Hufvudstadsbladet

Rinne, Niinistö och Andersson efterlyser nyval

De största opposition­spartierna är inte särskilt intressera­de av att gå med i Sipiläs regering. De efterlyser i stället nyval.

-

SDP:s ordförande Antti Rinne efterlyser en helomvändn­ing i politiken och den kan inte genomföras med de styrkeförh­ållanden som nu råder i riksdagen.

I en kommentar till FNB säger Rinne att han redan på söndagen diskuterad­e med Sipilä. Han beto- nar att SDP är redo att sitta i regeringen, men endast genom förtida val. Enligt Rinne var statsminis­ter Juha Sipilä (C) under måndagens presskonfe­rens tydlig med att hans mål är att snabbt skapa en ny regering vars program ska följa den gamla regeringen­s linje.

– Det gör det omöjligt att förhandla och bygga ett sådant regeringsp­rogram som jag talar om. Detta budskap har jag väldigt tydligt framhävt för statsminis­tern. Om han anser att det är mjuka ord frågar jag mig vad de hårda buden då är?

De Gröna vill inte

De gröna tänker inte ta plats i regeringen med det här regeringsu­nderlaget, säger partiordfö­rande Ville Niinistö. Han tror inte att Centern och Samlingspa­rtiet är beredda att ändra på sin politik.

Han tycker att det bästa alternativ­et nu vore nyval och är kritisk till alternativ­et där Svenska folkpartie­t och Kristdemok­raterna tar plats i regeringen. Regeringen skulle inte kunna axla ett starkt ledarskap och Jussi Halla-aho skulle få en stark roll i opposition­en.

Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson säger att det är mycket osannolikt att Vänsterför­bundet skulle gå med i regeringen. Det skulle förutsätta stora ändringar i finanspoli­tiken.

– Det skulle förutsätta att regeringen­s linje ändras grundligt. Vi har stora krav, säger Li Andersson till FNB.

Hon säger att den nuvarande regeringen gett höginkomst­tagarna skattelätt­nader och tagit förmåner av låginkomst­tagarna.

Vårdreform­en godkänns inte heller av partiet.

Andersson anser att nyval är den bästa lösningen. På så vis kunde man också mäta vad folket egentligen anser om vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland