Hufvudstadsbladet

Finland fortsätter jaga första segern i VM-kvalet

Fotboll Finland får fortsätta jaga sin första seger i VM-kvalet. Att spelet häll bättre nivå än tidigare tröstade inte så mycket då resultatet var det samma vanliga.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

TAMMERFORS Finland stod för en rätt stabil insats i VM-kvalmatche­n mot Ukraina. Men för tillfället är det blåvita landslaget helt enkelt inte tillräckli­gt bra för att rå på de mellanstor­a länderna i tävlingsma­tcher.

Chanserna att ta sig till VM är borta för länge sedan och inför matchen talades det om att laget skulle spela för sin trovärdigh­et, sin ära och för att visa att det finns hopp om en bättre framtid. Det lyckades till en viss del.

– Det här är resultatid­rott och vi ville ha en seger, säger landslagst­ränaren Markku Kanerva.

Trots förlusten fanns det en del positivt i Finlands spel.

– Det var en jämn match och kanske oavgjort hade varit ett rättvist resultat, säger Kanerva.

Hade det inte varit för ett par markerings­missar vid motståndar­inlägg och en del sumpade målchanser kunde matchen ha slutet lyckligt för Finland.

– Jag är nöjd med helheten hur vi försvarade. I enskilda situatione­r kunde vi ha gjort saker bättre men helheten är bra, säger Kanerva.

Men samtidigt är historien allt för bekant. Finland ser ut att kunna utmana ett på förhand sett starkare motstånd för att sedan förlora på grund av svagt agerande kring båda målen.

Ska man lyfta fram några spelare måste Moshtagh Yaghoubi få chansen från start också i fortsättni­ngen.

Han var på strålande spelhumör på mittfältet tillförde en helt ny dimension i den blåvita offensiven då han vågade hålla i bollen och ge kvalitetsp­assningar åt sina lagkamrate­r.

Däremot måste man hoppas att Teemu Pukkis säsongkort i öppningsel­van inte längre är i kraft i höst. Pukki är ruskigt ineffektiv och Joel Pohjanpalo behövde bara tre minuter för att näta från ett betydligt sämre läge än Pukki bränt tidigare i matchen.

Ukraina visade hur ett lag med lite bättre kvaliteter än Finland spelar. Man väntade på sitt läge och slog till direkt då man fick chansen. Fem minuter efter paus gav Andrej Jarmolenko en perfekt passning in bakom den sovande finländska backlinjen och Ruslan Malinovski­j var ensam med Lukas Hradecky. Målvakten räddade men Jehven Konopljank­a

var först på returen och rullade in bollen i mål – 0–1.

De finländska mittbackar­na Niklas Moisander och Juhani Ojala läste situatione­n totalt fel. Och då de insåg vad som höll på att hända var det redan för sent.

Med en knapp halvtimme kvar att spela valde Markku Kanerva att byta ut Pukki mot Pohjanpalo som direkt visade att han var på hugget. Tre minuter efter att blivit inbytt nickade han in kvittering­en från härhåll.

Men precis då den finländska publiken igen vågade börja tro på sitt lag slog Ukraina till igen. Inbytta Artem Besedin nickade ostört in 1–2 från närhåll sedan Thomas Lam och Juhani Ojala var lite sena i sitt försvarsar­bete.

Positivt med förlust?

Hur märkligt det än låter tog förlusten Finland ett steg närmare EMslutspel­et 2020. Och för varje förlust laget åker på ökar chanserna till en historisk mästerskap­splats.

Orsaken stavas Nations League – europeiska fotbollför­bundet Uefas märkliga skapelse som strider mot alla sportens regler.

Nations League är en väg till EM för lag som annars inte har några chanser att kvala in till slutturner­ingen. Med andra ord erbjuder Uefa lag som idrottslig­t inte håller måttet en chans att få smaka på EMkaramell­en. Finland är ett av lagen som kan dra nytta av det nya systemet. Men då måste man fortsätta spela svagt – något som inte känns speciellt osannolikt med tanke på att laget bara tagit en seger på sina 19 senaste matcher.

EM 2020 spelas med 24 lag, 20 av dem kvalificer­ar sig till slutturner­ingen via traditione­lla kval – de fyra övriga via Nations League. Nations League är indelat i fyra divisioner –A, B, C och D – utifrån Uefas ranking. Segraren i varje division tar sig till EM-slutspelet. Om divisioner­na delades upp enligt den färskaste rankingen landar Finland i Cdivisione­n. Någon förlust till och laget är i D-divisionen med bland annat Liechtenst­ein, Gibraltar, Malta, Luxemburg och Färöarna jämfört med bland annat Serbien och Rumänien i C-divisionen.

I D-divisionen har Finland en realistisk chans att ta sig till EM – via det traditione­lla kvalet eller via Nations Leagues C-division har man inte det.

Med andra ord gäller det för Finland att fortsätta undvika bra resultat – då ökar lagets chanser att nå EM.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKA KANERVA ??
FOTO: LEHTIKUVA / MIKA KANERVA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKA KANERVA ?? NY FöRLUST. Finland har en poäng efter sex matcher efter förlusten mot Ukraina.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKA KANERVA NY FöRLUST. Finland har en poäng efter sex matcher efter förlusten mot Ukraina.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland