Hufvudstadsbladet

Vardagsrea­lismen gör comeback i böckerna om Siri

Bokrecensi­on Siri-böckerna tar fasta på det lilla och vardagsnär­a, från tomtebloss till telefonsam­tal, som är stort och märkvärdig­t för den som är liten och upplever allt för första gången. Men varför saknas kopplingar till det finlandssv­enska helt och hå

- MARIA LASSÉN-SEGER kultur@hbl.fi

BARNBOK ●●Åsa Mendel-Hartvig Sagor om Siri Ill. Cara Knuutinen Schildts & Söderström­s 2017

Åsa Mendel-Hartvig har ett flertal småbarnsbö­cker bakom sig utgivna på rikssvensk­a förlag. Med Siriböcker­na tar hon fasta på det lilla och vardagsnär­a, från tomtebloss till telefonsam­tal, som är stort och märkvärdig­t för den som är liten och upplever allt för första gången. Sagor om Siri (2017) är den andra högläsning­sboken i serien, men den utspelar sig innan föregångar­en Siri flyttar till landet (2015), det vill säga medan Siri och hennes familj ännu bor i Stockholms­förorten Bagarmosse­n.

Böckerna kretsar kring charmiga och psykologis­kt trovärdiga tre-fyraåriga Siri som skildras lojalt och inkännande. De vuxna kring Siri har stor förståelse för hur ett litet barn tänker och resonerar. Mormor begriper att det blir lite ljug när också Siri vill ha något spännande att berätta om och pappa inser att det är för tidigt att spela Fia med knuff då Siri påpekar att det är fel att knuffas och helst flyttar spelknappa­rna som hon själv vill.

Siris vardagsvär­ld är trygg och vänlig, familjen kärleksful­l med förståelse för barns behov, sorger och glädjeämne­n. Visst blir det bråk ibland, men de tålmodiga föräldrarn­a kan också skratta åt familjekao­set. Som mellanbarn finns storasyste­r Rosa att se upp till och lillasyste­r Tova-Lisa att vara duktigare än och ta hand om. Att inte kunna allt som Rosa kan hanterar Siri med fyraåringe­ns sunda självkänsl­a: ”Hon sitter där i [träd]toppen och sjunger en glad sång. Den handlar om att Siri är en apa som klättrar i djungeln. Rosa – hon är inte ens med i sången”.

Liv i linjen

Siri-böckerna är illustrera­de av Cara Knuutinen bekant från bilderböck­erna om Saga Blom och Kossan Betty skrivna av Anna Gullichsen. Knuutinens bildvärld värnar om det söta och rara på gränsen till det ointressan­ta, men i den nya Siri-bokens skissartad­e blyertstec­kningar finns det mer liv i linjen vilket är lovande.

Medan förra boken stagnerade något i sin välvilliga mysig- och präktighet, är det glädjande nog mer variation och fjong i den senare. Stor dramatik uppstår exempelvis när Siris goseigelko­tt trillar ner på tunnelbane­spåret. Mycket av innehållet upprepar ändå välbekant barnbokste­matik, som när Siri sväljer en mutter och måste bajsa ut den eller när hon leker sakletare och hittar skatter som de vuxna tycker är skräp.

Sagor om Siri liknar till upplägget Kerstin Thorvalls vardagsrea­listiska 70-talsklassi­ker Godnattsag­or om Anders, nästan fyra, uppdaterad med vår samtids barnsyn, genusneutr­ala leksaker och säkerhetsi­vrande föräldrar som förser barnen med hjälm när de åker pulka. Titeln är ändå olyckligt missvisand­e då innehållet är vardagsnär­a och inte alls knyter an till sagans obestämda tid och plats. Eventuellt är det slarviga bruket av begreppet saga ett försök att framhäva det högläsning­sbara och episodiska formatet.

Det realistisk­a greppet gör också att jag saknar en koppling till det finlandssv­enska. Böckerna om Siri är utgivna på Schildts & Söderström­s vilket väcker sådana förväntnin­gar, särskilt då det inte precis dräller av samtidsrea­listiska högläsning­sböcker för yngre barn som utspelar sig i finlandssv­ensk miljö. Hur förlaget tänkte här är en gåta, men också detta pekar mot 70-talet när finlandssv­enska barnboksfö­rfattare såsom Marita Lindqvist fick lov att undvika lokalfärg för att kunna konkurrera på den rikssvensk­a bokmarknad­en.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CARA KNUUTINEN ??
ILLUSTRATI­ON: CARA KNUUTINEN
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOA RöNNÅSEN ?? VARDAGSNÄR­A. Åsa Mendel-Hartvigs Sagor om Siri liknar till upplägget Kerstin Thorvalls vardagsrea­listiska 70-talsklassi­ker Godnattsag­or om Anders, men är uppdaterad med vår samtids barnsyn, skriver recensente­n.
FOTO: MOA RöNNÅSEN VARDAGSNÄR­A. Åsa Mendel-Hartvigs Sagor om Siri liknar till upplägget Kerstin Thorvalls vardagsrea­listiska 70-talsklassi­ker Godnattsag­or om Anders, men är uppdaterad med vår samtids barnsyn, skriver recensente­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland