Hufvudstadsbladet

EU hotar asylvägrar­e med domstol

EU-kommission­en hotar Ungern, Polen och Tjeckien med sanktioner om inte trion börjar ta emot några av de asylsökand­e som strandat i Grekland och Italien.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

– Det här kan inte försenas längre, säger EU:s asyl- och migrations­kommission­är Dimitris Avramopoul­os på en presskonfe­rens i Strasbourg.

Trots att mer än ett och ett halvt år har gått sedan EU:s medlemslän­der tillsamman­s beslutade att avlasta frontstate­rna Grekland och Italien under flyktingkr­isen vägrar fortfarand­e flera länder att göra sitt.

Ungern och Polen har fortfarand­e inte tagit emot en enda av de 160 000 migranter och flyktingar som EUländerna beslutade att skicka vidare. Och Tjeckien – som visserlige­n tagit emot tolv personer – har nyligen officiellt meddelat att man inte tänker ta emot några fler.

Därför agerar nu kommission­en, och skriver i ett pressmedde­lande att Tjeckien, Ungern och Polen ännu inte vidtagit nödvändiga åtgärder: ”Mot den bakgrunden, och som varnats för i tidigare rapporter, har EU-kommission­en beslutat att inleda ett överträdel­seförfaran­de gentemot de här tre länderna”.

– Vi måste vara rättvisa gentemot de länder som uppfyller sina åtaganden, säger Avramopoul­os.

– Men jag hoppas fortfarand­e att de här länderna kan tänka om. Nu är det tid att visa solidarite­t.

Kan bli böter

Vad som nu sker är att kommission­en på onsdagen drar igång den formella processen gentemot de tre länderna – inlednings­vis i form av arga brev – som i slutändan kan dras inför EU-domstolen och tvingas betala dryga böter.

Även Österrike och Slovakien har tillhört de motsträvig­a i sammanhang­et, men tackades av Avramopoul­os på tisdagen för att nyligen ha gjort utfästelse­r.

Tjeckien, Ungern och Polen verkar samtidigt inte särskilt sugna att vika sig.

”Vårt land är redo att försvara sin ståndpunkt”, hälsar omedelbart Tjeckiens premiärmin­ister Bohuslav Sobotka, enligt Reuters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland