Hufvudstadsbladet

Nytt alternativ hoppas på stiftelsen­s pengar

Sannfinlän­darnas stödstifte­lse utreder sina möjlighete­r att finansiera nybildade riksdagsgr­uppen Nytt alternativ. Det uppger stiftelsen­s ordförande Raimo Vistbacka.

-

Enligt gällande lagstiftni­ng kan medlemmarn­a av den nya riksdagsgr­uppen inte ta med sig partistöd som beviljats utgående från antalet riksdagsma­ndat. Det var Sannfinlän­darnas dåvarande ordförande Ti- mo Soini som krävde den så kallade Lex Soini-förändring­en i partilagen, som godkändes år 2015.

Stiftelsen kunde bevilja finansieri­ng åtminstone ifall riksdagsgr­uppen blir ett nytt parti. Raimo Vistbacka uppger till FNB att i ett sådant läge skulle han konsultera Statens revisionsv­erk om vad som vore det rätta tillvägagå­ngssättet. Vistbacka vill dock i lugn och ro följa med hur situatione­n utvecklas.

Raimo Vistbacka är före detta riksdagsle­damot som represente­rat både Finlands landsbygds­parti och Sannfinlän­darna. Han hör till Timo Soinis anhängare.

Halla-aho delar inte på partistöd

Sannfinlän­darna finansiera­r inte en konkurrera­nde riksdagsgr­upp eller verksamhet­en av ett annat parti ur sitt partistöd, säger partiets ordförande Jussi Halla-aho. Sannfinlän­darna är för tillfället hyresgäste­r i en fastighet på Georgsgata­n i Helsingfor­s som ägs av partiets stödstifte­lse.

Vistbacka ser inte det som ett omöjligt alternativ att Halla-ahos Sannfinlän­dare flyttar till en annan lokal.

– Till det skulle jag säga att för stödstifte­lsens del kunde det vara alldeles trevligt och förnuftigt eftersom partiet fått vara i lokalen till ett rätt så billigt pris. Det sörjer jag inte på något vis, säger Raimo Vistbacka.

Utöver lokalen som är värd cirka 1,5 miljoner euro har stiftelsen inte just någon annan egendom. Det är trots allt ännu inte aktuellt att realisera egendomen eller vidta några andra åtgärder.

–Vi ska se hur saker och ting framskride­r. Det har varit så många omsvängnin­gar här, säger Raimo Vistbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland