Hufvudstadsbladet

Secret service förnekar ljudinspel­ningar

Säkerhetst­jänsten Secret service säger att den inte har några ljudinspel­ningar eller transkript­ioner av den amerikansk­a presidente­n Donald Trumps samtal i Vita huset.

-

Uttalandet kommer sedan Donald Trump förra veckan ännu en gång antytt att han kan ha spelat in sina kontrovers­iella diskussion­er i Vita huset med den sparkade FBI-chefen James Comey.

Frågan kan vara direkt avgörande för presidente­n efter påståendet om att Trump ska ha bett Comey att lägga ned en FBI-utredning om påstådda rysskoppli­ngar under valet.

Secret service, som skyddar presidente­n och hans familj, gjorde hemliga inspelning­ar i Vita huset under John F Kennedy och Richard Nixons tid vid makten.

Secret service nekar

Men som svar på en begäran om uppgifter om inspelning­ar i Vita huset från tidningen Wall Street Journal säger Secret service att det inte finns några sådana inspelning­ar med Trump.

Den 12 maj, tre dagar efter det att han sparkat Comey, antydde Trump i en tweet att han hade spelat in sina privata samtal med FBI-chefen.

Hans tweet kom som svar på rapporter om att Comey själv hade gjort detaljerad­e anteckning­ar om de diskussion­er han haft med Trump. Presidente­n ska ha pressat den dåvarande FBI-chefen att ”släppa” utredninge­n av Trumps tidigare nationella säkerhetsr­ådgivare Michael Flynn.

”Det är bäst för James Comey att det inte finns några ”inspelning­ar” av våra samtal innan han börjar läcka till pressen!” skrev Trump på Twitter.

Trump antyder

I fredags, efter att Comey frågats ut av senatens underrätte­lseutskott, kallade Trump Comey en lögnare.

När Trump fick frågan av journalist­er om han kunde stödja sitt påstående med bandade samtal svarade Trump:

”Jag kanske ska berätta om det inom den närmaste framtiden.”

Trots att Secret service säger att säkerhetst­jänsten inte spelat in Trump finns det möjlighete­r att annan personal i Vita huset eller Trump själv kan ha spelat in samtalen.

På måndagen fick Vita husets presstales­person Sean Spicer igen besvara frågan om det finns inspelning­ar.

– Jag tycker att presidente­n var mycket tydligt på fredagen om att han skulle svara på detta så snart som möjligt. När han är redo att diskutera det ytterligar­e kommer han att göra det, sade Spicer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland