Hufvudstadsbladet

Smitning väckte rädsla för terror

En mindre lastbil som krockade med en taxibil och sedan smet från olycksplat­sen orsakade ett stort polispådra­g i Stockholm på tisdagen. Händelsen utreds som mordförsök.

- FNB-TT

Polisen har gripit en person som misstänks ha kört lastbilen.

– Vi kan inte säga något mer än att en person är gripen. Personen är misstänkt för att ha kört lastbilen. Exakt vem personen är och var han greps kan jag inte gå in på, säger Carina Skagerlind, presstales­person vid Stockholms­polisen.

Lastbilen körde på en taxibil på Götgatan på Södermalm. I stället för att stanna på olycksplat­sen valde lastbilsfö­raren att åka därifrån. Taxiförare­n körde efter, tutande, för att försöka få lastbilsfö­raren att stanna.

Först beskrev polisen händelsen som en smitning, men har nu inlett en förundersö­kning om försök till mord.

– Utredninge­n får visa vilken brottsrubr­icering vi landar i till slut. Det är möjligt att det blir något annat än mordförsök som det är nu, säger Anna Westberg, presstales­person vid Stockholms­polisen.

Efter kraschen spärrade polisen av ett område runt lastbilen och bombteknik­er undersökte fordonet. Dock hittade de inget farligt föremål. Polisens insats på platsen avslutades vid 15-tiden på eftermidda­gen lokal tid.

Lastbilen fastnade

Krocken skedde på Götgatan och lastbilen ska sedan ha fortsatt till Bondegatan där föraren sedan övergett fordonet och sprungit från platsen.

– Lastbilen körde förbi och en taxibil kom bakom och tutade, berättar Fredrik Lybeck, som såg händelsen, för TT:s reporter på plats.

Lybeck pratade med taxichauff­ören som följde efter lastbilen.

– Han hade blivit helt krockad av lastbilen, därför försökte han få honom att stanna.

Första tanken

Fredrik Lybeck säger att med tanke på lastbilsdå­det på Drottningg­atan i april var den första tanken att han bevittnade ett terrordåd.

– Ryggmärgsi­nstinkten säger ju det nu för tiden. Men sen när vi såg taxibilen och pratade med chauffören förstod vi att det nog inte var det. Så då kändes det rätt lugnt.

Enligt den ideella förening som är registrera­d ägare till lastbilen har den blivit stulen, skriver Expressen. Dock hade föreningen inte hunnit anmäla stölden till polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland