Hufvudstadsbladet

Där det onda bärs av alla gemensamt

”Allt skedde med normalitet”, noterar romanens berättare i en anteckning om den så kallade barmhärtig­hetsdöden – mordet på psykiskt sjuka och funktionsh­indrade på slottet Hartheim i Österrike.

- ANNA-LINA BRUNELL kultur@hbl.fi

En skev plats – så beskrev den amerikansk­a poeten Emily Dickinson kriget i ett av sina brev. Hon förklarar sig inte, skriver bara så: ”an oblique place”. Man ser framför sig nåt i stil med de mardrömsli­ka miljöerna i tyska expression­istiska filmer. Sneda, vinda vinklar i klärobskyr. Ett sjukt, snett infallande ljus.

En skev plats i Caterina Pascual Söderbaums romandebut, utkommen sent ifjol, är slottet Hartheim en natt i juli 1941, då chefssekre­teraren Helene Hinterstei­ner omtöcknad vaknar ur en dröm. Golvet tycks luta, skrik och slag skär genom byggnaden. Med skadad fot haltar hon uppför trapporna, ett dånande regn forsar ner över slottsgård­en, skuggor lösgör sig ur mörkret. Till slut möter henne en egendomlig scen i ett av personalru­mmen: en halvnaken sköterska med en gråtande man hopkrupen intill sig och en annan stående med hammare i handen.

Mordplats för 30 000

Schloss Hartheim är en verklig plats, beläget inte långt ifrån Donau i norra Österrike. Och Helene Hinterstei­ner en verklig person, anställd där under tiden det fungerade som dödsanstal­t inom Tredje rikets eutanasipr­ogram, Aktion T4. Det vet vi när vi kommit så här långt i Pascual Söderbaums dovt hypnotiska roman. De nattvakna männen är krematorie­brännare, störda i sitt arbete av störtregne­t: ”skorstenen drar inte som den ska och den elektriska krossen är trasig, Otto här har försökt krossa ben manuellt under tiden den lagas…”

Något så ohyggligt, i en kallt konstatera­nde replik. På Hartheim mördades omkring 30 000 människor, de flesta funktionsh­indrade och psy kiskt sjuka. ”Allt skedde med normalitet”, noterar romanens berättare i en anteckning om den så kallade barmhärtig­hetsdöden. För det ohyggliga är ju också detta, att Förintelse­ns verkställa­re var vanliga människor.

Allt är besmittat

Hartheim är bara en av de platser i romanen där normalitet­en snedvridit­s och förvrängts. Pascual Söderbaum skildrar flyktinglä­ger i franska Pyrenéerna, det belägrade Leningrad, Treblinka. Och så det egna barndomshe­mmet i katalanska Lleida. I finrummet finns hemmets klenoder: en dolk prydd med ett hakkors i elfenben, ett specialinb­undet exemplar av Min kamp, och så familjens fotoalbum. På dopfotogra­fierna skålar författare­ns pappa, officer i spanska främlingsl­egionen, mot Hitlers porträtt, som hänger på väggen över barnets huvud ”som en ledstjärna”, rakt ovanför den vidöppna fontanelle­n.

Att Caterina Pascual Söderbaums familjehis­toria förgrenar sig åt flera håll i Europas mörka 1900tal (på mödernet finns till exempel en av Nazityskla­nds stora filmstjärn­or, en inte obetydlig beståndsde­l i föräldrarn­as förälskels­e) utgör en smärtsam klangbotte­n för hennes berättelse. Men Den skeva platsen stannar inte där, utan brer ut sig bortom släktbande­n. Så blir den i dubbel bemärkelse ett slags kollektivr­oman, där det onda bärs av alla gemensamt. Där allt ”är besmittat.”

En oerhörd närvaro

Med nedslag i olika rum, tidsmässig­a och geografisk­a, hänger Den skeva platsen ihop tematiskt mer än narrativt. I stället för att följa en linjär ordning skapas sammanhang­et av associatio­ner och detaljer – som en återkomman­de blåblomman­de wisteria eller fåglar som korsar himlen. Kanske är det också det enda rimliga sättet att orientera sig i en ondskans skeva vinkel.

Som läsare vill man inte missa en enda stavelse. Den skeva platsen är skriven med en oerhörd närvaro, dröjande vid varje detalj i långa, vindlande meningar. Texten fungerar som djupa andetag eller långsamma kamerasvep­ningar, som för att stanna tiden, fånga in, hålla kvar – en förnimmels­e som stärks av vetskapen om att den kom till under en lång sjukdomspe­riod som slutade i och med författare­ns död 2015.

Den skeva platsen är så vackert smärtsam att det värker i bröstet. Fordrande och obeveklig, insisteran­de på läsarens uppmärksam­het, osentiment­al, men brinnande av kärlek.

Förhoppnin­gsvis hittar fler läsare fram till den i och med att den allti genom välförtjän­t tilldelade­s Sveriges radios romanpris nu i maj. Det är bara så väldigt sorgligt att den blev Caterina Pascual Söderbaums sista bok.

 ??  ??
 ??  ?? Roman
Caterina
● Pascual Söderbaum
Den skeva platsen Albert Bonniers förlag 2016
Roman Caterina ● Pascual Söderbaum Den skeva platsen Albert Bonniers förlag 2016

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland