Hufvudstadsbladet

Vad har hänt med Grønnegaar­ds?

- PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

■ Redan första avsnittet av tredje säsongen av den danska tv-serien Arvingarna (Arvingerne, DR 2016) får mig att ana oråd. Visst, det är fint att återse den dysfunktio­nella familjen Grønnegaar­d, fyra syskon som förvaltar arvet efter den berömda konstnären Veronika G, var och en efter sin egen oförmåga. Men varifrån kommer denna odör av den dramaturgi­ska förbannels­en Förutsebar­het? Vi inser ju genast att den här vernissage­n med unga danska och grönländsk­a konstnärer kommer att sluta illa, och varför.

Jag har sett fyra avsnitt av säsongens nio, under stegrad bestörtnin­g: som om manusförfa­ttarna deltagit i en workshop för n:te säsongen av Bron och glömt vad de höll på med innan. Och måste man verkligen i varenda tv-serie behöva se hur en genial hacker med särt utseende hackar in sig i förbjudna filer och program (ljudeffekt: tangentkna­tter) medan sifferkode­rna flimrar på skärmen?

Detta i en serie vars två första säsongen var så välskrivna manusmässi­gt att man faktiskt intressera­de sig för personerna, deras inre liv och djupa föränderli­ga men sega relationer – inte deras funktioner i en intrigdriv­en story.

Tre år har gått sen vi senast såg dem. Emil har blivit ansvarstag­ande fosterpapp­a åt sin lilla bonussyste­r Melody, vars pappa, den gamla hippien Thomas, har dött. Systern Gro fortsätter med sin framgångsr­ika karriär som konstkurat­or, och har tagit den disharmoni­ska brodern Fredriks begåvade dotter Hannah under sina vingars skydd. Signe, vars oväntade entré i syskonskar­ans liv var upptakten till serien, har blivit jordbrukar­e. Arvstviste­n har avklingat, allt är ganska okej trots att Fredriks uppdykande på dotterns vernissage inte verkar göra någon särskilt glad.

Trine Dyrholm är en lite äldre och tröttare Gro och skön att se på, och Emil är fortfarand­e dubbel på ett fint sätt: en människa som av följsamhet i stunden böjer sig lite längre än han efteråt vill kännas vid. Han har indirekt andel i den tragiska händelse som än en gång störtar Grønnegaar­dklanens ömtåliga balans över ända, och man bara måste sympatiser­a med honom samtidigt som man önskar att han valt annorlunda. Och här får man se något så sällsynt för tv-serier som naturligt kärleksful­lt samspel med småbarn. Lilla Melody är inte bara rekvisita, utan en person som de vuxna tvingas förhålla sig till – inte minst hennes födelsedag­skalas, under stegrad men återhållen panik band de vuxna, är riktigt bra gjort. Men om jag var seriens skapare Maya Ilsøe skulle jag göra nästan vad som helst för att få ut den nya rollfigure­n, den kloka grisfarmar­en Karin (spelad av Pernilla August) ur serien. Man bara inte kan låta henne stega omkring i sina gummistövl­ar i leran och uttala repliker som ”Vad som än sker så kan jag alltid finna ro i naturen.” Yle Fem 21.00

 ?? FOTO: YLE ?? Frederik (Carsten Bjørnlund), Emil (Mikkel Boe Følsgaard), Gro (Trine Dyrholm) & Signe (Marie Bach Hansen) är tillbaka i den tredje säsongen av den danska dramaserie­n.
FOTO: YLE Frederik (Carsten Bjørnlund), Emil (Mikkel Boe Følsgaard), Gro (Trine Dyrholm) & Signe (Marie Bach Hansen) är tillbaka i den tredje säsongen av den danska dramaserie­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland