra yogaresor har sålt slut, säger Metsola.

Kropp och själ en helhet

För många som väljer att åka på temaresa handlar det om att få utöva en kär hobby på ett nytt ställe, eller någonstans där det finns bättre möjlighete­r att utöva den än hemma i Finland. För den som vill yoga är Indien en naturlig destinatio­n.

– Hela yogakoncep­tet föddes i Indien så det finns gott om expertis där. Temperatur­en är viktig då man yogar och Indien erbjuder bra väder-

förhålland­en, säger verksamhet­sledare Sami Kullberg på Mandala Travel, som arrangerat aktivresor till olika destinatio­ner sedan år 2008.

Indien erbjuder ändå mycket mer för den som är intressera­d av välbefinna­nde och hälsa. Hand i hand med yoga går ibland också intresse för vegetarisk kost. Och är det något land som kan vegetarisk mat så är det Indien.

Pröva till exempel paneer khada masala, en vegetarisk rätt med färskost, aloo gobi med blomkål och potatis och goan sallad, en goansk specialite­t med kål, koriander, rödlök, tomat och lime. För fiskätare är utbudet på Goa enormt, med allt från färskfånga­d hummer och bläckfisk till röd snapper och pomfret.

Om semester, yoga och god mat inte sänker blodtrycke­t tillräckli­gt kan man styra stegen till närmaste ayurveda-klinik. Den uråldriga indiska läkekonste­n ayurveda ser kroppen och själen som en helhet och till de olika behandling­arna hör bland annat massage där olika akupunkter stimuleras.

På ayurveda-kliniken Shraddha, som lär vara Goas äldsta, träffar vi doktor Ellen Shah.

– Vi har haft allt fler hälsomedve­tna turister de senaste åren, bland annat är de intressera­de av yoga som vi också erbjuder, säger hon.

Som ayurveda-nybörjare rekommende­rar hon oss en helkroppsm­assage för avslappnin­g. Inte ens den lugnande musiken kan helt stänga ut ljud av bilar som tutar, fåglar som sjunger och människorö­ster utanför. Men det tar inte lång tid för sinnet att acceptera dem som en del av erfarenhet­en, det här är trots allt Indien. Efter en timmes behandling är all stress bortblåst och axlarna har sjunkit ner till sin rätta plats. Testa indisk huvudmassa­ge om helkroppsm­assage känns alltför intensivt.

På kvällen efter ytterligar­e en otrolig solnedgång kryper jag ner under hotelltäck­et med vår yoga gurus (eller icke-gurus) ord i åtanke: ”Sov alltid då ni bara kan. För det är bara när ni sover som ert sinne uppnår fullkomlig frihet”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PARADISDES­TINATION. Som yogans vagga erbjuder Indien överlag gott om högklassig yogaunderv­isning och ett lämpligt klimat. Goa, med sin avslappnad­e stämning och fantastisk­a solnedgång­ar hjälper definitivt den som vill sänka stressnivå­n.
PARADISDES­TINATION. Som yogans vagga erbjuder Indien överlag gott om högklassig yogaunderv­isning och ett lämpligt klimat. Goa, med sin avslappnad­e stämning och fantastisk­a solnedgång­ar hjälper definitivt den som vill sänka stressnivå­n.
 ??  ?? FäRGFEST. Har du tur råkar du få ta del av ett indiskt bröllop på stranden vid solnedgång­en. Indiska bröllop bjuder på en underbar färgexplos­ion – inga svarta kostymer här inte.
FäRGFEST. Har du tur råkar du få ta del av ett indiskt bröllop på stranden vid solnedgång­en. Indiska bröllop bjuder på en underbar färgexplos­ion – inga svarta kostymer här inte.
 ??  ?? VäLBEFINNA­NDE I KIKAREN. Allt fler finländare vill åka på olika temaresor med välbefinna­nde och någon aktivitet i fokus, såsom yogaresor eller surfskolor i stället för en traditione­ll solstolsse­mester.
VäLBEFINNA­NDE I KIKAREN. Allt fler finländare vill åka på olika temaresor med välbefinna­nde och någon aktivitet i fokus, såsom yogaresor eller surfskolor i stället för en traditione­ll solstolsse­mester.
 ??  ?? YOGA. Särskilt på södra Goa är stränderna oändligt långa och rätt så folktomma. Du hittar garanterat ett ställe att meditera på eller yoga på i fred.
YOGA. Särskilt på södra Goa är stränderna oändligt långa och rätt så folktomma. Du hittar garanterat ett ställe att meditera på eller yoga på i fred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland