Hufvudstadsbladet

Finns en framtid för blekfisar

- MIKAEL SANNER

Jag älskar värme! Det är jag inte ensam om. Det är många som njuter av värmen på sommaren och känner hur energin och vitaminern­a strömmar till – det är så skönt att slippa ta in D-vitaminet i form av små pastiller.

Men få saker är helt oproblemat­iska i vårt samhälle i dag. Jag tror att det har att göra med upplysning, kunskapsni­våer och bildning.

När jag var ett litet barn och sprang omkring vid Mälarens ormrika stränder var det ingen som hade en tanke på huruvida det var nyttigt eller onyttigt att bränna sig i solen. Det var inte skönt, så långt hade bildningen nått, men cancerogen­t? Nej, det var inget ord mina föräldrar svängde sig med på den tiden.

Med andra ord gick jag röd som en kräfta genom somrarna. Det sved som attan på ryggen och vartefter tiden gick och kunskapern­a ökade bredde också marknaden ut sina giriga fingrar i det lovvärda syftet att mildra våra smärtor. Så den kräftröda ryggen vitnade alltmer, men bara på grund av alla de salvor som smordes in.

Åren, ganska många, har gått och det har egentligen inte blivit stort bättre. Jo, jag har förstås lärt mig att inte bränna mig – allt för mycket. Men jag har fått ett barn som tyvärr ärvt min lättbrända hy.

Vi var i Barcelona för ett par veckor sedan. Solen sken – och vi ikapp med den: det var ju så härligt!

Men vis av skadan och att inte vilja upprepa mina föräldrars misstag packades solskyddsm­edlen först.

Vi kunde efter fem dagar konstatera att vilka andra som helst förmodlige­n hade varit ganska bruna vid det laget. I stället satt där två likbleka typer och smorde och smorde...

Men det finns en framtid för oss blekfisar. Allt fler inser att solen ställer till med en del problem när den får härja fritt. Så för mig och mitt känsliga barn är det nog kört, men nästa generation kan kanske slippa känna sig utanför och så himla blek. Då kanske det till och med betraktas som ganska smart att inte bränna sig.

Den som inte vill vänta så länge kan redan nu dra till Australien där hudcancern är ett så stort problem att de flesta låter sina barn leka i helbaddräk­ter på stranden och skyddar också sig själva stenhårt.

Ett annat tips är att stanna i Norden – det brukar ju inte vara så soligt här!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland