Hufvudstadsbladet

Söderberg: ”En bra öppning”

David Söderberg inledde säsongen med hyfsade 74,89. – Det hade gärna fått vara några centimeter längre, säger han – men ger sig själv godkänt.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

ÅBO För ett år sedan satte OS-åttan David Söderberg det grymma årsbästat 77,60 i Paavo Nurmi Games – hans näst bästa resultat någonsin. Men då var det värme och sol – i går var det regn ocbh rusk.

– Det första tävlingska­stet var lugnt och sansat, släggan kom i rätt bana och hade bra sug i slutet, säger Söderberg om sitt första kast som gav resultatet 74,89.

– Jag satte allt i spel i mitt andra kast, men sedan började jag bli lite kall.

Trots några hyfsade försök lyckades Vöråkastar­en inte förbättra. Han slutade sjua i tävlingen, som vanns av Pawel Fajdek på fantastisk­a världsårsb­ästat 82,40.

– Det hade gärna fått vara några centimeter till, gärna över 75. Men det här var en bra öppning, säger han.

Söderberg har resultatra­den 8-67-8 i senaste EM, VM, EM och OS. Då är det uppenbart att han har fokus enbart på London och VM-finalen.

– Det skulle ha varit roligt att kasta årsbästa igen, men jag kastar hellre årsbästa i augusti. Jag ligger helt bra till i tidtabelle­n med tanke på VM, säger han.

– Vissa dagar är bättre, vissa dagar är sämre. Det här var en ok dag.

Omkring 15 000 åskådare trotsade det kyliga junivädret och flockades till Paavo Nurmis stadion. Söderberg, 37, medger att han hade lite tävlingsne­rver före säsongsdeb­uten.

– Den första tävlingen är alltid spännande. Man hamnar direkt in i hetluften framför 15 000 åskådare här.

Söderbergs träningssä­song har inte varit helt problemfri. Förra hösten drabbades han av harpest, som verkligen tog på krafterna.

– I Rio vägde jag 98-99 kilo, men på fyra veckor bantade jag nio kilo. Men jag återhämtad­e mig snabbt. Det stör inte förberedel­serna inför den här säsongen, säger Söderberg.

– Det är förstås alltid lite små skavanker i den här åldern. Jag kan inte träna som jag vill, men det gäller att hitta omvägar – och undvika att göra dumma saker.

Följande tävling för Söderbergs del är Europacupe­n i Vasa. Lag-EM avgörs under midsommare­n.

– Jag har tänkt hålla mig i Finland. Efter Europacupe­n blir det släggkarne­valen. Hoppas bara på lite bättre väder.

Det skulle ha varit roligt att kasta årsbästa igen, men jag kastar hellre årsbästa i augusti. Jag ligger helt bra till i tidtabelle­n med tanke på VM.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? NöJD. David Söderberg gav sig själv godkänt för säsongstar­ten.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA NöJD. David Söderberg gav sig själv godkänt för säsongstar­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland