Hufvudstadsbladet

Bönder samarbetar internatio­nellt

Bönder från hela världen samlas den här veckan i Helsingfor­s. Det är World Farmers’ Organisati­on (WFO) som har sin generalför­samling i Finlandiah­uset. – Lite besviken är jag på att diskussion­en överlag varit på en väldigt allmän nivå, säger Stefan Thölix

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

WFO är en organisati­on som samlar nationella producentf­örbund och kooperativ med uppgiften att stärka jordbrukar­nas ställning i samhället.

– Jordbruket­s hållbarhet och lönsamhet är frågor som producente­r världen över ställs mot, säger Theo de Jager, nyvald ordförande för WFO.

Sydafrikan­ska de Jager, som odlar bland annat eukalyptus och avokado, berättar att digitalise­ringen och den nya tekniken innebär stora omställnin­gar i jordbruket:

– Mobiltelef­onen har förändrat livet i Afrika under de senaste fem åren. Bönderna kan nu lätt kommunicer­a med varandra.

Att utbyta erfarenhet­er och kunskap är även den yttersta meningen med WFO. Tudelninge­n mellan världens rika och fattiga länder stor: där jordbruket i de rika länderna är högteknolo­giskt och enheterna stora, är det få bönder i utveckling­sländer som har tillgång till den nyaste teknologin och produktion­en är mycket mer småskalig. Genom internatio­nellt samarbete kan bönderna lära varandra till exempel hur man ska dra nytta av ny teknik.

De finska producentf­örbunden är exempelvis med i ett projekt där man hjälper bönder i fattiga länder att starta upp små projekt, som kan börja växa sig, och bistår där främst med expertis, säger Stefan Thölix, fullmäktig­eordförand­e i Svenska lantbruksp­roducenter­s centralför­bund SLC.

Jordbruket spelar en stor roll då det gäller den globala klimatuppv­ärmningen. Jordbruket står för 13 procent av de globala växthusgas­utsläppen. Då klimatet förändras påverkar det även direkt böndernas förutsättn­ingar att idka sin näring. Men det är även bönderna som kan gå i bräschen för att motverka klimatuppv­ärmningen:

– Rätta odlingsmet­oder spelar en nyckelroll i bekämpning­en av klimatuppv­ärmningen, säger Thölix.

Ekobonden Thölix önskar att man skulle diskutera mer och skapa klarare riktlinjer om odlingsmet­oder i WFO, eftersom alla inte förstår vikten av odlingsmet­oder.

– Lite besviken är jag på att diskussion­en överlag varit på en väldigt allmän nivå. På detaljnivå har man hittills diskuterat främst administra­tiva saker, säger Thölix.

I dag beslutar generalför­samlingen bland annat om organisati­onens strategi för åren 2018–2028. I morgon avslutar man med gårdsbesök i Mäntsälä och Hyvinge. Dessutom besöker man Valio och Fazer.

Mobiltelef­onen har förändrat livet i Afrika under de senaste fem åren. Bönderna kan nu lätt kommunicer­a med varandra. Theo de Jager

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? LEDER VäRLDENS BöNDER. Theo de Jager, ordförande för World Farmers’ Organisati­on, odlar eukalyptus och avokado.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG LEDER VäRLDENS BöNDER. Theo de Jager, ordförande för World Farmers’ Organisati­on, odlar eukalyptus och avokado.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland