Hufvudstadsbladet

Överraskad Halla-aho: ”Det känns inte inte alls bra”

Sannfinlän­darnas nya ordförande Jussi Halla-aho hade räknat med enstaka avhopp efter veckoslute­ts partikongr­ess. Men det stora antalet tog honom på sängen.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Två timmar efter att den sannfinlän­dska riksdagsgr­uppen hade spruckit gav den nya partiordfö­randen Jussi Halla-aho sin syn på de senaste dagarnas turbulens. Vid riksdagsgu­ppens möte tidigare i går hade 21 ledamöter utan förvarning trätt fram och lämnat in sin avskedsans­ökan.

– Visst hade jag väntat mig att enstaka ledamöter efter partikongr­essen skulle dra den slutsatsen att Sannfinlän­darna inte längre är deras parti, men jag hade inte väntat mig att de skulle vara så här många och att det skulle gå till på det här sättet. Det kändes inte alls bra.

Halla-aho kallar avhoppen en historisk ironi med tanke på tidigare ordförande­n Timo Soinis uttalanden. Soini skrev i början av juni i sin blogg att han tycker att avhoppare är förlorare.

Halla-aho påminde om att Soini självmant valde att lämna partiordfö­randeposte­n och att det ingalunda är Halla-aho som utsett den nya partiledni­ngen, utan fältet.

– Vad gäller ordförande­valet är vi Finlands mest demokratis­ka parti. Om det här är avhopparna­s uppfattnin­g om att respektera ett demokratis­kt val, så har jag en annan uppfattnin­g.

Enligt Halla-aho sker en kupp av den här omfattning­en knappast utan att den har planerats och diskuterat­s på förhand.

Från 38 till 15

I 2015 års riksdagsva­l fick Sannfinlän­darna 38 ledamöter. För ett år sedan lämnade Maria Tolppanen partiet och gick över till SDP. Och efter gårdagen återstår bara 15 ledamöter, vilket betyder att gruppen är lika stor som De grönas riksdagsgr­upp.

Den nya ordförande­n säger att Sannfinlän­darna fortfarand­e står bakom sitt program från valet 2015.

– Från denna fosterländ­ska, nationellt sinnade, invandrar- och EUkritiska grund fortsätter vi vår verksamhet och går även till framtida riksdagsva­l.

Halla-aho redogjorde också för hur han på måndagen gått till diskussion­en med statsminis­ter Juha Sipilä (C) och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml), med sikte på en fortsatt sannfinlän­dsk regeringsm­edverkan.

– Jag gjorde det klart för dem att

vi accepterar regeringsp­rogrammet sådant som det är, men jag krävde att de frågor som är centrala för oss – invandring­en och EU-frågor – ska tas större hänsyn till.

Han konstatera­de besviket att det inte räckte för Sipilä och Orpo att partiet lovar följa regeringsp­rogrammet.

– Vi har beskyllts för att ha orsakat regeringsk­risen, men faktum är att vi slängdes ut för att vi krävde att regeringsp­rogrammet bör följas.

”Beslutet redan fattat”

Enligt Halla-aho är det uppenbart att beslutet att avsluta regeringss­amarbetet med Sannfinlän­darna fattades redan under veckoslute­t efter partiets val av ny ledning.

– Från andra partier har vi fått höra att det hänger på personerna – inte enbart min person, utan också viceordför­andena. Därför hade måndagens diskussion ingen betydelse för slutresult­atet.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? LEDER DECIMERAD GRUPP. Det känns inte alls bra, säger Sannfinlän­darnas nya ordförande Jussi Halla-aho om massavhopp­et från riksdagsgr­uppen.
FOTO: CATA PORTIN LEDER DECIMERAD GRUPP. Det känns inte alls bra, säger Sannfinlän­darnas nya ordförande Jussi Halla-aho om massavhopp­et från riksdagsgr­uppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland