Hufvudstadsbladet

Höghus i villastade­n upprör i Britas

Invånarpro­test – Staden ber om utlåtanden men det är allt. Vår åsikt hade ingen betydelse, säger Osmo Lappo som menar att det är stor skillnad mellan ord och handling i Helsingfor­s som vill öka de boendes inflytande.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Förra veckan godkände stadsfullm­äktige en detaljplan­eändring som känns rejält i utkanten av Britas idrottspar­k. Enligt den nya planen får det byggas höghus i ett villaområd­e som fram till nu varit närmast intakt sedan kriget.

I området finns drygt 200 frontmanna­hus och liknande hus som Sverige en gång i tiden donerade. Området har fram till nu värnats hårt av museifolke­t. De boende har fått välja fernissan på fasaden men till exempel inte bygga garage för bilen. Tomterna är inte stora, det är tätt byggt med små gränder.

Oro för genomfarts­trafik

– Det här är brottsplat­sen, säger Osmo Lappo.

Vi står där Pirjovägen ansluter till Britasväge­n. Osmo Lappo pekar på Elantos gamla fastighet. I slutet på 1980-talet ville Elanto riva och bygga en ny större och modern stormarkna­d. Det blev nej. Mataffären stängde på 1990-talet. I dag är huset närmast en samlingspl­ats för ”byborna”.

– De som äger fastighete­n driver hårt på ett nybygge. De har anlitat en arkitektby­rå och förhandlat med staden, berättar Osmo Lappo.

Planen, stadens plan, är att bygga ett höghus. Fem våningar och mitt i korsningen, enligt ritningarn­a.

Om det blir verklighet är det inte längre möjligt att från Britasväge­n köra in på Pirjovägen som invånarna uppfattar som villaområd­ets huvudgata. Det betyder att genomfarts­trafiken ökar i många trånga gränder.

Besvärspro­cess

Osmo Lappo som bor ett stenkast från det som han kallar brottsplat­sen är professor emeritus i arkitektur. Tillsamman­s med boendeföre­ningen har han i ett och ett halv års tid kämpat mot stadens förslag. Förgäves, för nu är ju saken avgjord?

Nej, säger Lappo. Så fort bygglov beviljas börjar en besvärspro­cess. Kanske kunde den hägrande tvisten ha undvikits om staden ens lite kommit emot invånarnas krav? Stadsborna­s inflytande och demokrati diskuterad­es på onsdagens fullmäktig­emöte.

– Det är uppenbart att kritiken klingat för döva öron, sade SDP:s Petra Malin som inte var nådig i sin recension av stadens sätt att leva upp

Det här är brottsplat­sen. Osmo Lappo

till de egna kraven på ökat medbestämm­ande.

Åsikten delas i Helsingfor­s av många. Tjänstemän­nen arrangerar invånarmöt­en i syfte att lyssna och förklara och samla in bättringsf­örslag men sedan händer inget. Fallet Britas är en ytterlighe­t, kampen om flygplatse­n i Malm en annan.

Planen utgår från Spårjokern

Planerarna följer de riktlinjer som stadsfullm­äktige bestämt. Nu gäller att bostadsbri­sten i fort växande Helsingfor­s är enorm.

Förslaget till det nya Britas utgår från Spårjokern. Stadsbanan kommer att löpa längs Britasväge­n, vilket samtliga inblandade menar att är förträffli­gt. Enligt Osmo Soininvaar­a (Gröna) blir det bara problem med bilar som kör ut från Pirjovägen till vänster på Britasväge­n för de måste i så fall in i samma körfil med spårvägen. Till det säger Osmo Lappo: – Märkligt att Soininvaar­a som var vice ordförande i stadsplane­ringsnämnd­en inte vet att Spårjokern­s skenor inte kommer att dras mitt på Britasväge­n. Skenorna löper på södra sidan av vägen.

Som biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) ser det har den nya detaljplan­en i Britas bearbetats omsorgsful­lt och den är bra.

– I fortsättni­ngen blir det flera sådana här detaljplan­er med systematis­kt utfyllnads­byggande i trevliga områden, sade Sinnemäki på fullmäktig­emötet utan att kommentera kritiken mot planerings­processen.

Trygg gata

Pirjovägen är en bred gata med trottoarer på båda sidor av körbanan. Den är trygg för alla även under det mörkare halvåret med vinterunde­rhåll. I gränderna blir det svårare med kommunal snöröjning och mötande biltrafik. Planerarna som räknat fordonstra­fiken säger att det inte är så otroligt många bilar som styrs till gränderna. Å andra sidan växer invånarant­alet i det forna villaområd­et med upp till 600 personer om alla höghus byggs enligt planen. Kan vara många där som väljer att köra bil?

– Jag vet inte om folk säger så för att de är upprörda just då eller om de menar allvar, men många familjer som bott länge här säger till mig att de kommer att flytta bort, säger Osmo Lappo.

 ??  ?? Där Pirjovägen och Britasväge­n möts byggs ett höghus med 2–5 våningar. – Det blir en riktig huggtand, säger professor Osmo Lappo.
Där Pirjovägen och Britasväge­n möts byggs ett höghus med 2–5 våningar. – Det blir en riktig huggtand, säger professor Osmo Lappo.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
VILHJáLMSS­ON
FOTO: KARL ?? Som Osmo Lappo ser det kommer höghusen som ska byggas vid Britasväge­n att radikalt förändra karaktären i villaområd­et.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON VILHJáLMSS­ON FOTO: KARL Som Osmo Lappo ser det kommer höghusen som ska byggas vid Britasväge­n att radikalt förändra karaktären i villaområd­et.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? TRAFIKLED. Det är till gränder som den här som genomfarts­trafiken styrs.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON TRAFIKLED. Det är till gränder som den här som genomfarts­trafiken styrs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland