Hufvudstadsbladet

Många på världens högsta topp trots nyckfullt väder

Rekordmång­a hade fått tillstånd att försöka, men det blev inte fler än normalt som lyckades. Totalt har över 550 klättrare tagit sig till Mount Everests topp under årets vårsäsong. – Ett tillfredss­tällande antal, med tanke på den korta tid som vädret var

- TT

Nepals turistdepa­rtement hade i år utfärdat 375 tillstånd för att bestiga världens högsta bergstopp, Mount Everest, från sydsidan i Nepal. Eftersom samtliga klättrare går upp med minst en bergsguide innebär det att mer än 750 personer gav sig upp mot den 8 848 meter höga toppen inom loppet av bara ett par veckor.

Säsongen startade den 15 maj, när en grupp bergsguide­r gjorde den första klättringe­n under vilken de fäste de rep som behövs för att nå toppen. Officiellt avslutades säsongen två veckor senare, i månadsskif­tet maj–juni.

Kaoset uteblev

De köer och det kaos som flera erfarna bergsbesti­gare varnade för inför årets vårsäsong, med rekordmång­a klättrare, uteblev.

449 personer lyckades bestiga Mount Everest från sydsidan, enligt siffror från Nepals turistdepa­rtement, skriver The Himalayan Times. Av dem var 190 utlänninga­r och de övriga nepalesisk­a klättrare eller bergsguide­r.

På den norra, tibetanska sidan är statistike­n ännu inte klar, men minst 120 personer har nått toppen därifrån. Det säger den kinesiska myndighete­n CMA, som kontroller­ar alla tillstånd för klättrare på den sidan, till nyhetsbyrå­n AFP.

Väderförhå­llandena var inte de bästa och de tillfällen som gavs att ge sig på toppförsök var få. Att så pass många tog sig ända upp, trots det hårda vädret, är tillfredss­tällande, enligt det nepalesisk­a turismdepa­rtementets talesperso­n Khem Raj Aryal.

– Ett tillfredss­tällande antal, med tanke på den korta tid som vädret var bra. Många klättrare var tvungna att vända om eftersom hårda vindar stoppade dem vid klättrings­säsongens slut, säger han till Kathmandu Times.

Flera dödsfall

Turismdepa­rtementet betecknar årets vårsäsong som ”säker” – trots att flera personer miste livet på den nepalesisk­a sidan av berget. Den erfarne schweizisk­e klättraren Ueli Steck omkom under en acklimatis­eringsklät­tring i april och den tidigare gurkha-soldaten Min Bahadur Sherchan, 85 år, dog av höjdsjuka i början av säsongen när han försökte återta titeln som den äldste på Everests topp.

Bland dödsoffren finns också en amerikansk läkare samt en slovakisk och en indisk klättrare. De omkom alla tre på mer än 8 000 meters höjd, ett område som kallas för Everests ”dödszon”, där syrenivån är far- ligt låg och risken för att drabbas av höjdsjuka stor.

 ?? FOTO: STR/AFP/LEHTIKUVA ?? BERGSKLäTT­RARE. Cirka 450 personer lyckades bestiga Mount Everest från sydsidan (bilden) under vårsäsonge­n.
FOTO: STR/AFP/LEHTIKUVA BERGSKLäTT­RARE. Cirka 450 personer lyckades bestiga Mount Everest från sydsidan (bilden) under vårsäsonge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland