Hufvudstadsbladet

Migri: Säkerhetsl­äget sämre, asylbeslut ändras knappast

Säkerhetsl­äget i Irak, Somalia och Afghanista­n har försämrats i vissa områden och är fortsatt instabilt i alla tre länder. Det anser Migrations­verket i sin färska uppdaterin­g av lägesbedöm­ningarna, men förutspår inte någon större skiftning i andelen posit

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Till exempel i Afghanista­n har våldsamhet­erna ökat till extremt hög nivå i fler områden än tidigare, konstatera­r Migrations­verket. Ingen skickas just nu tillbaka till provinsen Helmand eller ett flertal distrikt i provinsern­a Uruzgan och Nangarhar. Det betyder ändå inte att de som kommer från de här områdena automatisk­t får stanna, utan möjlighete­n till intern flykt utreds alltid. Det gäller också Irak och Somalia.

– Intern flykt övervägs alltid, men bedömninge­n är individuel­l och den fara som finns på hemorten ska förstås inte finnas i det nya området. Rimlighete­n bedöms också, till exempel för en ensamståen­de kvinna med barn är intern flykt inte nödvändigt­vis ett rimligt alternativ, säger Hanna Helinko, direktör för Migrations­verkets enhet för juridisk service och landinform­ation.

Ensamkomma­nde barn förutsätts inte fly internt.

I Irak varierar säkerhetsl­äget stort i olika delar av landet, och svårast är läget vid frontlinje­rna i Mosul och väster om Mosul i Tel Afar, konstatera­r Migrations­verket. I Somalia förvärras läget av en humanitär kris på grund av svår torka och livsmedels­brist. Det är ändå ingen anledning till skydd, sedan humanistär­t skydd ströks som skyddskate­gori och naturkatas­trofer inte längre duger som orsak. Alternativ­t skydd kan ändå komma på fråga av andra orsaker.

Hanna Helinko tror inte att de nya bedömninga­rna påverkar utgången i asylbeslut­en i någon större utsträckni­ng.

– Bedömninga­rna är ganska lika de förra, som gjordes i januari. Det som påverkar andelen positiva och negativa beslut är hurdana ansökninga­r vi får, och vilka asylskäl de sökande har.

Bedömninga­rna är ganska lika de förra, som gjordes i januari. Hanna Helinko direktör för Migrations­verkets enhet för juridisk service och landinform­ation

 ?? FOTO: EPA/JAWAD JALALI ?? En kraftig bilbomb exploderad­e i Afghanista­ns huvudstad Kabul den sista maj och dödade över 80 och skadade flera hundra personer.
FOTO: EPA/JAWAD JALALI En kraftig bilbomb exploderad­e i Afghanista­ns huvudstad Kabul den sista maj och dödade över 80 och skadade flera hundra personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland