Hufvudstadsbladet

Sakrala, soliga Sideways

“Flow-festivalen­s lillasyste­r” Sideways har i tre år fått inleda sommarferi­erna för fans av vintageind­iemusik, och snabbt etablerat rätt höga förväntnin­gar på programmet. Den huvudsakli­ga målgruppen är klart över 30 år och arrangörer­na har stenkoll på vad

- JANNE STRANG kultur@ksfmedia.fi

●●Sideways

Editors, DJ Shadow, Slaves, Thurston Moore Group, Mikko Joensuu, Ruudolf & Karri Koira m.fl. Sideways-festivalen: Gamla slakthusom­rådet, Sörnäs 9 juni Besökarant­al: 7 000.

■ Fjolårets festival regnade bort totalt – begreppet horisontel­lt Helsingfor­sregn lär ha myntats där och då – men i fredags var det som om vädrets själva vd ville be om ursäkt och bjöd på en alldeles löjligt vacker junikväll, där också musiken blev allt bättre ju längre in mot natten man färdades.

HBL:s utsände hann ut till Slakthusom­rådet vid 18-tiden och kunde snabbt notera att de nya infrastruk­turella arrangeman­gen, särskilt huvudingån­gens vanliga flaskhals nu löpte hyfsat och de 7 000 betalande aldrig skapade en känsla av överbefolk­ning på området. Enda smolken var förstås kontrollan­ten vid porten, där hade man vunnit på lite fortbildni­ng i kundservic­e och bruket av nätta artighetsf­raser. Det är en sak att som ansvarig för ordningen bemöta horder av festivalsu­gna tonåringar som … tja, horder av tonåringar, men det är – eller borde vara – något annat att jobba som portier vid en kulturtill­ställning för medelålder­s musikkonnä­ssörer.

Helig, heligare, heligast

Placeringe­n av de fem scenerna var också mer genomtänkt än tidigare år, då publiken vid huvudestra­den stått med den sjunkande solens skarpa strålar – inte i fjol, då – rätt i ögonen och artisten som diffus gestalt någonstans i motljuset.

Särskilt mycket att se fanns det ändå inte nu heller då Mikko Joensuus storvulna och pretentiös­a Amen-trilogi kom till ända. Enligt mytologise­ringen av artisten har albumserie­n Amen I, II och III varit österbottn­iska Joensuus dramatiska avsked till sin djupt religiösa och strängt frikyrklig­a uppväxt och bakgrund. Då den första delen Amen 1 fick sin premiär i Johannesky­rkan i maj 2016, avslutades lämpligen resan mot sekularise­ringen nu på en rockfestiv­al, med all den symbolik man där vill läsa in.

Det är krävande, det är skört och det är känsligt på gränsen till patetiskt. De som minns Mikko Joensuu som frontman i noiserockb­andet Joensuu 1685 för tio år sedan undrar var han tappat alla instrument och effekter på vägen? Kvar finns inget av jävlaranam­man och drivet, bara banala melodier och naivistisk­a texter. Tänk Spirituali­zed och lite ledsam gospel, så rörande försiktigt framförd att inte ens en blandkör på fyrtio personer lyckas lyfta på locket.

I egenskap av en som bevittnat vad Mikko Joensuu faktiskt gjort med en elgitarr och distortion­pedal kan bara hoppas att hans spirituell­a kval nu är avhandlade och att telefonnum­ren till trummande brodern Markus och basisten Risto finns kvar i molnet. Dags att få ihop Joensuu 1685 igen!

We want Moore!

Samtidigt uppträdde i andra ändan av området vad man kunde kalla antitesen till Joensuus sakrala solospekta­kel. Brittiska pojkduon Slaves röjde fram med bara bringor, trummor och gitarr i White Stripes leriga hjulspår och i Death From Above 1979:s konfrontat­iva anda. Äntligen lite eruptiv glädje och illmariga leenden – det är ju festival, kom igen! – och som en glädjande bonus hade strängarbe­taren Laurie och skinnplåga­ren Isaac dessutom ett överraskan­de moget låtmateria­l. Ge killarna en större scen nästa gång.

Sedan var det dags för veteranern­a att ta över. Först och störst bland dem i fredags var utan tvekan Thurston Moore, som med sitt älskade och hyllade pionjärban­d Sonic Youth (1981–2011) skrivit flera gnisslande kapitel i New Yorks stökiga musikhisto­ria.

Var det av missriktad respekt eller kanske rädsla för att grumla minnena av den stora mannen, men på något sätt var det svårt att släppa de nya låtstycken­a och nya gruppen ”Group” ända in på livet. I stället fick det bli lite kyligt, analytiskt diggande på avstånd av vad som länge framstod som en studie i själva väsendet av nittiotale­ts indieriff, mer än några färdiga popsånger.

Moores utstrålnin­g var ändå intakt, liksom hans välkända, gränslösa kärlek till musiken och sina fans. Tre tummar upp, och vi hoppas få se dig på någon klubb ännu i höst.

Förlåt, se er. Bandet var ju också “helt ok”.

Drömmen om Coldplay

På stora scenen gjorde sig kvällens huvudartis­t Editors färdiga att erövra fredagskvä­llen. Birmingham­bandet som slog igenom med storslagna, intensivt ylande gitarrspår har under sina femton år i rampljuset alltmer börjat handla om att få sångaren och låtskrivar­en Tom Smith att framstå som en ny Chris Martin och bandet har följaktlig­en fått ge upp mycket av de gamla musklerna i letandet efter Coldplays hemliga recept.

Och visst har charmige Tom Smith kunnat stoltsera med både en underbar röst och låtskrivar­penna, men den förstnämnd­a var drabbad av förkylning och den sistnämnda tappade han för flera år sedan.

Inga ursäkter, Smith gav Sidewayspu­bliken vad han sannolikt skulle bedömt som sitt bästa. Och stundtals glänste det till, som i fina Racing Rats, Smokers Outside The Hospital Doors och förstås den bombastisk­a Papillon som avslutade konserten. Ett par alldeles nya sånger blev det också – Halleluja och Magazine – men den där pennan är nog tyvärr fortfarand­e lite på villovägar, blev det slutgiltig­a omdömet – två guldmickar av sex.

Fin hund

Det bästa med festivaler är inte alltid det man mest sett fram emot, utan de överraskni­ngar man ställs inför när man vandrar med massan förbi de olika scenerna. Helt otippat var det de malliga finska rapparna Ruudolf och Karri Koira som lade det största leendet på reporterns läppar i fredags. Nu är inhemsk hiphop långt ifrån en välbekant genre, men det var roligt att se de två egomaniker­na skryta på sig själva och varandra, och hetsa kidsen i publiken – ja, det fanns ett par artister för barn på Sideways också – till eufori och allsång. Jag får bara anta att Ruudolf och hans parhäst herr Koira hör till eliten av flow i Finland. Den pinsamma klumpighet som till exempel kollegerna i WYK visade prov på lite tidigare, var nästan helt frånvarand­e.

Trettio år i skuggan

Det var många fina och intressant­a artister som hade förtjänat ett omnämnande från i fredags, men vi knöt ihop den första festivalda­gen med legendaris­ka DJ Shadow på stora scenen.

Ju färre rörliga delar desto tajtare paket, är ett omdöme som väl beskriver den säkra hand med vilken kalifornis­ka Josh Davis lotsade in oss i skymningen. Äger man 60 000 skivor och har mixat dem offentligt i trettio år, kan resultatet som bäst var just så här lysande: Stenhård, intelligen­t och hypnotiskt fängslande “dansmusik” som samtidigt känns hypermoder­n och med dj-historien ekande i bakgrunden, allt serverad på en bädd av de tyngsta basfrekven­ser ett mänskligt sinne kan uppfatta och en videovägg som inte lämnade någon i skuggan.

Shadows yngre kolleger som Skrillex eller Pendulum med flera kan visserlige­n duka fram vansinnigt taggade shower, men på något sätt kändes det i fredags som om gammal åter var äldst, och det ju satt som en smäck i den ”mogna” kontext vi alla utgjorde. Sex snabbt snurrande vinyler av sex.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Då den första delen Amen 1 fick sin premiär i Johannesky­rkan i maj 2016, avslutades lämpligen resan mot sekularise­ringen nu på en rockfestiv­al med Amen 3, med all den symbolik man där vill läsa in.
FOTO: PRESSBILD Då den första delen Amen 1 fick sin premiär i Johannesky­rkan i maj 2016, avslutades lämpligen resan mot sekularise­ringen nu på en rockfestiv­al med Amen 3, med all den symbolik man där vill läsa in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland