Hufvudstadsbladet

Bärgningsä­ventyr

- KATARINA

Ibland råkar man ut för missöden med bilen. De tenderar att bli fler och oftare förekomman­de ju äldre bilen är, verkar det som. Eller är det så att missödena känns besvärliga­re bara för att man själv blir äldre? Eller, hemska tanke, för att man inte är en MAN, en som älskar bilar, ju äldre desto bättre. Detta gäller dock sällan mannens intresse för fruntimmer, där är det snarast nyare modeller som intressera­r. Har man tyckt sig märka.

Hur som helst, min bil av modell Ä har sina idéer. Men om det händer att bilen strejkar kan man tillkalla en bärgningsb­il. Den brukar dyka upp, ofta efter avsevärd väntan, för att skickligt åtgärda det som måste åtgärdas. Jag minns fortfarand­e med värme den omtanke som bärgaren visade mitt gamla bilskrälle när jag hamnade i diket. Försiktigt lirkade han upp fordonet på vägen, livligt påhejad av en intressera­d skara åskådare. Jag stod mest och skämdes för att jag hade gjort bort mig. Sannerlige­n dumt av mig att köra för nära en vägkant med löst grus.

Bilen fick inga skador, men själv var jag skakad av incidenten. I själen alltså, inte kroppsligt. Nu var det länge sedan bärgarhjäl­p har behövts, men häromkväll­en hände det. Jag hade bevistat en trädgårdsf­est, ni vet en sådan som försiggår på en gräsmatta där man minglar omkring i finkläder och försöker få i sig mat och dryck så gott det går. Efter den glada samvaron satte jag mig i min bil för att köra hem. Och då startade den inte.

Där satt jag i min blåa eleganta bredbrätta­de hatt och kände mig fånig medan medgäster gick förbi och vinkade. Jag ringde efter taxi, övergav min bil och åkte hem. Följande morgon kontaktade jag bärgaren. ”Vi kommer om tjugo minuter, sade han. Du kan åka med till din bil.”

Någon som har åkt bärgningsb­il? Vilken upplevelse! Man sitter högt med vidsträckt utsikt över trafik och fotgängare medan en kraftig motor brummar under huven och låter ana oanad styrka. Jag stortrivde­s. När vi stannade vid min bil syntes den knappast där uppifrån, så liten och låg är den. Bärgaren laddade upp batteriet i ett nafs och försvann i ett rykande dieselmoln. Jag körde till verkstaden där batteriet byttes. Numera är jag övertygad om att jag i mitt nästa liv ska köra bärgningsb­il och styra som en drottning längs gator och vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland