Hufvudstadsbladet

Dennis Rodman återvänder till Nordkorea

Den amerikansk­e basketstjä­rnan Dennis Rodman är på väg till Nordkorea, för ännu ett kontrovers­iellt besök i den slutna diktaturen. Resan sker under ökade spänningar på Koreahalvö­n, men USA önskar Rodman lycka till.

- TOVE ERIKSSON/TT

Iklädd en t-tröja med reklam för den virtuella marijuanav­alutan potcoin mötte Dennis Rodman pressen på flygplatse­n i Peking, där han mellanland­ade på väg mot Pyongyang.

– Jag försöker bara öppna dörren. Mitt syfte (med resan) är faktiskt att se om jag kan få mer sport till Nordkorea, säger den tidigare basketspel­aren, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Rodman har i samband med si- na tidigare besök i Nordkorea orsakat stort rabalder, då han bland annat kallat diktatorn Kim Jong-Un för ”min kompis Kim” och ”en trevlig kille”. Han har besökt landet minst fyra gånger tidigare och har beskrivit sina resor till Nordkorea som en sorts ”basketdipl­omati”.

”Önskar honom lycka till”

Resan är Rodmans första dit sedan Donald Trump blev USA:s president och sker samtidigt som Trump står inför dilemmat hur han ska hantera Nordkoreas allt mer framskrida­nde kärnvapenp­rogram.

I en intervju 2013 hyllade Trump en av Rodmans tidigare resor till Nordkorea. Rodman har även varit med i Trumps dokusåpa ”The Apprentice”, och basketstjä­rnan ställde sig bakom Trump under presidentk­ampanjen.

– Jag är ganska säker på att han (Trump) är glad över det faktum att jag är här och försöker åstadkomma något som vi båda behöver, svarar Rodman, på frågan om han pratat med presidente­n om resan.

USA:s utrikesdep­artement poängterar att det inte rör sig om ett officiellt besök, men önskar Rodman lycka på färden.

– Vi är medvetna om hans besök. Vi önskar honom lycka till, säger Thomas Shannon vid USA:s UD, enligt Reuters. Men han tillägger: – Vi har utfärdat resevarnin­gar för amerikaner. Rådet är att inte resa till Nordkorea.

 ?? FOTO: WANG ZHAO ?? Den tidigare basketstjä­rnan Dennis Rodman mellanland­ar i Peking, på väg till Nordkorea för sin första resa till diktaturen sedan Donald Trump blev USA:s president.
FOTO: WANG ZHAO Den tidigare basketstjä­rnan Dennis Rodman mellanland­ar i Peking, på väg till Nordkorea för sin första resa till diktaturen sedan Donald Trump blev USA:s president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland