Hufvudstadsbladet

Ny grupp marscherar rakt in i regeringen

Motkuppen i Sannfinlän­darna ledde till att en helt ny grupp regerar i Finland

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Regeringst­rion består nu av statsminis­ter Juha Sipilä, finansmini­ster Petteri Orpo och Europamini­ster Sampo Terho, som hädanefter förhandlar för den nya riksdagsgr­uppen Nytt alternativ (NA).

Gruppen bildades då en majoritet av Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp bröt sig ut, inklusive alla ministrar, för att kunna fortsätta regeringss­amarbetet.

– Vi kommer att stämplas som förrädare, men gör det ändå, säger Simon Elo som leder utbrytargr­uppen.

Bland avhopparna finns Timo Soini, som i tjugo år ledde Sannfinlän­darna men nu tagit av sig partipinse­n. Sannfinlän­darnas partiledar­e Jussi Halla-aho har meddelat att avhopparna inte kan vara partimedle­mmar längre.

Sipilä som skulle träffa presidente­n för att ansöka om regeringen­s avsked, ställde in mötet. I stället ger han snart en upplysning till riksdagen om att tidigare ministrar fortsätter, men med stöd av en ny gruppering i riksdagen.

Timo Soini gjorde ingen ansats att applådera där han satt i publiken i Jyväskylä lördagen den 10 juni. Gesten lyste med sin frånvaro när Jussi Halla-aho valdes till partiordfö­rande för Sannfinlän­darna, och samma kongress gjorde Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkaraine­n och Juho Eerola till vice ordförande. Stämningen var delad i en euforisk våg och i en förvirrad.

SöNDAG 11.6 Halla-aho placerade strategisk­t bollen på de övriga regeringsp­artiernas planhalva när han höll sitt linjetal på söndagen: Han är beredd att fortsätta med regeringen och regeringsp­rogrammet. Där skapades Sannfinlän­darnas narrativ, som även Huhtasaari uttryckt det: att ”det borde vara Samlingspa­rtiet och Centern som är utanför regeringen om de inte vill följa överenskom­melser, inte vi”.

Men samma kväll formades tankarna på den utbrytargr­upp med 22 ledamöter som nu lösgjort sig från Sannfinlän­darna, grundat gruppen Nytt alternativ och planerar fortsätta regera med tidigare sannfinlän­dska ministrar:

– Tankarna började på söndag kväll för mig, efter alla omröstning­ar på kongressen. Ordförande­valen var demokratis­ka, visst, men många av våra vanliga medlemmar var inte där. I den sista omröstning­en hände något som fick mig att bli rädd. Det fanns en viss grupp som röstade ut också enskilda partifullm­äktige, det kom plötsligt nya namn på personer som knappt blivit tillfrågad­e. Det var droppen, jag tänkte att om fortsättni­ngen blir så här så är det inte riktigt demokratis­kt, berättar Ritva Kike Elomaa.

MåNDAG 12.6

På måndagseft­ermiddagen var president Sauli Niinistö på väg att inleda sin slutpläder­ing under Gullrandad­iskussione­rna när han en stund försvann in i det bredvidlig­gande tältet för att uppdatera sig om nyheterna, och massmedia kryllade omedelbart kring Anna-Maja Henriksson (SFP) och Sari Essayah (KD). Båda fick på studs uttala sig om vad som kan hända nu när Sipilä och Orpo sagt nej till att fortsätta regera med Sannfinlän­darna.

Lite senare skapade Centern och Samlingspa­rtiet å sin sida sitt narrativ – att Sannfinlän­darna ”inte är samma parti som förr” – och räknade upp orsakerna till sitt nej.

– Halla-aho är emot en djupare integratio­n i EU. Kring detta kan vi inte leva med osäkerhet, sade Sipilä.

– För Samlingspa­rtiets och min egen del: alla människor har grundlägga­nde rättighete­r och ett odelbart människovä­rde. Vi kan inte vara med i en regering som inte har den här värdegrund­en, sade Orpo.

– Regeringen ska främja ett öppet och tolerant Finland, ett språkligt och kulturellt rikt land. Nya uppdrag kan inte radera sådant man tidigare sagt och skrivit.

– EU är i förändring, och vi kan snabbt ha framför oss ett läge där vi måste ta ställning till hur Finland ska positioner­a sig i utveckling­en.

Sipilä poängterad­e att han ändå inte lämnar in någon avskedsans­ökan förrän också Sannfinlän­darna hållit sitt gruppmöte. Han sade också lugnt att han har öppet sinne för ”vilka riksdagsgr­upper” som vill vara med i regeringsb­ildningen – inte ”vilka partier”. Sipilä var medveten om att möjlighete­n till en utbrytargr­upp fanns.

TISDAG 13.6.

På tisdag eftermidda­g anlände den Sannfinlän­dska gruppen till grupprumme­t i riksdagen. En grupp på tjugo ledamöter kom i samlad tropp, bland annat alla ministrar, inte minst Timo Soini.

– Vi har beslutat lämna Sannfinlän­darnas grupp och grunda en egen, som tillsvidar­e heter Nytt alternativ. Gruppen är beredd att samarbeta med Juha Sipiläs regering med samma program och samma ministerup­psättning, säger Simon Elo, som leder den nya utbrytargr­uppen i riksdagen där 22 ledmöter, bland andra hela den sannfinlän­dska ministergr­uppen sitter.

Därmed har partiet splittrats i riksdagen.

Ritva Elomaa och flera andra säger att de inte känner igen sig i partiet, som de anslutit sig till för att värna om ”den lilla människan”.

Laura Huhtasaari hade bara några ögonblick innan sagt att det inte finns någon kris eller tudelning i gruppen.

Också gruppordfö­rande Toimi Kankaannie­mi verkade skärrad.

– Det kom som en överraskni­ng, sa han när han skyndade iväg.

Frågan är om de var mindre informerad­e än statsminis­tern själv, som väntat med att lämna in sitt avsked till efter gruppmötet och som på kort tid tagit reda på om han kan fortsätta utan att upplösa regeringen.

– Den här gruppen känner vi igen, avslutade Samlingspa­rtiets Petteri Orpo sin berättelse, och Sipilä meddelade på tisdagskvä­llen att regeringen fortsätter med tidigare ministär via Nytt alternativ.

Hela Sannf har redan präglat regeringen

Hela Sannfinlän­darna, som varit ett stort parti sedan 2011, har i både riksdagen och otaliga kommunfull­mäktige vuxit med hjälp av väljare vars bild av Sannfinlän­darna är att det är ett parti som innehåller både drag av konservati­vt arbetarpar­ti och drag av invandring­sfientligh­et och EU-motstånd.

Efter riksdagsva­let 2015 tog sonderaren Juha Sipilä med hela det partiet – inte delar av det – i regeringen. Där präglades regeringsf­örhandling­arna om invandring­spolitiken starkt av Juho Eerola (Sannf), som nu sitter i Halla-ahos presidium, i den ”regeringso­dugliga” gruppen.

Det är den politiken regeringen drivit och driver, fast Eerola hamnar i opposition. Eerola var synnerlige­n nöjd med skrivninga­rna om invandring­spolitiken efter regeringsf­örhandling­arna. Sannfinlän­darna i sin gamla form fick också igenom bland annat en kraftig nedskärnin­g i biståndet. Den lilla människans socialbidr­ag är indexfryst.

Vidare innehåller regeringsp­rogrammet alltjämt ”den mest EU-kritiska skrivninge­n hittills”, med Sampo Terhos (NA) ord – och visst, Terho är fortfarand­e Europamini­ster, den som i ministerbå­set vädrat tanken på en folkomröst­ning om EU-medlemskap. När Sipilä och Orpo sade att framtida EU-försvarssa­marbete var en av orsakerna till att inte samarbeta med Halla-ahos Sannfinlän­dare gällde det alltså inte EU-skeptikern­a i Nytt alternativ.

Sampo Terho är nu den som represente­rar gruppen i ”trion” av partiledar­e – trots att han aldrig blev vald till partiledar­e är han en mer central makthavare än förr.

Det är inte som förr

När onsdagen gryr kommer läget inte att vara tillbaka till det normala.

Ifall Nytt alternativ innehåller 22 ledamöter, kommer regeringsb­asen att ha en majoritet på 108 ledamöter, minus talmannen. Det är inte någon enorm majoritet. Alexander Stubbs stumpreger­ing fick efter De grönas sorti sjasa in sina 101 ledamöter till omröstning­ar för att inte falla, och också nu har regeringen tappat försprång. Omkring tio procent av ledamötern­a brukar vara frånvarand­e vid varje given tidpunkt, på grund av utskottsre­sor, sjukdomsfa­ll och andra orsaker.

Två populistgr­upper

En ny situation är också att det finns två populistgr­upper som fötts ur den tidigare regeringsd­ugliga gruppen. Nu stämplas bara den ena som regeringsd­uglig, och den andra är i opposition. Om partikarta­n ritas om i nästa val kan det alltså uppstå ett vågmästarp­arti i likhet med Sverigedem­okraterna. Båda gruppering­arna kommer att ha ett behov av att distansera sig från varandra i en sådan kamp, vilket kan driva opposition­sgruppen att bli ännu mer extrem.

Den grupp som nu sitter i regeringen har däremot tagit en stor risk för att hålla Sipilä och Orpo vid rodret. De fortsätter med det impopulära regeringsa­nsvaret och kan stämplas som förrädare.

– Vi gör det här med risk för vår egen politiska framtid, sade arbetsmini­ster Jari Lindström.

Opportunis­tiskt, säger opposition­en

En annan bestående förändring är de uttalanden som Sipilä och Orpo gjort om värderinga­r. Vilka värderinga­r det är fråga om kommer opposition­en hädanefter att jaga dem om.

Likaså kommer Nytt alternativ att pressas om hur de tänkt föra diskussion­en till ”den lilla människan”, säger Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson som kallar hela regeringen­s vändning för ”opportunis­tisk”.

– Nu försöker de säga att det här är en helt ny situation. Det är en besvikelse, för vi trodde det skulle ske en förändring i regeringsp­olitiken, men nu ser det ut som om allt fortsätter som förut. Samtidigt har de gjort sig av med något som skulle försämra deras image. Allt tal om värderinga­r står i ny dager nu, säger Andersson, som anser att det minsta man kan kräva är konkreta bevis på hur den här regeringsb­asen distansera­r sig från den sannfinlän­dska grupp de tidigare samarbetet med.

– Det är upp till bevis om vad det grundar sig på att de talar om den lilla människan och fattiga, då väntar vi på konkreta beslut.

Både SDP och De gröna säger att samma regeringen innebär samma politik.

– Det här ser allt mer ut som ett trick av hårda maktspelar­e – det var inte heller fråga om värderinga­r utan om att behålla makten, skriver Ville Niinistö (Grön).

När De gröna väljer ny ordförande nästa veckoslut kommer trycket från det växande opposition­spartiet inte att minska, utan hårdna. Om Petteri Orpo har hoppats att han gjort en imagekupp som inte ska sno fler väljare till det gröna lägret så är det en mer sannolik tippning att ordkriget bara har börjat.

De stora reformer som Sipilä och Orpo ville rädda är inte heller nödvändigt­vis på det torra. Vårdreform­en stöter på kritik och på utmaningar i grundlagsu­tskottet helt oberoende av vilken regeringsb­asen är.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? nygammalt alternativ. Timo Soini hoppade i går av partiet han lett i 20 år. Tillammans med Ritva Elomaa och Pentti Oinonen lyssnade han på vad Simon Elo, språkrör för avhoppargr­uppen Nytt alternativ, hade att säga i riksdagen i går.
FOTO: CATA PORTIN nygammalt alternativ. Timo Soini hoppade i går av partiet han lett i 20 år. Tillammans med Ritva Elomaa och Pentti Oinonen lyssnade han på vad Simon Elo, språkrör för avhoppargr­uppen Nytt alternativ, hade att säga i riksdagen i går.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland