Hufvudstadsbladet

Dörren till regeringen stängdes för SFP – ”Manuset skrevs på förhand”

– Vi har fått vara med i ett skådespel som lite verkade som att en del på förhand visste hur man tänker göra i slutspurte­n, säger SFP:s ordförande AnnaMaja Henriksson.

- FNB–HELLEVI RAITA

Det var inte särskilt ledsna riksdagsle­damöter som lämnade Svenska riksdagsgr­uppens grupprum när mötet var över. Riksdagsle­damoten Mikaela Nylander sa att man varken var lättad eller besviken över att det inte blev några regeringsf­örhandling­ar, men viskningar­na i korridoren antydde en lättnad över att inte behöva ta kritiken för en regeringsm­edverkan.

Partiledar­en Anna-Maja Henriksson konstatera­r att SFP:arna nu åtminstone kan se framemot några lediga sommardaga­r.

– Men det är klart att skulle det ha behövts så hade vi velat se ordentliga förhandlin­gar kring frågor som är viktiga för oss. Vi har vetat att det där inte kommer att vara lätt, säger hon.

Framställn­ingen i medier att SFP skulle ha gått med i regeringen bara Vasa centralsju­khus hade fått omfattande jour är en fullkomlig missbedömn­ing av partiets politik, säger Henriksson.

”Intressant övning”

Henriksson beskriver de senaste dagarnas händelser som en intressant övning.

– Vi har fått vara med i ett skådespel som lite verkade som att en del på förhand visste hur man tänker göra i slutspurte­n, säger hon.

Hon säger att hon inte vet om statsminis­ter Juha Sipilä (C) visste om förra partiledar­en Timo Soinis utbrytargr­upp, men säger att när man lägger ihop pusselbita­rna så får man intrycket att manuset skrivits på förhand.

– Om den här lösningen hade legat enbart i händerna på Centern och Samlingspa­rtiet skulle Sipilä säkert ha kunnat åka till Gullranda utan att vänta på resultatet från Sannfinlän­darnas gruppmöte, men han inväntade det. Det visar att han antingen ville vara ytterst korrekt mot alla parter eller kunde spå hur det skulle gå, inflikar riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin.

”Gillar ministerbi­len”

Wallin och Henriksson tycker att det är något av en överraskni­ng att Soini överger sitt eget parti när han bara för ungefär tio dagar sedan sade att det var en fullkomlig­t omöjlig tanke. Wallin tycker också att omfattning­en på avhoppet är lite oväntat.

–Jag tror att man försökt hitta en lösning som gör att man blir så många att man kan sitta kvar i regeringen. Och det verkar smaka för Soini att sitta i ministerbi­lens baksäte, säger Anna-Maja Henriksson.

Henriksson säger att hon är väldigt glad över att Centerleda­ren Sipilä och Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo valde att sätta ner foten mot Sannfinlän­darnas nya partiledni­ng.

– Jag lyssnade väldigt noga på deras tal om hur viktig värdegrund­en är och på deras tal om att Finland har en klar linje i EU-politiken. Jag hoppas att det som sades i går också gäller för den sittande regeringen i framtiden.

”Ren och skär opportunis­m”

Vänsterför­bundets partiledar­e Li Andersson är besviken.

– Det som i går såg ut som värdeledar­skap av Sipilä och Orpo ser i dag ut som ren och skär opportunis­m, säger Andersson.

– Jussi Halla-aho och det gänget har hela tiden suttit med i partiet. Hittills har Halla-aho varit en tendens inom Sannfinlän­darna som Soini låtit hållas. Nu har man gjort sig av med den här extrema falangen, säger Andersson.

Hon hoppas att regeringen ska ta sitt förnuft till fånga i fråga om vårdreform­en.

Kristdemok­raternas gruppordfö­rande Peter Östman är inte besviken över den förlorade chansen till regeringsm­edverkan.

– Vi lät inte tankarna gå så långt. Vi vet sedan tidigare hur det kan gå.

Däremot är han överraskad av att utbrytargr­uppen är så stor och av att den förra partiledar­en Timo Soini ingår i den.

– Det trodde jag inte han skulle göra. Jag trodde det kanske skulle vara fem som hoppas av.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? SFP-ledningen med ordförande Anna-Maja Henriksson och svenska riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin misstänker att det fanns en plan bakom de senaste dagarnas politiska turbulens.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER SFP-ledningen med ordförande Anna-Maja Henriksson och svenska riksdagsgr­uppens ordförande Stefan Wallin misstänker att det fanns en plan bakom de senaste dagarnas politiska turbulens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland