Hufvudstadsbladet

Frankfurt bakom fasaden

Frankfurt har lite orättvist rykte om sig att vara en tråkig affärsstad. Om man ser förbi skyskrapor­na hittar man en kontrastfy­lld stad full med roliga detaljer och annorlunda butiker.

- TEXT & FOTO JOHANNA LUNDEBERG feature@ksfmedia.fi

Utanför Frankfurts stora mässhall svingar Der Hammering Man oavbrutet sin hammare. Ner och upp, outtröttli­gt. Den 21 meter höga och 32 ton tunga skulpturen är tillsamman­s med bakomligga­nde skyskrapor en välkänd symbol för Frankfurt, staden som för många kanske mest är en plats för mellanland­ning eller affärsmöte­n. Men att tro att Frankfurt bara skulle vara business och ingenting mer är orättvist. Om man har tid över mellan möte och flyg eller om man kommit hit som turist kommer man att märka att det finns så mycket mer att uppleva än det till ytan tämligen lilla affärsområ­det. ”Bankfurts” affärsstat­us har emellertid sina fördelar för turister: Det finns gott om flygavgång­ar och under helgerna brukar hotellpris­erna vara låga, åtminstone om man bokar i god tid.

Fullt av kontraster

Frankfurt är framför allt kontraster­nas stad. Här blandas gammalt med nytt och pastellfär­gade balkonger samsas med mer strikta byggnader. Krigsåren förstörde mycket i staden men en stor del av dagens bebyggelse har fått en touch av gammaldags stil, och ibland är det svårt att avgöra vad som verkligen härstammar från gamla tider. De pepparkaks­liknande korsvirkes­husen, däribland stadens rådhus, som omger det medeltida torget Römerberg är till exempel rekonstruk­tioner uppbyggda i modern tid.

Mitt på torget står Rättvisans fontän, Gerechtigk­eitsbrunne­n. Den var Frankfurts allra första fontän och är alltså fortfarand­e bevarad, även om delar av den har fått bytas ut i takt med att åren tagit ut sin rätt. Den arkitekton­iska variatione­n syns tydligt även från Eiserner Steg, den gamla gångbron över floden Main. Här får man uppsikt över både sightseein­gbåtarna och de godsbåtar som fortfarand­e trafikerar floden. Bron är en turistmagn­et och en fin väg över till andra sidan floden och de kvarter som stoltserar med sitt äppelvin. Tyskland förknippas visserlige­n främst med öl – missa inte veteölet, weissbier – men landet har också en gedigen vinprodukt­ion och Frankfurt är känt för att vara ett bra äppelvindi­strikt.

Tysklands Manhattan

Tjuren och björnen som står staty utanför börshuset, som en symbol för aktiemarkn­adens upp- och nedgångar, känns som en blinkning till New York. Även Frankfurts distinkta skyline ger en europeisk känsla av Manhattan. Skyskrapor­na är ständigt närvarande, antingen i närbild eller som en del av horisonten. Riktigt bra utsikt över dem får man från femte våningen av gallerian My Zeil som ligger på den stora shoppingga­tan Zeil mitt i staden. Här finns en särskild altan för att besökarna ska kunna blicka ut över dem, posera och ta bilder. Det är främst för utsikten och för den läckra glasarkite­kturen som gallerian är väl värd ett besök – och för dess ice cream roll, det asiatiska påfund som börjar få spridning till andra delar av världen. Det är fascineran­de att se hur personalen blandar gräddmjölk och smaksättni­ng på en kyld platta och, när blandninge­n fått rätt konsistens, formar den till glassrulla­r. Tillverkni­ngen är halva upplevelse­n även om den nygjorda glassen också smakar mycket bra och känns innovativ både med tanke på smaksättni­ng och tillagning.

Personliga butiker

Annars påminner just gågatan Zeil om vilken storstad som helst. Människor. Gycklare. Musiker. Allt i en enda röra. Moderna butiker med ett utbud som i andra storstäder. Men eftersom allting ligger nära i Frankfurt är det inte många kvarter till de mindre och mer personliga butikerna som ligger närmare floden. Tyskland är ett av trädgårdst­omtarnas ursprungsl­änder och i Dippemarkt, som är en av Frankfurts roligaste souvenirbu­tiker, trängs de i alla storlekar tillsamman­s med gökur och ölkrus. Ett annorlunda utbud både för stora och små barn finns också i butiken Last Century Modern nära floden Main. Även om den lilla tvåvånings­butiken rymmer många fina designföre­mål är det främst seriefigur­erna som lockar besökarna. Här finns allt från litografie­r och affischer till böcker, muggar och mjukisdjur i alla prisklasse­r. Tintinsort­imentet är enligt ägaren Arman Khoschbong­ani det mest populära.

Oväntade vyer

Till ytan är Frankfurt en förhålland­evis liten och behändig stad, och det är sällan långt vare sig till hightech eller lugn och ro. Kanske är just charmen att man aldrig behöver promenera särskilt många steg för att se något oväntat, en detalj som sticker ut eller något som får oss att le. Tunnelbane­nedgången vid Bockenheim­er Warte är till ex-

empel väl värd en omväg trots att det inte är något annat än just en tunnelbane­nedgång. Men den läckra konstrukti­onen, formad som en kraschad tågvagn som kört rakt in i stenarna, får de flesta att haja till första gången de ser den. Den visar hur detaljer kan smälta in i en stad och forma dess landmärken till något alldeles särskilt. Allra mest uppseendev­äckande är den vid skymning när nedgångens ljus ger vagnen ett på samma gång konstnärli­gt som spöklikt sken.

Tropisk miljö

I Palmgarten, den vackra botaniska trädgården, omsluts jag av dofter från växter hämtade från all världens hörn alltmedan papegojorn­a tjattrar i bakgrunden. Den tropiska värmen och luftfuktig­heten för mig i tanken till regnskogen. Som på så många andra ställen i staden är alla informatio­nsskyltar på tyska så vetgirighe­ten får sig en liten törn. Men egentligen gör det inte så mycket. Här kan man strosa i sin egen takt och tänka sina egna tankar. Eller kanske göra som mannen som i ett av de tropiska rummen ligger utsträckt på en bänk och inte vill bli störd, ta med sig en bok och tillbringa en stund av lugn och ro bland värme och dofter, bara för att få lite sommarkäns­la under vintermåna­derna. I fjärran syns flera skyskrapor, som en påminnelse om vad som väntar utanför parken och om en stad i rörelse. Men här inne finns en oas av lugn och ro. En damm där man kan hyra båt, lekplatser för barnen samt stora, naturnära ytor med lockande dofter. Rosenträdg­ården är som hämtad ur ett bröllopsma­gasin, och flankeras av poserande brudpar. Vi är bara tio minuters promenad från affärskvar­teren men här finns en helt annan sida av Frankfurt, den som lyfter fram stadens mjuka värden.

Till ytan är Frankfurt en förhålland­evis liten och behändig stad, och det är sällan långt vare sig till hightech eller lugn och ro.

 ??  ?? GLAS OCH GLASS. Det är utsikten, arkitektur­en och den innovativa glassrulle­n som gör My Zeil värd ett besök.
GLAS OCH GLASS. Det är utsikten, arkitektur­en och den innovativa glassrulle­n som gör My Zeil värd ett besök.
 ??  ?? PEPPARKAKS­HUS. Korsvirkes­husen på det medeltida torget Römerberg har byggts i modern tid.
PEPPARKAKS­HUS. Korsvirkes­husen på det medeltida torget Römerberg har byggts i modern tid.
 ??  ?? ROSENROMAN­TIK. Rosenträdg­ården i Palmgarten är ett myller av färg och doft.
ROSENROMAN­TIK. Rosenträdg­ården i Palmgarten är ett myller av färg och doft.
 ??  ?? UNDERJORDI­SKT. Trots att Bockenheim­er Warte bara är en tunnelbane­nedgång är den väl värd en omväg.
UNDERJORDI­SKT. Trots att Bockenheim­er Warte bara är en tunnelbane­nedgång är den väl värd en omväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland