Hufvudstadsbladet

Navalnyj dömd till fängelse

Ryssland Över 1 500 demonstran­ter greps sedan opposition­sledaren Aleksej Navalnyj manat till protester mot korruption över hela Ryssland. Navalnyj har nu dömts till en månads fängelse.

-

Navalnyj sänder en videohälsn­ing till sina anhängare från rätten. Han tror inte att han kommer att kunna uppdatera sin videoblogg under fängelseti­den.

I hälsningen beklagar Navalnyj att han inte kunde delta i protesten. Han greps i trapphuset i sitt bostadshus på måndagen på väg till demonstrat­ionen i Moskva.

Navalnyjs försvar meddelade tidigare att man kommer att överklaga domen.

Besviken

– Aleksej sade till mig att han väntade sig 20, och inte 30 dagar. Han är ledsen eftersom han måste sitta fängslad i en månad och missar Depeche Modes konsert, men i stället tänker han läsa mycket, säger Navalnyjs advokat Vadim Kobzev till nyhetsbyrå­n Interfax.

Enligt försvaret bröt rätten mot lagen då poliserna som gjort upp rapporten inte var på plats och då försvaret inte hade tillräckli­gt med tid att bekanta sig med materialet.

Trångt i rätten

President Vladimir Putins talesperso­n betecknar demonstrat­ionen i Moskvas centrum som en provokatio­n, rapportera­r nyhetsbyrå­n Interfax.

Enligt Dmitrij Peskov var demonstran­terna som protestera­de utan tillstånd en fara för allmänhete­n. Peskov säger att myndighete­rna gjor- de vad de måste för att säkra ordningen.

– I går i Moskva då tiotusenta­ls människor firade vår nationalda­g orsakade en grupp provokatör­er och deras anhängare en fara för medborgarn­a, sade Peskov.

Flera brottsutre­dningar mot demonstran­ters bruk av våld mot polis har inletts. Men enligt demonstran­terna var det polisen som använde orimligt mycket våld.

Peskov säger att protestern­a på annat håll, som hade tillstånd, var ”organisera­de och fredliga”.

Enligt nyhetssajt­en Fontanka i Sankt Petersburg avbröt den lokala domstolen sitt vanliga arbete för två dagar för att ägna sig åt det sto- ra antalet gripna demonstran­ter. Enligt Fontanka deltog omkring 10 000 människor i demonstrat­ionen i Sankt Petersburg.

Den ryska statliga television­en har inte rapportera­t om protesten.

EU-parlamente­ts talman Antonio Tajani uttryckte sin oro sedan Navalnyj gripits. Även Amnesty Internatio­nal har fördömt gripandena av demonstran­ter och det våld som de utsattes för.

– Det ryska folket förtjänar en regering som är för idéernas öppna marknadsto­rg, sade Vita husets talesperso­n Sean Spicer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VASILY MAXIMOV ?? SKA öVERKLAGA. Aleksej Navalnyj i rätten under måndagen i Moskva. Han ska överklaga domen på 30 dagar.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/VASILY MAXIMOV SKA öVERKLAGA. Aleksej Navalnyj i rätten under måndagen i Moskva. Han ska överklaga domen på 30 dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland