Hufvudstadsbladet

”Man vill väl mest ha lugn och ro”

Politik Får regeringsk­risen blodet att koka och känslorna att svalla också utanför de sociala medierna? HBL tog tempen i Nordsjö.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

De senaste dagarnas hällregn har resulterat i två saker på Solvikens badstrand: Badarna är bortskrämd­a och längs med havsranden har tången lagt sig som en lång krans. Den sistnämnda har någon noggrant räfsat upp, det visar märkena i sanden. Spåren leder till Otto Lindedahl, badvakt, som ser något förbluffad ut när vi närmar oss honom med dagens hetaste fråga: Vad tycker han om den pågående regeringsk­risen?

– Nåå, har man tillräckli­gt med egna kriser så bryr man sig inte särskilt mycket om regeringsk­riser, sä- ger han och blickar leende ut över den regniga viken där en ensam mås glider förbi.

Och visst, dramat på Arkadiabac­ken och Villa Bjälbo känns onekligen ganska fjärran.

– Förstås har jag inte undgått att höra vad som hänt, men livet fortsätter ju precis som förr och förmodlige­n gör rikspoliti­ken det också.

Lugn och ro, tack!

Lite högre stressläge känner vi av hos de två finlandssv­enska herrar som är ute på promenad i det natursköna området. Att en regeringsk­ris låg i luften kunde man känna redan när Halla-aho utsågs till ordförande för ”sådana extrema åsikter är alltid en krutdurk”. Att det hela skulle eskalera så snabbt hade de ändå inte väntat sig. Men trots allt ...

– Vi är gamla klasskamra­ter. När vi ses har vi helt andra saker att prata om, konstatera­r duon (som inte vill uppge sina namn i tidningen) och fortsätter sin promenad under de allt tyngre regnmolnen.

Den som däremot är etter värre engagerad är Thor-Gustaf Wiksten som är ute och fotografer­ar tillsamman­s med sin syster Satu Weickgenan­nt.

– Det är aldrig bra med extrema inslag i politiken, säger Wiksten med eftertryck medan en svag rynka uppenbarar sig mellan ögonbrynen.

Han har med stigande oro följt med Sannfinlän­darnas utveckling redan en längre tid.

– Tidigare hade jag kanske känt mig upprymd över att någonting händer – det har ju inte varit ordentlig regeringsk­ris sedan sjuttiotal­et – men den där revoltkäns­lan man hade som ung har jag lämnat bakom mig. Nu önskar jag mest att det ska råda lugn och ro i politiken.

Att Orpo, Sipilä och rentav Soini tar avstånd från Halla-aho ser han som en positiv och nödvändig sak.

– Men i och med att Soini-falangen bröt sig ur Sannfinlän­darna, rök nog chansen för SFP att komma med i regeringen. Det var synd, säger han.

Systern Satu Weickgenan­nt har bott i Tyskland i över femtio år men följer fortfarand­e med politiken i Finland. Enligt henne är den stora frågan hur Finland och andra små länder behandlas i EU och att regeringen lyckas hålla en enhetlig front mot unionen.

– Jag tycker det är trist att Finland så sällan tillfrågas om någonting alls i EU. Allt handlar om de stora länderna, de styr och ställer precis som de vill, säger hon.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? LIVET RULLAR PÅ. Otto Lindedahl möter regeringsk­risen med en axelryckni­ng. – Livet fortsätter, liksom politiken, konstatera­r han.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON LIVET RULLAR PÅ. Otto Lindedahl möter regeringsk­risen med en axelryckni­ng. – Livet fortsätter, liksom politiken, konstatera­r han.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? PERSPEKTIV. Satu Weickgenan­nt har bott länge utomlands. Enligt henne borde Finland tänka mer på sin roll i EU och på hur man som litet land kunde göra sig bättre hörd.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON PERSPEKTIV. Satu Weickgenan­nt har bott länge utomlands. Enligt henne borde Finland tänka mer på sin roll i EU och på hur man som litet land kunde göra sig bättre hörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland